Büyükşehrin hayvan satışına teşvik duyurusuna hayvanseverlerden tepki: “Hayvanlar malınız değil”

Büyükşehrin hayvan satışına teşvik duyurusuna hayvanseverlerden tepki:  “Hayvanlar malınız değil”
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden paylaştığı “ev ve süs hayvanlarının satışını yapacak olanlara yönelik “sertifikalı eğitim programı” duyurusu hayvanseverler tarafından tepkiyle karşılandı.Beritan...

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden paylaştığı “ev ve süs hayvanlarının satışını yapacak olanlara yönelik “sertifikalı eğitim programı” duyurusu hayvanseverler tarafından tepkiyle karşılandı.

Beritan Yücel

Hayvanseverlerin ev ve süs hayvanlarının satışına karşı verdiği mücadele devam ederken, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından evcil hayvan satışına yönelik düzenlenerek, sosyal medya üzerinden duyurusu yapılan ‘sertifikalı eğitim programı’, hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

Hayvan satışı yapanlara yönelik eğitim programı düzenlenmesine tepki gösteren hayvanseverler, bir an da söz konusu sosyal medya hesabına eleştirel yorumlar yaparak, “Herkes bas bas satın alma sahiplen diye bağırırken, böyle bir rezalet nasıl yapılabilir?”, “Hayvanlar süs ya da üretilebilecek bir mal değildir!” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Duyurunun tepki toplaması üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi sosyal medyadaki duyuru paylaşımını kaldırmak zorunda kaldı.

“EVCİL HAYVAN SATIŞINI YASAKLASINLAR”

25 yaşındaki hayvansever Elif Taştekne, duyurulan sertifikalı eğitim programı için evcil hayvan satışının yasaklanması gerekirken, bu durumu teşvik ederek iş sahasına dönüştürülmesinin korkunç bir durum olduğunu dile getirdi. Taştekne, “Sosyal medyada çok fazla takipçim var. Yine sosyal medya üzerinden bir takipçim Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ev ve süs hayvanları satışı yapacak olanlara yönelik sertifikalı eğitim programını gönderdi. Bende sosyal medya üzerinden paylaşarak tepki gösterdim. Sokaklarda bu kadar hayvan varken nasıl oluyor da böyle bir sertifika programı düzenlenebiliyor. Gönderiyi kaldırmaları ve hayvanseverlerden özür dilemeleri için bir paylaşım yaptım. Muğla Büyükşehir Belediyesi Halk İletişim Merkezinden bir geri dönüş aldım. Hayvanları Koruma Kanunu’nun 5’inci maddesi gereği ev ve süs hayvanları için sertifika programı yapılmasının yerel belediyelerde yasal zorunlu olduğu yazıldı. Devletin böyle bir şeyi teşvik etmesine inanamadım. Her türlü koşulda bu durumun yasaklanması ve denetlenmesi varken bu durumu teşvik ederek iş sahasına dönüştürmek inanılmaz korkunç. Bunu neden yasaklamadıkları sordum çünkü benim yaşadığım yerde evcil hayvan satışı yasaklandı. Türkiye’de de bazı illerde yasaklanması için çalışmalar yürütülüyor. Yönetimin neden evcil hayvan satışının yasaklanması hassasiyetinde olmadığını sorguluyorum. Hem maddi hem de manevi açıdan evcil hayvan satışını yasaklatmaya çalışan bir kesim var. Bu durum bu insanların emeğini çöpe atmak. Büyükşehirden bir açıklama bekliyoruz. Madem aynı hassasiyeti paylaşıyoruz, o zaman evcil hayvan satışını yasaklasınlar” şeklinde konuştu.

“SATIN ALMA, SAHİPLEN”

Muğla’nın Menteşe ilçesinde sokak hayvanları için mama kampanyası yürüten Ceren Boz adlı vatandaş da, “Hayvanlar hediye değildir. Cins olduğu için satın alınan her hayvan bir gün sözde sahiplerinin hevesi geçince terk ediliyorlar. Bu sevgisizliğe her zaman karşıyız” dedi.

Ceren Boz, “Barınaklarda, Muğla’nın her sokağında bizden bir kap su, bir kap mama bekleyen çaresiz dostlarımız varken, bir hayvanı satın almak, ona parayla değer biçmek insanlığa sığmaz. Son barınak ziyaretimde sadece başını okşadığım bir köpek ben gidene kadar peşimden ayrılmadı. Sevgiye bu kadar aç olmaları o kadar üzücü ki. Kendinize şunları sorun: Petshoplara bu hayvanlar nasıl nereden geliyor? Küçük bir kafes içinde yaşam sürmeleri ne kadar doğru? Tuvalet yaptıkları yemek yedikleri ve uyudukları yer o küçücük kafes. Ha bir de tuvaletlerini az yapsınlar diye günde bir öğün yemek su verilmesi var. Bu kötülüğe destek çıkmamalıyız. Onların bizden bir farkı olmadığını, alınıp satılamayacağının bilincinde olmalıyız. Hayvan ticareti bitsin, bu kötülüğe destek olmayalım” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım sonrası hayvanseverlerden gelen tepkilerden bazıları şöyle:

“Muğla Büyükşehir Belediyesi herkes bas bas satın alma sahiplen diye bağırırken, böyle bir rezaleti nasıl yapabilirsiniz? Hayvanlar sizin süsünüz ya da üretebileceğiniz bir malınız değildir!”

“Sosyal medyada şov yapmak yerine gerçekten bir şeyler yapsanız nasıl olur acaba?”

“Şaka gibi… Sizin yapmadığınızı yapan, sokak canlarını yaşatmaya kendini adamış ve sizden gram destek görmeyen ama sizin işinizi yapan gönüllülerden de mi utanmadınız?

Bu haber toplam 398 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.