CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay: “Muğla’da şimdiye kadar hiç olumsuz ÇED raporu verilmemiştir”

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay:  “Muğla’da şimdiye kadar hiç olumsuz ÇED raporu verilmemiştir”
CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na çağrıda bulunarak, “Artık...

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’na çağrıda bulunarak, “Artık yeter. Muğla’yı öldürecek projelere derhal son verin.” dedi.

Muğla’da yaşanan ÇED süreçlerini çarpıcı sayılarla ortaya koyan CHP’li Erbay, Muğla’da farklı alanlar için toplam bin 284 ÇED başvurusu yapıldığını açıklayarak, “Muğla’da 2013 yılından bugüne kadar yapılan ÇED başvurularından 508 tanesinde ÇED Gerekli Değil kararı çıkmıştır. Bu durum çok vahimdir. Ancak daha vahim olanı yapılan bin 284 başvurudan hiç birinde ÇED Olumsuz kararı verilmemiştir. İşte bu nedenle Muğlamızın doğası ve su kaynakları talan edilmektedir.”  ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda Çevre Ajansı Kurulmasına dair kanun teklifi üzerine CHP Grubu adına söz alan Erbay, kanun teklifinin gerekçelerine ve içeriğine bakıldığında çevreyle ilgili pembe tablolar çizildiğini belirterek, “Ancak AKP’nin çevreyle ilgili karnesinin zayıf, uygulamalarının samimiyetten uzak olduğunu” dedi.

Muğla’da binlerce kilometre karelik alanın maden şirketlerinin insafına bırakıldığına dikkat çeken Erbay, ÇED süreçlerine değinerek şunları söyledi: “ÇED süreçleri sağlıklı yürütülmüyor

ÇED süreçleri doğamızın, ormanlarımızın, kıyılarımızın ve yeraltı ve yer üstü su kaynaklarımızın korunması için en önemli ve etkin yollardan birisi ancak bu süreçler sağlıklı yürütülmüyor. Muğla'da da ÇED süreciyle ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Muğla’da 2013 yılından bugüne kadar çeşitli faaliyet alanlarını kapsayan bin 284 adet ÇED başvurusu yapılmıştır. Bu başvuruların 508 tanesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiştir.

Bugüne kadar ÇED Olumsuz kararı verilmemiş. Yapılan ÇED başvurularının 11’i için ÇED Gerekli, 18’i için ÇED Olumlu kararı verilmiştir. 653 başvurunun da ÇED süreci devam etmektedir. 508 tane ÇED Gerekli Değil kararı çok vahimdir. Ancak daha vahim olanı Muğla'da yapılan ÇED başvuruları içerisinde ne hikmetse bugüne kadar hiç ÇED Olumsuz Kararı verilmemiştir. Bu tablo Muğla’da yaşanan doğa katliamının nedenini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.”

“MUĞLA TALANA VE YAĞMAYA AÇILMIŞ DURUMDA”

Milletvekili Burak Erbay, “Muğla'mız gerçekten dünya harikası bir bölgedir ve tarımıyla, turizmiyle ülke ekonomisine katkı verilmektedir. Ancak bu süreçte Muğla'mızda öyle doğa talanlarıyla karşı karşıyayız ki anlamak mümkün değil. Yakın zamanda 4'ü işletme olmak üzere 32 tane jeotermal arama sahasının Resmî Gazete'de ilana çıktığını gördük. Bu yerleri incelediğimizde, Bodrum Türkbükü, Yalıkavak, Gündoğan, Marmaris Turunç gibi doğa harikası sit alanları olduğunu gördük. Yine, Akyaka'da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkan bir proje var, koruma amaçlı olduğu iddia ediliyor. Akyaka bölgemiz de dünya cennetidir. İçerisinde, liman yapılacağı söylenen, mülkiyet hakkı ihlal edilen, rekreasyon alanları olan bir projeyle karşı karşıyayız. Doğaya zarar veren bir projedir, geri çekilmesi gerekmektedir” dedi.

“Doğal su kaynaklarımız yok ediliyor”

Doğal güzellikleri geri dönülmeyecek şekilde yok edileceğine vurgu yapan Erbay, “Köyceğiz bölgesinde Sandras Dağı bölgenin su kaynağıdır. Civarındaki Köyceğiz köyü, Kavakarası, Beyobası, Akköprü, Ortaca, Dalaman buradan beslenmektedir. Şu anda bir sürü maden sahasının ÇED süreci devam ediyor. Patlatmalar yapılarak bu su kaynaklarının yok olması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bodrum Ortakent'tebir milyon metrekarelik alanın Özelleştirme İdaresi’ne devredildiği ve bu projenin de arkasında Katarlıların olduğu söyleniyor. Bodrum zaten sıkışmış durumda, bu projeyi kaldırması mümkün değildir.

Fethiye ilçemiz milyonlarca turistin geldiği önemli bir turizm bölgemizdir. Her yıl artan turist sayısı nedeniyle çevre sorunları yaşanmaktadır. Özellikle Fethiye Körfezi ciddi bir kirlilikle karşı karşıyadır. Hali hazırdaki yat limanlarıyla zaten kirlenmekte olan Fethiye Körfezi, şimdi yapılmak istenen yeni limanlarla birlikte yok olacaktır. Bilimsel verilere göre Fethiye Körfezi’nin tekne bağlama kapasitesi bin 657’dir. Şu anda mevcut kapasite bin 185’tir. Bu sayı yüksek sezonda 4 bin tekne kapasitesine kadar çıkmaktadır. Ancak askıda bulunan Muğla-Aydın İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı kapsamında yat limanı, Kruvaziyer Limanı, Yat Çekek ve İmalat Yeri ile Su Sporları Faaliyet ve Tesisleri Yapılması planlanmaktadır. Bu projeyle ek olarak bin 53 tekne bağlama kapasitesi getirilecek ve toplam tekne bağlama sayısı 2 bin 238 olacaktır. Bu proje Fethiye Körfezini ve doğal güzelliğimizi geri dönüşü olmayacak şekilde yok edecektir. Bu nedenle Muğla-Aydın İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı derhal iptal edilmeli ve Fethiye körfezi temizleme çalışmaları başlatılmalıdır” dedi.

MUĞLA’YI ÖLDÜREN PROJELERE DERHAL SON VERİN

Milletvekili Erbay konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Biz yatırıma karşı olduğumuz için değil, ama doğayı katleden projeler olduğu için bu uyarıları yapıyoruz. Bunlar Muğla halkı yok sayılarak hazırlanan projelerdir. Uzmanlardan görüş alınmamıştır. O yüzden Çevre ve Şehircilik Bakanına, Kültür ve Turizm Bakanına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına bir kez daha sesleniyorum: Bu projeler Muğla'yı öldüren projelerdir. Gelin oturalım, gerçekten Muğla'ya faydalı olacak şekilde bu projeleri yenileyelim.”

Bu haber toplam 500 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.