CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay: “Sayıştay Raporu ihmal olduğunu ortaya koydu”

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay: “Sayıştay Raporu ihmal olduğunu ortaya koydu”
Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü ile ilgili raporunun Muğla’da yaşanan orman yangınlarındaki ihmalleri açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Gerek yangın sürecinde gerekse...

Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü ile ilgili raporunun Muğla’da yaşanan orman yangınlarındaki ihmalleri açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Gerek yangın sürecinde gerekse yangın sonrasında gerekli tedbirlerin alınmadığını ve ihmallerin olduğunu birçok kez dile getirmiştik. Bu iddialarımızın doğruluğu Sayıştay raporuyla kanıtlandı” dedi.

Sayıştay Başkanlığı tarafından yayınlanan Orman Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nu değerlendiren Erbay, raporda orman yangınlarına karşı önlem alınmadığının tespit edildiğini söyledi.

Erbay, Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü'yle ilgili yayımlanan raporunun Türkiye’de orman yangınlarıyla mücadele ile ilgili birçok sorunu ortaya çıkardığını belirtti.

Muğla’nın 2021 yılında büyük bir felaket yaşadığını ve 15 gün boyunca devam eden orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanın yok olduğunu hatırlatan CHP’li vekil, “Yaşanan ihmalleri bölge vekili olarak yerinde tespit etmiş ve defalarca dile getirmiştik. TBMM’ye bu konuyla ilgili araştırma ve soru önergesi verdim. Ayrıca sorumluların ortaya çıkarılması için suç duyurusunda bulunduk. Sayıştay raporu, tedbir almayan sorumluları ortaya çıkardı. Şimdi hesap verme zamanı.” dedi.

Sayıştay raporu incelendiğinde çok büyük ihmallerle karşılaşıldığını söyleyen Erbay şunları kaydetti;

“İDDİALARIMIZIN DOĞRULUĞU ORTAYA ÇIKTI”

“Orman kaynaklarının korunması ve gerekli tedbirlerin alınmasında Orman Genel Müdürlüğü sorumlu. Bu raporu incelediğimizde sorumlu olan kurumun, yeterli ve gerekli önlemeleri almadığını görüyoruz. Sayıştay raporu birçok eksikliği tespit etmiş. OGM’nin 4 milyarın üzerinde bütçesi var. Bu bütçeyle ne yapıldı? İhtiyaç duyulan ekipmanların alınması ve gerekli hazırlıkların yapılması için kullanılması gereken bütçe nereye kullanıldı? Muğla’da ve Antalya’da yaşanan orman yangınlarında gördük ki bu bütçe bunlar için kullanılmamış.

ORMAN YANGINLARI İLE MÜCADELE EYLEM PLANLARI EKSİK 

Sayıştay raporuna göre ülkemizdeki ormanlık alanların yüzde 60'ı birinci ve ikinci derece yangına hassas alanlardan oluşmakta. Bu nedenle Yangın Eylem Planları’nın her yerleşim yeri için ayrı ayrı hazırlanması gerekiyor. Ayrıca yanan alanlar ile bu alanlarda yapılan çalışmaların tamamının Coğrafi Bilgi Sistemi kapsamında izlenmesi gerekiyor. Ancak bunların hiçbiri gerektiği gibi yapılmamış.”

ULUSAL ORMAN ENVANTERİ OLUŞTURULMAMIŞ

Ormanların korunması ve ormanlardan yararlanılması için hazırlanması bir zorunluluk olan Ulusal Orman Envanteri de hazırlanmamış olmasına değinen Milletvekili Erbay, “Raporda konuyla ilgili ‘Ulusal orman politikasına yön vermek, orman araştırmalarını desteklemek, ulusal ve uluslararası raporlama taahhütlerini yerine getirebilmek için kapsamlı, güvenilir, güncel ve tutarlı bilgilere ihtiyaç duyulduğundan, Ulusal Orman Envanterinin geliştirilmesi gerekir’ ifadeleri yer alıyor. Sayıştay’ın 2019 yılı raporunda Denetim Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler başlığı altında Uluslararası Norm ve Standartlara Uygun Bir Ulusal Orman Envanterinin olmadığı tespit edilmiş. Yani 2019 yılında da rapora girmiş. Ancak hazırlanması istendiği halde bu envanter hazırlanmamış” diye konuştu.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sayıştay raporunda sorumluların kim olduğu net bir şekilde belirtildiğini söyleyen Erbay, “Her alanda olduğu gibi ormanlarımız içinde yönetemem söz konusu. Orman yangınları bir daha yaşanmasın diye hem Meclis’te hem de yargıda bu sürecin takipçisi olacağız. Çünkü ormanlar bizim geleceğimiz. Çocuklarımızın geleceğinin yok olmaması için bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.