Büyükşehir’e “Master Planı” Çağrısı

Büyükşehir’e “Master Planı” Çağrısı
1-7 Mart Deprem Farkındalık Haftası kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Muğla Şubesi Muğla Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyelere “Muğla Deprem Master Planı” çağrısında bulundu. İMO Muğla Şube Başkanı...

1-7 Mart Deprem Farkındalık Haftası kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Muğla Şubesi Muğla Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyelere “Muğla Deprem Master Planı” çağrısında bulundu. İMO Muğla Şube Başkanı Azmi Cihangir Uygun, “Mevcut yapı stoğunun durumu hızlı ve doğru parametreler ile belirlenmelidir” dedi.

BERİTAN YÜCEL

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Muğla Şubesi tarafından 1-7 Mart Deprem Farkındalık Haftası kapsamında basın açıklaması yapılarak, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyelere “Muğla Deprem Master Planı” çağrısında bulunuldu.

İMO Muğla Şube Başkanı Azmi Cihangir Uygun, Muğla'nın deprem master planının en kısa sürede topluma açık, şeffaf, iyileştirme ve geliştirmeye uygun, daha sonraki ihtiyaçlara esnek bir şekilde cevap verecek yapıda hazırlanması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Muğla ilinin kurulu olduğu zeminin jeolojik özelliklerini ve aktif fayların konumlarını değiştirilmesi mümkün olmamakla birlikte deprem hasarlarına karşı alınacak önlemler ile maddi hasar, can ve sosyo-ekonomik kayıpların makul seviyelere indirilmesi mümkün olduğu kaydedildi.

“MASTER İÇİN İLK ADIMDIR NİHAİ HEDEF DEĞİL”

İMO Muğla Şube Başkanı Azmi Cihangir Uygun tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yerbilimciler tarafından Muğla’nın aktif fay hatları, zeminlerin jeolojik durumları defalarca anlatılmıştır. Aktif fay hatlarının kaldırılmayacağı, yapıların bulunduğu mevcut zeminlerin değiştirilmesi mümkün değildir. Zemin ile ilgili mikrobölgeleme haritaları elbette yapılmalıdır. Ancak bu deprem master için ilk adımdır nihai hedef değil. Bu sebeple ivedilikle mevcut yapı stoğunun durumu hızlı ve doğru parametreler ile belirlenmelidir.  Muğla’daki bina türü yapıların deprem dayanımlarının incelenmesindeki temel amaç, olası büyük bir depremde binaların hasar görme olasılıklarının tekil bina bazında tahmin edilmesi ve özellikle hasar görme olasılığı can kaybına neden olabilecek derecede yüksek olan binaların ve bu binaların bulunduğu alanların tespit edilmesi olmalıdır.”

“MASTER PLANI ŞEFFAF HAZIRLANMALI”

İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi olarak belediyelere birlikte çalışma mesajı veren Uygun, “Muğla'nın deprem master planının en kısa sürede topluma açık, şeffaf, iyileştirme ve geliştirmeye uygun, daha sonraki ihtiyaçlara esnek bir şekilde cevap verecek yapıda hazırlanması gerekmektedir.  İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi meslek disiplinimiz çerçevesinde üyesi ve teknik birikimi Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin afet yönetimi ve deprem master planı çalışmalarında birlikte çalışabileceklerini bildirdiğimizi kamuoyu ile paylaşırız” dedi.

“ÖNERİ VE İLK AŞAMA”

İMO Muğla Şubesi olarak önerilerini ilk aşama olarak ele alan Başkan Uygun, “Olası depremde önem arz edecek olan yollar, tüneller, okullar, hastaneler, valilik ve kaymakamlık binaları gibi deprem sonrasında kullanılabilecek yapılardan başlayarak olabildiğince çok mevcut yapı stoğu için hızlı performans değerlendirmeleri yapılmasıdır. Sonrasında öncelik belirlenerek ilk aşamada ileri düzey hasarlı çıkan yapıların deprem mühendisliği konusunda yetkin mühendisler tarafından yönetmelikte verilen performans hedeflerine göre detaylı deprem risk analizini yapılmasını ve nihai kararın verilmesidir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

Bu haber toplam 330 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.