Büyükşehir Muğla kamuoyuna değil, Ankara’daki ajansa açıklama yaptı

Büyükşehir Muğla kamuoyuna değil,  Ankara’daki ajansa açıklama yaptı
***Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin şoför esnafından aldığı paraların usulsüz çıktığı yönünde kamuoyunda geniş yankı bulan haberlerle ilgili dönemin Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa, gazetemize çarpıcı açıklamalarda...

***Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin şoför esnafından aldığı paraların usulsüz çıktığı yönünde kamuoyunda geniş yankı bulan haberlerle ilgili dönemin Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa, gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulunurken, konunun muhatabı durumundaki Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla kamuoyuna açıklamada bulunmayıp, CHP’ye yakınlığıyla bilinen Ankara merkezli bir haber ajansına bir açıklama gönderdiği ortaya çıktı.

***Söz konusu açıklamada, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, mahkeme kararıyla ortaya çıkarılan usulsüzlüğü iddia olarak yorumlayarak, “Ortaya atılan iddiaların hiçbir temeli yoktur” şeklindeki ifadesi dikkatlerden kaçmadı.

Haber Merkezi

Muğla Vergi Mahkemesi’nce Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin şoför esnafından aldığı paraları usulsüz bularak, tekrar şoför esnafına geri ödenmesi kararı, Muğla’da yankı buldu.

Mahkemenin, 2015 yılında Büyükşehir Belediyesi’nce hayata geçirilen ‘Ulaşımda Dönüşüm’ projesiyle plaka devir, güzergah, araç uygunluk ve çalışma izin belgelerinden ücret almasının kanuna aykırı olduğunu hükmederek, toplanan ücretlerin yasal faizi ile birlikte iddiasına karar verdiği öğrenildi.

Bu kararla belediyenin il genelindeki 10 bin şoför esnafına yaklaşık 700 bin lira ödeyeceği ileri sürüldü.

Konunun kamuoyunda geniş yankı bulmasıyla bahse konu olan tarihlerde yapıldığına hükmedilen usulsüzlük olayında, o dönemin Ulaşım Daire Başkanı olan Alper Kolukısa’ya tepkiler yağarken, Büyükşehir Belediyesi’nden kamuoyunu aydınlatıcı herhangi bir açıklama yapılmadı.

KOLUKISA’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Büyükşehir Belediyesi’nce bir açıklama yapılamayışını üzüntüyle karşıladığını ifade ederek gazetemize açıklamalarda bulunan dönemin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Alper Kolukısa, “Yerel basında dolaşan ve şahsımla alakası olmamasına rağmen, benim de iliştirildiğim bir haber var. Bugüne kadar ilgili kişilerden bir açıklama gelmediği için kendi açıklamamı yapmak zorundayım. Bahse konu güzergah izin belgesi vb. ücretler, daire başkanları tarafından belirlenen bir ücret değildir. Ayrıca rakam söz edildiği gibi 700 milyon değil, 700 bin liradır.Büyükşehir belediyelerinden belediyenin ilgili organları tarafından hazırlanan, belediye başkanı tarafından imzalanarak Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan ve meclis tarafından karar alınarak, mali hizmetler daireleri tarafından tahsil edilen ücretlerdir. İlgili belediyemizde de herkesin iyi bildiği gibi kararlar en yukarıda alınır, daire amiri vb. inisiyatifi yoktur. Bu meclis kararı da, meclise gelmeden önce hukuk birimince incelenir, başkan danışmanı tarafından bir daha incelenir ve başkanın imzasıyla da meclise sunularak alınan bir karardır” dedi.

“BEN AYRILDIKTAN SONRA MECLİS AYNI KARARI ALMAYA DEVAM ETTİ”

Her yılbaşında da bu kararın meclise tekrar getirilerek yenilendiğine dikkat çeken Kolukısa, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben ilgili yerden ayrıldıktan sonra da her yıl karar ve ücretin alınmaya devam ettiğini biliyorum. Türkiye’deki birçok belediyenin de güzergah vb. belge ücreti aldığını da biliyorum. Madem şahsımla alakalı, ben ayrıldıktan sonraki yıllarda da kararı yenileyip almaya neden devam edildi? Haberde yazılanların aksine, bu mahkeme iptali de ilk değil. Daha önce de iptaller oldu ve bu meclis karar almaya devam etti. Çünkü yukarıda belirttiğim organlarca bu karar önerileri meclise sunuldu (hatta bir keresinde sunulmaması yönünde görüş de beyan etmeme rağmen, görüşüm nazar-ı itibara alınmadı). Bu ana kadar ilgili kurumdan bir açıklama bekledim. Devlet terbiyemle susmayı tercih ettim ama sanırım ilgililer, ‘Nasıl olsa artık bu şehirden gitti, zaten konuşmaz da. Tüm netameli konuları onun üzerine yükleyelim, biz rahat edelim’ düşüncesindeler ki bir açıklama yapmadılar. Bizim suskunluğumuz Devlet terbiyemizdendi ama artık ailemi ve beni rencide edici ve içinde dahil olmadığımız konularda da semer yüklenmesine müsaade edemem. Kusura bakmasınlar. Yıllarca verilen talimatları hukuk çerçevesinde yerine getirdik. Bazı ulaşım politikaları da dahil olmak üzere şahsen uygun değerlendirmediğim konularda da üst amirlerin emirlerini hukuk çerçevesinde yerine getirdik ama bazı konularda tepki alınca emri verenlerin emirden haberi yokmuş gibi davranması asıl üzücü olandı. Hatta ve hatta başka birimlerin görev alanına giren ve benim dahlim bile olmayan konularda bana tepki gösterilirken bile ‘Bu konu bu çocuğun görev alanında değil’ bile denmemesi de ayrıca üzüntü vericiydi. Sonuç olarak, bahse konu haberdeki işlem, şahsımla alakalı olmayıp, ilgili kurumun en üst organlarınca incelenerek ve o organlarca meclise sunularak alınan meclis kararlarıdır. Uygulayan da yine başka birimlerdir. Şahsımla alakası yoktur. Kimse kusura bakmasın, bu açıklamayı onlardan beklerdim.”

BÜYÜKŞEHİR MUĞLA KAMUOYUNA DEĞİL, ANKARA’DAKİ AJANSA AÇIKLAMA YAPTI

Konunun muhatabı durumundaki Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla kamuoyuna açıklamada bulunmayıp, CHP’ye yakınlığıyla bilinen Ankara merkezli bir haber ajansına dün akşam saatlerinde bir açıklama gönderdiği ortaya çıktı.

Söz konusu açıklamada, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, mahkeme kararıyla ortaya çıkarılan usulsüzlüğü iddia olarak yorumlayarak, “Ortaya atılan iddiaların hiçbir temeli yoktur” şeklindeki ifadesi dikkatlerden kaçmadı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara merkezli haber ajansına servis ettiği açıklama şöyle:

“Son günlerde şoför esnafımıza 500-700 milyon TL tutarında ücret iadesi yapılacağı şeklinde bir takım haberler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Ancak bu haberlerin hiçbir temeli olmayan ve bilgisizlikten kaynaklı şekilde kamuoyuyla paylaşıldığı düşünülmektedir. Bilindiği üzere 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet için Belediye Meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya belediyeler yetkilidir. Belediye Meclisi kararı ile belirlenen gelir tarifeleri her yıl uygulanmaktadır. Türkiye’nin her yerinde farklı isimlerle de olsa bu tür ücretler alınmaktadır. Uygulanan tarifeye göre servis, toplu taşıma, taksi vb. ticari araçlardan çalışma izni, güzergâh izni, ruhsat, tahsis, devir, uygunluk, koltuk sayısı artırma gibi taşımacıların isteği üzerine araç tescil işlemlerini gerçekleştirebilmek için Belediye Meclisi kararı ile belirlenmiş bir ücret tahsil edilmektedir. Üstüne basarak belirtildiği gibi bu uygulama ülkemizin bütün belediyelerinde bulunmaktadır. Son dönemde alınan bu ücretlere ilişkin Muğla Vergi Mahkemesine açılan davalar neticesinde mali yükümlülük anlamında getirilen sorumlulukların doğrudan kanunla düzenlenmesi gerektiği, alınan ücretlerin ilgili kanun kapsamında alınamayacağına hükmedilmiştir. Bu karar emsal niteliği taşırken karar kapsamında ücret iadeleri yapılmaya başlanmıştır. Siyasi parti ayrımı olmaksızın tüm belediyelerce halen alınmaya devam eden bu ücretlerin mevzuata uygun olarak tahsil edilmesi, kanunun boşluğundan faydalanarak kendisine kolay kazanç sağlama eğilimine giren kişilere fırsat verilmemesi, taşımacı esnafının bu anlamda mağdur edilmelerinin önüne geçilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisine Cumhuriyet Halk Partili Milletvekilleri aracılığı ile teklif sunulmuş, Kanun düzeltme önerisi Meclis Komisyonunda görüşülmeye halen devam etmektedir.”

'Ulaşımda Dönüşüm Projesi'nin 2016 yılında İstanbul’da düzenlenen Transist Ulaşım Kongresi’nde birincilik ödülü aldığının da hatırlatıldığı açıklamanın şöyle devam ettiği görüldü:

“Ulaşımda Dönüşüm Projesi, şehir hayatını kolaylaştıran yenilikler içermesi, şehir ekonomisine katkı sağlaması, çevreyle dost bir ulaşım sistemi oluşturulmasına katkı sağlaması, ulusal ve uluslararası bazda yenilik içermesi, projenin yeni araştırma projeleri başlatma potansiyeli olması gibi kriterler göz önüne alınarak birincilik ödülü almıştır. Kongrede baz alınan konu başlıklarıyla ücret iadesinin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Burada da yapılan haberlerin 'Ulaşımda Dönüşüm Projesi' ve Transit Ulaşım kongresinin içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi sahibi olunmadan yapıldığı düşünülmektedir. Muğla’nın büyükşehir statüsü kazandığı 2014 yılından bugüne kadar ticari plaka işlemlerine ilişkin toplam 19 Milyon 244 bin 721 TL gelir elde edilmiştir. Bu gelir de şoförlere geri ödenecektir.”

Bu haber toplam 742 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.