CHP’Lİ ERBAY: “ÇOCUKLAR KARANLIKTA OKULA GİTMEMELİ”

CHP’Lİ ERBAY: “ÇOCUKLAR KARANLIKTA OKULA GİTMEMELİ”
CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay’ın sürekli hale getirilen yaz saati uygulaması ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Genel Kurul’da 2019 yılında Muğla’nın Bayır Mahallesi'nde sabah 7.45’te okula giderken bir aracın...

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay’ın sürekli hale getirilen yaz saati uygulaması ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Genel Kurul’da 2019 yılında Muğla’nın Bayır Mahallesi'nde sabah 7.45’te okula giderken bir aracın çarpması sonucunda hayatını kaybeden Şeymanur Gölge’nin fotoğrafını gösteren Erbay, “Öğrenciler, ilkokula giden çocuklar, ortaokula giden çocuklar, çalışmaya giden kadınlar, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi nedeniyle bu karanlıkta iş yerlerine, okullarına gitmek zorunda kalıyorlar” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay yaz saati uygulaması ile ilgili yayımladığı basın açıklamasında, 2016 yılında kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması sonucunda milyonlarca öğrenci ve vatandaşın çok erken saatlerde, karanlıkta okula ve işe gitmek için sokaklara çıkmak zorunda kaldığını ifade etti.

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin çocuklar ve vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir araştırma önergesi veren CHP’li Erbay, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi uygulamasına bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Milletvekili Erbay, “Bir avuç yandaş elektrik şirketi daha çok kazansın diye AKP’nin 2016 yılında kalıcı hale getirdiği yaz saati uygulaması sonucunda milyonlarca öğrenci ve vatandaşımız sabahın çok erken saatlerinde, karanlıkta okuluna ve işine gitmek için sokaklara çıkmak zorunda kalıyor. Kısalan uyku süresi ve uyku veriminin azalması nedeniyle çocuklarımızda merkezi sinir sistemi, endokrin, dolaşım ve bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Halkın sağlığına zararlı olan bu uygulamadan bir an önce vaz geçilmelidir” dedi.

“ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİK VE FİZİKİ GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

AKP sıralarına seslenen CHP’li vekil, “Sizin kalıcı yaz saati uygulama inadınız yüzünden milyonlarca çocuğumuz ve emekçiler sabahın kör karanlığında yollara düşüp okullarına, işlerine gitmeye çalışıyor. Kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması çocukların psikolojik ve fiziki gelişimini olumsuz yönde etkiliyor” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen araştırma önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Erbay, “Bu uygulama nedeniyle hayatını kaybedecek her çocuğumuzun vebali bu araştırma önergesine ret oyu verenlerin boynunda olacaktır” şeklinde konuştu.

Genel Kurul’da 2019 yılında Muğla’nın Bayır Mahallesi'nde sabah 7.45’te okula giderken bir aracın çarpması sonucunda hayatını kaybeden Şeymanur Gölge’nin fotoğrafını gösteren Erbay şunları kaydetti;

“BAŞKA ŞEYMANURLAR HAYATINI KAYBETMESİN

Bu fotoğraf,  2019 yılında sabah saat 7.45’te Seymanur’a çarpan aracın kamerasından çekildi. Saat 7.45 ama hava zifiri karanlık. Şeymanur, maalesef bu karanlıkta okula gitmeye çalışırken hayatını kaybetti. Bakın, öğrenciler, ilkokula giden çocuklar, ortaokula giden çocuklar, çalışmaya giden kadınlar, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi nedeniyle bu karanlıkta iş yerlerine, okullarına gitmek zorunda kalıyorlar.

KEYFİ ŞEKİLDE SÜREKLİ HALE GETİRİLDİ

Bu uygulama 7 Eylül 2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre kalıcı hale getirilmiştir. 1 Ekim 2018 tarihinde ise 139 karar sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının her yıl ve tüm yıl boyu sürmesi kararlaştırılmıştır.

ENERJİ TASARRUFU SAĞLANMADIĞI ORTAYA KONULMUŞTUR

Bu uygulamanın enerji kullanımında tasarruf edilmesi amacıyla yapıldığı açıklanmıştır. Ancak bilim insanlarının ve meslek odalarının yaptığı çeşitli araştırmalarda, kalıcı yaz saati uygulamasının önemli bir enerji tasarrufu sağlamadığı ortaya konulmaktadır. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından kalıcı yaz saati uygulaması ile ilgili yapılan çalışmada, elektrik enerjisi tüketiminde tasarruf sağlanamadığı ortaya konulmuştur. EMO, uygulama geçilen yıl ve takip eden yıllarda da aynı yaklaşımını yinelemiş ve kalıcı yaz saati uygulamasının enerji verimliliği yaratmadığını belirtmiştir.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Araştırma komisyonu kuralım ve uzmanlardan görüş alalım, eğitimcilerden görüş alalım, psikologlardan görüş alalım, sağlıkçılardan görüş alalım dedik. Çünkü, düzenleme bu şekilde devam ettiği sürece çocuklar karanlıkta okula gitmeye devam edecekler ve gerçekten bedensel ve psikolojik olarak bu uygulamanın olumsuz etkilerini yaşayacaklar. Ancak bu araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla ret edildi. Bundan sonra olacak her şeyin vebali ret oyu verenlerin boynunda olacaktır”

Bu haber toplam 316 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.