Çanakkale Şehitleri için bir dizi etkinlik gerçekleştirildi

Çanakkale Şehitleri için bir dizi etkinlik gerçekleştirildi
18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde program düzenlenerek, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü kutlandı.Şehitler Anıtı’nda başlayan...

18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde program düzenlenerek, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü kutlandı.

Şehitler Anıtı’nda başlayan 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü, Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan programla kutlandı.

Buradaki programa Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra;  Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu, Muğla İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, gaziler, şehit aileleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Özata yaptı.

“YAPMAMIZ GEREKEN, ÇANAKKALE RUHUNU YAŞATMAKTIR”

Özata konuşmasında, “Büyük bir gurur ve onurla 106. Yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferimiz, İslâm’ın varlık-yokluk mücadelesini veren Türk Milleti’nin, Boğaz’ı geçmek isteyen Haçlıların son teknolojiye sahip donanmalarını ve yedi düvelden oluşan ordularını; her türlü yokluğa, yoksulluğa, silah ve mühimmat eksikliğine rağmen; Osmanlı Devleti’nin son kalesi İstanbul’un ele geçmemesi için canını dişe takarak yaptığı, küllerinden yeniden doğan bir Anka kuşu gibi var olduğu, Allah’ın inayeti, iman gücü ve vatan aşkıyla denizde ve karada yendiği tarihin en zor meydanıdır. Dar bir Boğaz’da “boğacağız” diyenlerle “boğamazsın” diyenlerin boğaz boğaza harbidir Çanakkale. Ölenleri gören, üç dakikaya kadar öleceğini bilen ve sarsılmadan ölüme şehadetlerle koşan yüksek maneviyata sahip Türk askerlerinin başında Seddülbahir, Conk Bayırı, Arıburnu, Anafartalar’da destan yazan Çanakkale Savaşlarıyla bütünleşmiş Mustafa Kemal, Ve netice olarak; İtilaf Devletleri’nin “Yenilmez Armada”’sı perişan edilmiş, izmihlalden istiklale, 18 Mart günü güneş gurûb ederken, zafer güneşi de Çanakkale ufuklarına Türk Milleti için doğmuştur. Türk tarihinin en şerefli sayfalarından biri Çanakkale ilerde bir kitap olacak ve Türkiye Cumhuriyeti doğacaktır. Çanakkale Muharebeleri, Türkiye’nin mukaddimesidir. Türk Milleti; her türlü imkânsızlığa rağmen, nasıl oldu da böylesine büyük bir zafere imza atmıştır. “Hasta Adam” hatta hasta adam değil, hastalığın kendisidir,” denilen Osmanlı, yenilmez dedikleri yedi düvele karşı kazandığı Çanakkale Zaferi ile Türk Milleti’ne yeni bir diriliş rûhu üflemiş, Mehmetçiklerimizin inanç ve ümidini tazeleyerek yeniden silkinip ayağa kalkmasını sağlamıştır. Çanakkale Savaşı; “Üç mucizeler muharebesi”dir. Bu savaş; “hâli kurtarmış”, “mâziye azametini iâde etmiş”, istikbâlde yapacağımız Milli Mücadeleye zemin hazırlamış ve Anadolu’nun bize âit olduğunu bir kere daha tescillemiştir. Türk Milleti olarak yapmamız gereken en önemli husus; “Çanakkale rûhu”nu “yaşamak”, “yaşatmak” ve “geleceğe taşımak”tır. Her 18 Mart’ta zaman ihtiyarlarken; “Çanakkale rûhu”nu diri tutarak gençleştirmemiz, hayatımıza nakşederek ecdâdımıza lâyık olduğumuzu göstermemiz ve yeni nesillere “bu yüce ruhu” intikal ettirmemiz bize düşen en önemli vazifedir. Bu vesileyle Malazgirt’ten Sakarya’ya kadar, Anadolu’yu Müslüman Türk yurdu yapan ve bizlere ebedî vatan kılan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gâzilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve hürmetle yâd ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen çevrimiçi slogan yarışmasında “Ezelden Hür Ebediyen Özgür” sloganıyla Türkiye derecesi elde eden Muğla il birincisi Datça Şehit Ersoy Yorulmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Nuran Akan’a Muğla Valisi Orhan Tavlı tarafından ödül verildi.

Daha sonra slayt gösterisin ardından Menteşe Sosyal Bilimler Lisesi tarafından hazırlanan program sergilendi.

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.