ÇAY BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR. (dalaman)

ÇAY BALIĞI NASIL PİŞİRİLİR. (dalaman)
Muğla’dan, Aydın istikametine giderken, eski çine mevkiinde yol kenarında çay balığı pişiren lokantalar vardır. Ne zaman acıksam bu lokantalarda durur...

Muğla’dan, Aydın istikametine giderken, eski çine mevkiinde yol kenarında çay balığı pişiren lokantalar vardır. Ne zaman acıksam bu lokantalarda durur çay balığı yerim. Çıtır çıtır. Çok lezzetli olur. Geçtiğimiz günlerde Dalamanda konuk olduğumuz bir evde ve ertesi gün bir lokantada Çay balığı yeme imkânım oldu. İnanın çok lezzetliydi. Bu günkü yazımı bu konuya ayırmaya karar verdim.

Dalaman çayı, Burdur ili Gölhisar ilçesinin güneyinde yer alan Yeşilgöl dağlarından doğarak 229 km boyunca akmaya devam eder. Su aktığı ve üstünden geçtiği her topraktan çeşitli mineralleri bünyesine katar. Alüvyonları dalaman ovasına kadar taşır. Dalaman çayı üzerinde Ege bölgesinin en büyük barajı olan Akköprü barajı inşa edilmiştir. DSİ tarafından baraja bırakılan bıyıklı sazan ve Ulubat cinsi çay balıkları zamanla üreyerek Dalaman çayında üremeye devam etmişlerdir. Çay Balığı Dalaman çayında ve derelerde özellikle ilkbahar döneminde oldukça fazla bulunan eti lezzetli bir balık türüdür. Yapılan araştırmalar neticesinde çay balıklarının boyları 10 – 15 santimlik uzunlukta olup sırt kısmı siyah ve yanları gümüş renktedir. Dişi balıklar yumurtalarını çay kenarındaki otların arasına bırakır. Erkek çay balıklarının bu yumurtaları döllemesi sonucu yavru balıklar hayat bulurlar. Çay balığı çok kılçıklı bir balık türüdür. Bu nedenle ancak kızgın tava üzerinde sıvı yağında kızartıldığı takdirde kılçıkları eridiğinden dolayı rahat bir şekilde tüketilmektedir. Çoğunlukla ilkbahar döneminde dere ağı ve sepme ağlar ile tutulmaktadır.

5 sene öncesine kadar dalaman çayında sadece sazan ve çay balıkları varken son yıllarda yukarılarda açılan onlarca alabalık çiftliği ve bu çiftliklerden kaçan balıklar nedeniyle çayda alabalık da görülmeye başlanmıştır.

Çay balığı dalaman çayı etrafındaki köylerde yaşayanlar tarafından pişirilerek yenmektedir.

Çay balığı Malzemeler:

1 kilo çay balığı

1 bardak zeytinyağı

Tuz

Yapılışı:

Balıkların pulları bıçak yardımıyla temizlendikten sonra, karınları yarılarak içleri alınır.

Güzelce yıkanan balıklar süzülerek tuzlanır.

Tuzlanan balıklar, kuyrukları tavanın ortasına gelecek şekilde dizilir. Aralarda boşluk bırakmamaya özen gösterilir.

Üzerine yağ ilave edilerek harlı ateşte pişirilir.

Üst tarafının da pişmesi için tavaya büyükçe bir tabak kapatılır, yağı süzdürülür ve tabak yardımıyla pişmeyen tarafının pişmesi için ters çevrilir. Böylece çay balığının her tarafı eşit bir şekilde pişer. Harlı ateş balığın kılçıklarının da pişmesini sağlar. Çıtır çıtır yenir.

Afiyet olsun.

Bu haber toplam 3578 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.