ÇAM BALI ÜRETİM ALANLARI DARALDI

ÇAM BALI ÜRETİM ALANLARI DARALDI
BERİTAN YÜCEL--Muğla’da düzenlenen “Yangının Arıcılık Sektörüne ve Çam Balı Üretimine Etkileri, Yapılması Gerekenler” konulu panelde açıklamalarda bulunan TAB Genel Başkanı Ziya Şahin, son 30-35 yıldır meydana gelen...

BERİTAN YÜCEL--Muğla’da düzenlenen “Yangının Arıcılık Sektörüne ve Çam Balı Üretimine Etkileri, Yapılması Gerekenler” konulu panelde açıklamalarda bulunan TAB Genel Başkanı Ziya Şahin, son 30-35 yıldır meydana gelen yangınlar, kesimler ve yapılaşmalar nedeniyle en az 15-20 bin hektarlık çam balı üretim alanlarının kaybedildiğini ve çam balı üretim alanlarının daraldığını ifade etti.

Muğla’da, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ve Güvenilir Ürün Platformu (GÜP) tarafından düzenlenen “Yangının Arıcılık Sektörüne ve Çam Balı Üretimine Etkileri, Yapılması Gerekenler” konulu panel öncesinde TAB Genel Başkanı Ziya Şahin basın açıklaması yaptı.

TAB Genel Başkanı Ziya Şahin, Türkiye’nin çam balı üretiminde dünyada merkez konumunda olduğunu dile getiren TAB Genel Başkanı Ziya Şahin, “İhraç edilen bal miktarı içinde çam balının oranı yüzde 90-95 civarındadır. Türkiye’de çam balı üretiminin yüzde 65-75’i Muğla ilindeki kızılçam ormanlarından karşılanmaktadır. Gerek yurt içi, gerekse yurt dışı pazarlar göz önüne alındığında arıcılığın ve üretilen çam balının ülkemiz için ekonomik katkısı yüksektir. Muğla ilinde, Orman Bölge Müdürlüğünün 2012 yılında yürürlüğe giren amenajman planlarına göre 66 bin 305 ha’lık (Hektar) basralı saha bulunmakta olup, amenajman planlarına girmeyen yaklaşık 15-20 bin ha’lık (Hektar) sahanın olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

“MARMARİS'TEKİ ALANLARIMIZIN AŞAĞI YUKARI YÜZDE 30-35’İ YANMIŞTIR”

TAB Genel Başkanı Ziya Şahin basın açıklamasında son 30-35 yıldır meydana gelen yangınlar, kesimler ve yapılaşmalar nedeniyle en az 15-20 bin ha’lık (Hektar) çam balı üretim alanlarının (Basralı) kaybedildiğini ve çam balı üretim alanlarının daraldığını ifade etti. Başkan Ziya Şahin,

“Bugün burada toplanmamızın amacı; yanan bal üretim alanlarımızın mevcut durumunu değerlendirmek ve bu süreçten arıcılar olarak en az kayıpla çıkmak için taleplerimizi belirtmektir.

Ormana düşen her ateş yüreğimize düşmekte, arıcı olarak iki kat canımız yanmaktadır. Osmaniye'den başlamak üzere Mersin'de Antalya Manavgat'ta, Muğla'da ve kısmen diğer bazı illerimizde de küçük yangınlar oldu ama bu yangının menşei özellikle Muğla ve Antalya Manavgat’tır. Özellikle Manavgat'ta kışlatma bölgemiz ciddi hasar almıştır. Muğla Marmaris'teki alanlarımızın aşağı yukarı yüzde 30-35’i yanmıştır. Milas'ta özellikle Bodrum, Milas, Çökertme, Fesleğen gibi 10-12 köyde ciddi kaynaklarımız yok olmuştur. Yatağan, Kavaklıdere kısmında yüzde 10'luk bir alan yanmıştır. Köyceğiz'de koca bir dağ kül olmuştur. Seydikemer İlçesinde Dereköy ve Çökek’te çam balı üretim alanlarımız (Basralı) ciddi zarar görmüştür. Son 30-35 yıldır meydana gelen yangınlar, kesimler ve yapılaşmalar nedeniyle en az 15-20 bin ha’lık (Hektar) çam balı üretim alanları (Basralı) kaybedilmiş ve çam balı üretim alanları daralmıştır. Mevcut kaybedilen bu alanların yerine telafi edici çalışmalar bugüne kadar yapılmamıştır. Basra böceğinin ağaca yerleşmesi ile bal verimi sağlamasının ancak ağaçların 35-40 yaşından sonra gerçekleştiği ve ağaç kerestesinin ekonomik getirisine göre çam balının bir ağaçtan ekonomik getirisinin 100 kat fazla olduğu unutulmamalıdır” dedi.

“ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANMALI”

Başkan Ziya Şahin, “Çam balı üretim döneminde ilimiz arıcılarının yaklaşık 1,2 milyon koloni ile il dışından gelen misafir arıcılarla birlikte toplam 3,0-3,5 milyon koloninin bu sahalardan çam balı üretimine katıldıkları bilinmektedir. Yani ülke arı varlığımızın yarısı bu sahalarda konaklayarak, üretim yapmaktadırlar. Arıcılığın önündeki sorunların çözüme kavuşturulması çam balı üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede çam balı üretim alanları ile ilgili önerilerimiz;

1 - Acil eylem planı hazırlamak üzere; Tarım ve Orman Bakanlığımız başta olmak üzere Üniversiteler, ilgili kamu kuruluşları ve arı yetiştirici birlikleri ile beraber çalıştay yapılmalıdır.

2 - Yanan orman alanlarında; yeşil aksamı bulunan ağaçlar kesilmemeli, tahribatın tam olarak tespit edilebilmesi için 1 yıl beklenmelidir.

3 - Basralı orman alanlarının tespiti ve bu alanlarda ormancılık faaliyetlerinin belirlenen/belirlenecek esaslara göre işletilmesi hususu böceğin doğal olarak yayılış yaptığı Antalya, İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Balıkesir, Çanakkale ve İstanbul Orman Bölge Müdürlükleri içinde plan yenileme dönemlerinde yapılmalıdır. Böylelikle ülkemiz çam balı üretim alanlarının (Basralı) envanteri çıkartılmalı ve bu alanlardan yararlanma düzeyi arttırılmalıdır

4 - Çam Koşnilinin (Marchalina hellenica) zararlı böcek kategorisinden çıkartılması yapılacak saha çalışmaları ile basra böceğinin adapte olabileceği bölgeler belirlenmeli ve buradaki Pinus spp. Ağaçlarına böceğin transplantasyonu (Aşılanması, taşınması) yapılmalıdır.

5 - Üretim gerçekleşmeyen birçok bölge göz önüne alınınca arıcılarımızın bu yıl ödemesi gelen Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının ülke genelini kapsar şekilde ertelenmeli veya affedilmelidir.

Sonuç olarak son yıllarda yanan veya kaybedilen alanların tekrar basralı saha haline gelmesi 35-40 yıldır. Arıcımızın meslekten kopmadan bu süreyi geçirecek tahammülü yoktur.

Bakanlığımızca acil olarak çam balı üretimine uygun basralı olabilecek alanlar belirlenmeli, bu alanlar 3 yıllık plantasyon programına alınarak ülke arıcılarının kullanımına sunulmalıdır.”

Bu haber toplam 320 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.