Çakıroğlu; “3 Aralık, Farkındalığın Arttırılmasının Amaçlandığı Gündür”

Çakıroğlu; “3 Aralık, Farkındalığın Arttırılmasının Amaçlandığı Gündür”
SİNEM KARAKAYA- 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu bir mesaj yayınladı.3 Aralık Dünya...

SİNEM KARAKAYA- 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu bir mesaj yayınladı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü; engelli bireylerin haklarının savunulmasının ve toplumun bu yöndeki farkındalığının arttırılmasının amaçlandığı bir gündür, ifadelerini kullanarak sözlerine başlayan Emine Çakıroğlu’nun mesajı şu şekilde; “Bu özel günler, toplumun engellilere yönelik acıma duygusunu bir kenara bırakıp yaşam hakkına saygı göstermesini sağlamak için farkındalık günleridir. Engellilerin toplumsal hayata katılımındaki en büyük engel; toplumu oluşturan engelliler dışındaki insanlardır. Engelli bireylerin toplumsal hayata eşit katılımı için toplumu oluşturan herkes sorumluluk almalı, görevini doğru yapmalıdır. Farkımızda olun, yanımızda olun, destek olun ama sadece özel günlerde değil her zaman engel olmadan olun. İstediğimiz ayrıcalık değil sadece eşitliktir. Bir toplumun gelişmişliği; engellilerin refah düzeyiyle ölçülür. Hem engelli bireylerin hem de ailelerinin yaşam kalitesinin arttırılması için birtakım somut adımların atılması zaruridir.  Aktif yaşam merkezleri ve engelli bakım merkezleri, bakanlıklar veya yerel yönetimler aracılığıyla faaliyete geçirilmelidir. Tüm engelli bireylerin şehrimizin sokaklarında, caddelerinde güvenli bir şekilde dolaşabilmesi için gerekli zeminin oluşturulması gereklidir. 2022 maaşlarının bağlanma usulünde ailede yaşayan kişilerin gelirlerinin baz alınması, hem engelli vatandaşlarımızın toplumda başlı başına bir birey olduğu savımız ile çelişmekte; hem de maaşın bağlanması için hanedeki kişi başına düşen gelir miktarı kriterinin açlık sınırının dahi altında olması büyük mağduriyetler yaratmaktadır. Engellilerin ve ailelerinin acımadan ve ötekileştirilmeden eğitim, iş hayatı, spor, sanat ve sosyal hayata katılımı için gereken adımlar atılmalı, kanunlar sözde kalmayıp uygulamalarla hayata geçirilmelidir. Engellilerin iş hayatına katılımı konusunda zorunlu engelli kontenjanlarının yasalara uygun bir şekilde doldurulması ve bu uygunluğun rutin bir şekilde denetlenmesi gerekmektedir.

“Bizler, Herhangi Bir Vatandaşla Eşit Statüde, İnsanca Yaşamak Arzusundayız”

Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu’nun mesajının devamı ise şu şekilde; “Engelli bireylerin pozitif ayrımcılık kapsamında tanınan haklarına erişebilmesi için alınması zorunlu olan sağlık kurulu raporlarına ilişkin mevzuat değişikliklerinden ve uygulamalardan kaynaklanan bürokratik engeller bizleri oldukça mağdur etmekte, yasanın bizlere sağladığı haklara erişimimizi engellemektedir. Bahsettiğimiz bu sorunların çözümü ve bu doğrultuda atılacak adımlar belli. Ancak zihniyetlerimizi değiştirmedikten sonra bunların hepsi geçici çözümler olarak kalacak, çağın getirdiği ölçüde yeni yeni problemlerimiz peyda olacaktır. Yaşadığımız sorunların mutlak çözümü, ancak eğitimle mümkün olabilir. Aksaray’da otizmli bireylerimizin eğitim hakkından mahrum bırakılması için imza toplayan zavallı velilerin zihniyetini değiştirmek için çabalamak oldukça iyimser bir yaklaşım olacaktır. Ancak yılmamalıyız. Ailede başlayan ve okulda devam eden etkili ve doğru bir eğitimle gelecek nesillerimizi kurtarabiliriz. Bizler; bize acıyan gözlerle bakılmasını, üzerimizden siyasi ve ticari rant elde edilmesini, yılda birkaç gün hatırlanıp göstermelik desteklerde bulunulmasını istemiyoruz. Bizler; içinde yaşadığımız ülkenin herhangi bir vatandaşıyla eşit statüde, insanca yaşamak arzusundayız.”                           

Bu haber toplam 803 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.