ÇİFTÇİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

ÇİFTÇİ ÇÖZÜM BEKLİYOR
BERİTAN YÜCEL--Gübre ve ilaçlara gelen zamlar, salgın döneminde uygulanan politikalar nedeniyle üretici zor günlerden geçiyor. Muğla’nın Ortaca ilçesinde limon üreticisinin yanı sıra domates üreticisinin sıkıntıları devam...

BERİTAN YÜCEL--Gübre ve ilaçlara gelen zamlar, salgın döneminde uygulanan politikalar nedeniyle üretici zor günlerden geçiyor. Muğla’nın Ortaca ilçesinde limon üreticisinin yanı sıra domates üreticisinin sıkıntıları devam ediyor. CHP Ortaca İlçe Başkanı Evren Tezcan, “Geçen sene kilosu 3-4 lira arasında çiftçilerimiz domates satarken şimdi kilosu 1-2 liraya zor satmakta. Şu anda 1 kilo domatesin üreticimize maliyeti 2 lira olduğu gibi bunun üzerine gübre ve ilaçlardaki yaklaşık yüzde 200'lük artış var” dedi.

Muğla’nın Ortaca ilçesinde domates üreticisi ve ihracatçılarıyla bir araya gelen Başkan Tezcan, üreticinin ve ihracatçı esnafının da durumlarından memnun olmadığını ifade etti.

Salgın döneminde uygulanan politikalar ve gübre, ilaçlara gelen zamlar nedeniyle çiftçi zor günler yaşıyor.

“KİLOSU 1-2 LİRAYA ZOR SATILIYOR”

Limon üreticisinin yaşadığı sıkıntıları domates üreticilerinin de yaşadığını söyleyen Tezcan, “Maalesef, bu sene limonda görülen sıkıntılar, domates üreticilerimiz içinde geçerli. Aldığımız bilgilere göre Ortaca’mızda yıllık 250 bin ton ile 300 bin ton arası domates rekoltesi var ve günlük yaklaşık 2 bin ton domates işlenmekte. Geçen sene kilosu 3-4 lira arasında çiftçilerimiz domates satarken şimdi kilosu 1-2 liraya zor satmakta. Şu anda 1 kilo domatesin üreticimize maliyeti 2 lira olduğu gibi bunun üzerine gübre ve ilaçlardaki yaklaşık yüzde 200'lük artış var. Geçen sene 250 lira olan gübre 600 liraya çıkmış. Üreticilerimizin bu yükün altından kalkması mümkün değil” dedi.

ÇİFTÇİMİZİN BEKLENTİSİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMAK

Üreticilerinin yanı sıra ihracatçının da sıkıntılar yaşadığını dile getiren Başkan Tezcan, “AK Parti iktidarının Tarım ve Ticaret bakanlıklarının çiftçimize ve ihracatçımıza yeterli desteği vermemesi ve dış politikada atılan yanlış adımları ihracat yaptığımız ülkelerin de kapılarını yüzümüze kapanması çiftçimizi ve ihracatçımızı içinden çıkılamayacak hale sokmuştur.

Çiftçimizin beklentisi emeğinin karşılığını almak” diye konuştu.

Bu haber toplam 374 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.