Ç A Y I N  B A B A S I

Ç A Y I N  B A B A S I
Türkiye’de “Çayın Babası” olarak bilinen Zihni Derin Muğla’nın yetiştirdiği dehâlardandır.1880 yılında Muğla’da dünyaya gelen Zihni Derin 1897’de Muğla İdadisini bitirmiştir. Selanik ve Halkalıda ziraat eğitimi...

Türkiye’de “Çayın Babası” olarak bilinen Zihni Derin Muğla’nın yetiştirdiği dehâlardandır.

1880 yılında Muğla’da dünyaya gelen Zihni Derin 1897’de Muğla İdadisini bitirmiştir. Selanik ve Halkalıda ziraat eğitimi alarak 1905’te Aydın’da devlet memuru olarak göreve başlamıştır. Sonrasında, Selanik Ziraat Mektebi’nde jeoloji, kimya ve ziraat zanaatları eğitmenliği yapmıştır. Selanik’ten ayrılışının ardından Bursa’da tabi ilimler okutmuş ve Bursa Milli Eğitim Müdür Vekilliği makamına kadar yükselmiştir. 1922’de Rize’ye Ziraat Fen Müdürü olarak atanınca başlayan davası, davasında haklılığı bu şahane insanı araştırmama vesile olmuştur.

Bu insan, bölgede milyonlarca insanın istihdamının öncüsü olduğu gibi, Türkiye’nin büyük bir ithalat yükünden de kurtulmasını sağlamıştır. Gerek ekonomik ve gerekse sanayi anlamında ülkemizin mihenk taşlarındandır.

Batum’a düzenlenen bir seyahat esnasında aynı iklim yapısına sahip Rize’ye çay tohumları, çay fidanları, narenciye türleri ve meyve çeşitleri, bambu bitkileri getirmiş bu ön görüşlü nitelikli insan, bizlerin geleceğine imza atmıştır. Üstelik öngörüsü öylesi gelişmiştir ki, bu fidanların ve tohumların beraberinde Rus kökenli bahçıvanı beraberinde getirmiştir. Tohumlar fidan haline getirilip halka dağıtılır fakat gerek halkın gerekse devletin konuya yeteri kadar eğilmemesinden dolayı teşebbüs başarısızlıkla sonuçlanır.

Pes etmez. Kanun teklifi hazırlar Meclis’e sunar. Hazırlanan kanun teklifi o dönemin Rize ve bölgenin diğer illerinin mebuslarının desteğiyle 6 Şubat 1924 tarih ve 407 sayıyla kanunlaşır ve “Rize Vilayeti ve Artvin’e bağlı Borçka Kazasında; limon, fındık, portakal, çay, mandalina yetiştirilmesi hakkındaki kanun” adıyla yürürlüğe girer. Ve bir insan bir bölgenin ve hatta bir ülkenin geleceğine sihirli bir nefes üfler.

Ve bu insan eğitmenlik görevini nefes aldığı her dönemde yapar. Ülkenin ekonomik geleceğini inşa ederken bile. Fidanlıkta bulunan ahşap eve yerleşip alt katını laboratuvar üst katını ikamet olarak belirlemiş bu insan, o günlerde bizlerin hayatına ne kadar dokunduğunun farkına varmış mıdır?

Zihni Derin hakkında anlatılan hikayelerden şu dikkatimi çekti. Rize’de fabrikalarda üretilen çayın kalitesine o kadar dikkat edermiş ki her günkü üretimden bir demlik çay demletir lezzetini bizzat kendi test edermiş. Çayın seçilmesi, dinlenmesi, elenmesi doğrudan çayın lezzetini etkilediğinden fabrika çalışanları bu stresten etkilenmemek için kendilerince bir formül bulmuşlar. Zihni Beyin beğendiği çaydan bir çuval zulaya atıp her gün bu çaydan demleyip şahsına sunarlarmış.

Hasılı kelâm…

Muğla halkı böylesi bir cevherle övünmeli. Gurur duymalı. Gururunu taçlandırmalı.

Ne cevherler geçmiştir bu bölgeden ama…

Zihni Derin Muğla’nın evlâdı olsa da,

Bir ülkenin kaderini değiştiren ari insanlardandır.

Bu haber toplam 219 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.