“Çiftçimiz üretemez hale geldi”

“Çiftçimiz üretemez hale geldi”
Muğla’nın ilçelerine ziyaretlerini devam ettiren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay çiftçilerin sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Marmaris ve Ula’nın...

Muğla’nın ilçelerine ziyaretlerini devam ettiren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay çiftçilerin sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Marmaris ve Ula’nın ardından Seydikemer  ilçesini ziyaret eden Vekil Erbay, süt üreticileri, çiftçiler ve hayvan yetiştiricilerinin durumunun perişan olduğunun altını çizerek, “Çiftçimiz üretemez hale gelmiştir. Girdi maliyetleri her gün artıyor. Ancak çiftçimizin ürünü para etmiyor” dedi.

Neval Çolak Arslan

Marmaris ve Ula’nın ardından Seydikemer  ilçesini ziyaret eden CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay çiftçilerin sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Çiftçi ziyaretleri ile ilgili basın açıklaması yapan Vekil Erbay, “Nereye gitsek çok büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Vatandaş her geçen gün daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Ekonomik kriz, işsizlik, salgın vatandaşımızı içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. Artık hamaset yapmayı bir kenara bırakıp acilen çözüm üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Vekil Erbay, gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında süt üreticileri, çiftçiler ve hayvan yetiştiricilerinin durumunun perişan olduğunu belirterek, “Bu ziyaretlerimizde şu çok açık bir şekilde ortadadır ki büyük bir ekonomik kriz içindeyiz. İktidar her ne kadar rakamlarla oynayarak pembe bir tablo çizmeye çalışsa da gerçek gün gibi orta yerde durmaktadır. İşte çiftçimizin hali. Çiftçimiz üretemez hale gelmiştir. Girdi maliyetleri her gün artıyor. Ancak çiftçimizin ürünü para etmiyor” dedi.

TARIM İTHALATA TESLİM EDİLDİ

Toplumun bütün kesimlerinin siyasal iktidarın yanlış ekonomi politikalarının sonucunda ortaya çıkan ekonomik krizin altında ezildiğini, tarımın ithalata teslim edildiğini vurgulayan CHP’li Erbay şöyle devam etti;

“Tarım üreticilerimiz çok zor şartlar altında, ağır girdi maliyetlerine rağmen üretim yapamaya çalışıyor. Tohuma, gübreye, ilaca ve mazota gelen zamlar karşısında üretim yapamaz duruma geldiler. Ancak artan maliyetlere karşı çiftçimizin ürünleri para etmiyor. Tarımsal üretim bir ülke için olmazsa olmazdır. Bunun en somut örneğini içinde bulunduğumuz salgın döneminde gördük. Bu nedenle tarımsal desteklemelere önem verilmelidir. Ancak siyasal iktidar tarımsal üretime destek vermek yerine ithalata yönelmiş durumda. En son Yunanistan’dan pirinç ithal ettiğimizi öğrendik. Bu ülke kendi kendine yeten bir tarım ülkesiyken tarım ürünü ithal eden bir ülke durumuna düştü. Bu durum tarımımızı bitirmektedir.”

HER YIL BİR KERE SU BEDELİ ALINMALI

Çiftçilerin omuzlarındaki maliyetlerin azaltılması gerektiğini savunan CHP’li Erbay, “AKP iktidarı döneminde tarım arazilerimiz yaklaşık yüzde 13, ülkemizdeki çiftçi sayısı da yaklaşık yüzde 45 oranında azalmış durumdadır. Domates üreticisi çiftçilerimiz, emek vererek ürettikleri domatesin kilosunun 60 kuruş ile 1 TL ye alıcı bulmasından şikayetçi. Bu fiyatlarla satılan domates maliyeti dahi karşılamıyor. Maliyetler neredeyse yüzde 100 artıyor ancak ürün fiyatı bir türlü artmıyor. Köylümüzün bize ilettiği önemli bir sorunda her ürün için ayrı su bedeli alınmasıdır. Tarlasına ektiği her ürün için su bedeli alınması zaten çok zor koşullarda üretim yapan çiftçimiz için önemli bir ek maliyet getirmektedir. Bu nedenle çiftçilerimiz her yıl için bir kere su bedeli alınmasını istemektedir” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİMİZİN REFAH VE HUZUR İÇİNDE OLACAĞI GÜNLER ÇOK YAKIN

Hiç durmadan köy köy dolaşmaya çiftçinin sorunlarına çözüm üretmeye, onların sorunlarını dile getirmeye devam edeceğini dile getiren CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, AK Parti’nin yanlış tarım politikaları sonucunda mağdur olan çiftçilerin isyan ettiğini söyledi.

CHP’li Erbay sözlerine şöyle devam etti:

“Bıçak kemiğe dayanmıştır. Üreticimizin erken ya da zamanında yapılacak bir seçimde gereken cevabı sandıkta vereceğini görüyoruz. CHP iktidarında köylümüz yeniden milletin efendisi olacak ve hak ettiği değeri görecektir. Köylümüz üretecek ve nefes alacaktır. Bu zor günler de geçecek. Çiftçimizin emeğinin, alın terinin karşılığını alacağı günler çok uzak değildir.”

Bu haber toplam 649 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.