CİĞERİMİZ YANDI

CİĞERİMİZ YANDI
BERİTAN YÜCEL--Türkiye, peş peşe çıkan orman yangınlarıyla sarsıldı. Doğa harikası Muğla’da, 5 ayrı noktada yangın çıktı. Öğle saatlerinde önce Marmaris ilçesi alev aldı. Ardından Bodrum Güvercinlik, Milas ve Köyceğiz’de...

BERİTAN YÜCEL--Türkiye, peş peşe çıkan orman yangınlarıyla sarsıldı. Doğa harikası Muğla’da, 5 ayrı noktada yangın çıktı. Öğle saatlerinde önce Marmaris ilçesi alev aldı. Ardından Bodrum Güvercinlik, Milas ve Köyceğiz’de de alevler yükselmeye başladı. Paniğe neden olan yangınlarda, turistik tesisler ve evler tahliye edildi. Yükselen alevler cenneti cehenneme çevirdi.

Önceki gün Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve hala daha da devam eden orman yangınının ardından bu defa Ege’de Muğla ve Aydın illeri yanmaya başladı. Ege’de, Marmaris Armutalan, Bodrum Güvercinlik, Milas ve Köyceğiz ile Aydın Didim’de ardı ardına orman yangınları çıktı. Kısa sürede büyüyen yangınlar yaşamı tehdit ederken, turistik tesisler ve evler kısmi olarak tahliye edilmeye başlandı.

Marmaris’in Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkiinde saat 13.11 sıralarında çıkan yangın ormana sıçradı.  Alevler kısa sürede, İçmeler Mahallesinde 27 Haziran’da çıkan ve yaklaşık 25 hektar ormanın kül olduğu alana kadar ulaştı.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris İşletme Müdürlüğü,  Milli Parklar (Merkez)  Şefliği, Armutalan mahallesi sınırlarında saat 13:11’de başlayan yangına 13:20’de ilk müdahaleyi yaptı.

Yangın söndürme çalışmalarına 14 arazöz, 6 su tankeri, 4 ilk müdahale aracı, 6 helikopter,1 uçak, 6 hizmet aracı, 5 dozer, 5 treyler, 11 teknik personel, 5 orman muhafaza memuru, 135 yangın söndürme işçisi katıldı. Paniğe neden olan yangın nedeniyle yerleşim yerleri tahliye edilmeye başlandı. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

Marmaris’teki yangınla mücadele sürerken, Bodrum Güvercinlik, Milas ve Köyceğiz’den de peş peşe orman yangını haberleri geldi.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri teyakkuza geçti. Kısa sürede yayılan yangınlara karadan ve havadan müdahale edilirken, yangınların kontrol altına alınma çalışmaları, haber yayına hazırlandığı sırada devam ediyordu.

5 AYRI NOKTADA YANGIN

Marmaris’teki orman yangınına 30 arazöz, 5 helikopter, 1 uçakla müdahale edildi. Yangınlarla müdahale sürerken, Datça’daki yangın, orman yangın ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınarak, söndürüldü. Diğer alanlardaki yangınları söndürme çalışmalar aralıksız devam ediyor.

TAHLİYE EDİLDİ

Marmaris’te paniğe neden olan yangın yaşam alanları ve yerleşim yerlerini tehdit etti. Bölgeye yakın yerleşim yerleri ve turistik tesisler tahliye edilmeye başlandı. Güvercinlik’teki yangında, oteller bölgesine yakın bir yerde meydana geldi. Oteller tedbir amaçlı boşaltıldı. Bölgeye karadan ulaşım yolunun yangın sebebiyle kapanmasıyla, tahliyenin deniz araçlarıyla yapıldığı öğrenildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yangınlarla ilgili soruşturma başlatılacağını duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Altun, “Ülkemizin farklı bölgelerinde meydana gelen orman yangınları hepimizin ciğerini yaktı.  Bu yangınlar sırasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenabı Allah'tan rahmet yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Milli servetimiz olan ormanlarımızdaki yangınları kontrol altına almak ve etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için Cumhurbaşkanımız devletimizin tüm imkanlarını seferber etmiştir. Tüm kurumlarımız sahada vatandaşlarımızın yanında çalışmalarını sürdürmektedir. Yangınların ortaya çıkış sebebi üzerine kapsamlı soruşturmalar da başlatılmıştır. Sorumlular en kısa zamanda doğamıza ve ormanımıza karşı giriştikleri bu saldırının hesabını verecektir. Dualarımız yangınlarla mücadele eden ormanın kahramanları ile. Hepimize geçmiş olsun.” ifadelerini kullandı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı Marmaris ilçesi Armutalan mevkiindeki ormanlık alanda çıkan orman yangını ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Başsavcı Yağcı’nın konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“29.07.2021 günü saat 13.15 sıralarında ilimiz Marmaris ilçesi Armutalan mevkiindeki ormanlık alanda çıkan orman yangını ile ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup, soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle incelenmektedir.”

YEŞİL VATAN İÇİN MÜCADELE SÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: “Marmaris’teki orman yangınına 30 arazöz, 5 helikopter, 1 uçakla müdahale ediyoruz. Marmaris’te ormanın kahramanları Yeşil Vatan için havadan ve karadan büyük bir özveri ile yangınlarla mücadele ediyorlar. ” açıklamasını yaptı.

MSB’DEN İHA DESTEĞİ

Milli Savunma Bakanlığı Marmaris’teki yangın söndürme çalışmalarına İHA, tanker ve arazöz ile destek verildiğini açıkladı. MSB açıklamasında “Marmaris’te çıkan orman yangınına yönelik söndürme çalışmalarına, gelen talep üzerine Deniz Kuvvetlerimize ait tanker, arazöz, keşif aracı ve personelin yanı sıra bir İHA ile destek sağlanmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

CAN DOSTLARA ÜCRETSİZ TEDAVİ

Marmaris’teki yangınla mücadelede ilçede adeta seferberlik ilan edildi. Marmaris Belediyesi yangından zarar gören canlılara ücretsiz veterinerlik hizmeti verileceğinin duyurdu. Belediyenin sosyal medya hesabından konuyla ilgili açıklama yapıldı: “Değerli vatandaşlarımız, yaşadığımız yangın felaketinden etkilenen can dostlarımızı ilçemizdeki tüm veterinerler ücretsiz olarak tedavi edecektir. Yangından etkilenen kaplumbağa, kuş, kirpi gibi orman canlısı, sahipsiz kedi, köpek bulursanız lütfen en yakın veterinere götürünüz.”

Bu haber toplam 1423 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.