‘Çıplak Ayaklı Çocuklar’ Tiyatroya Tutundular

‘Çıplak Ayaklı Çocuklar’ Tiyatroya Tutundular
Sevil OLUÇ- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde, gönüllü olarak yola çıkan Dilek Ekici’nin çekişmeli boşanma davalarında arada kalan çocukları sanatla...

Sevil OLUÇ- Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde, gönüllü olarak yola çıkan Dilek Ekici’nin çekişmeli boşanma davalarında arada kalan çocukları sanatla buluşturmak için başlattığı ‘Çıplak Ayaklı Çocuklar’, ikinci tiyatro oyununa hazırlanıyor.

Çizgi film karakteri Heidi’den yola çıkarak çekişmeli boşanma davalarında arada kalan çocukların tiyatro ve sanatla buluştuğu Çıplak Ayaklı Çocuklar göz dolduruyor. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün de destek verdiği Çıplak Ayaklı Çocuklar tiyatro ekibi, geçtiğimiz Şubat ayında ‘Güldüren Çocuklar’ adıyla komedi dalında ilk tiyatro oyunlarını seyirciyle buluşturmuştu. Şu sıralar çalışmalarına devam eden ve yeni bir oyuna hazırlanan 13 ilçedeki tek ücretsiz çocuk tiyatro ekibi Çıplak Ayaklı Çocuklar’ın gönüllü eğitmeni Dilek Ekici, bu çalışmalar sayesinde hem çocuklarda hem de ailelerinin tutumlarında gözle görülür farklar yaşandığını kaydetti.

‘Çıplak Ayaklı Çocuklar’ Tiyatroya Tutundular

“Anne Babanın  Kendi Gürültüsünden Görülemeyen Çocuklarımız Var”

Çıplak Ayaklı Çocuklar’ın nasıl başladığını anlatan Dilek Ekici şunları söyledi: “Çıplak Ayaklı Çocuklar’a biz çizgi film kahramanı Heidi’den yola çıktık. Menteşe Belediye Başkanımız Bahattin Gümüş’ün yanına gittik direkt. Dedim ki; annesi babası olmayan çocuklar var, madde bağımlıları, cezaevinde olanlar var. Bunlar zaten devlet tarafından ya da vatandaşlar tarafından biliniyor ve yardımcı olunuyor. Fakat, özellikle çekişmeli boşanma davalarında arada kaynayan, anne babanın  kendi gürültüsünden görülemeyen çocuklarımız var. Bizim bu çocuklar için bir şeyler yapmamız lazım dedim. Bahattin Başkanımız o kadar mutlu oldu ki; bize çok destek verdi. Onun desteği olmasaydı biz de bugüne gelemezdik. Geçen yıl Eylül ayında bir macera başladı. 25 kişilik bir ekiptik. Menteşe Belediyesi’nin ilk açtığı kursta  150 kadardı çocuklar. Kursa katılanlardan içlerinden en yeteneklilerini seçtim. Eylül ayında ailelerini tek tek aradım. Bu şekilde başladık. Şimdi hiç ayrılmadan devam ediyoruz. Her yere, etkinliklere beraber gidiyoruz.”

“Destekler ve Beklenti Artıyor”

Çalışmalarına desteklerin giderek arttığını dile getiren Ekici; “Maddi olarak hiçbir şey yok. O kısmı Bahattin Başkanımız üstlendi. Yer temini, tişört bastırma gibi. Çocuklarımız kendi aralarında da dayanışma içindeler. Derslerinde birbirlerine yardımcı oluyorlar. Birlikte gitar çalıp şarkı söylüyorlar. Ve daha 7-14 yaş arasındaki çocuklar bunlar. Haftada bir gün çalışıyoruz. Ama bunu sıklaştıracağız. Çarşamba günleri saat 18.30 ile 20.00 arası bir çalışma yapıyoruz. Zihni Derin İş Merkezi’nde yapıyoruz çalışmalarımızı. Bazen çocuklar çok istedikleri için çalışmalarımızın süresi uzayabiliyor. Ekrem İmamoğlu Başkanımız Muğla’ya geldiğinde Gaziosmanpaşa Belediyesi CHP Kadın Kolları Başkanımızla tanıştık. İstanbul’a davet edildik. Çok güzel tepkiler aldık ve herkesin Çıplak Ayaklı Çocuklar’dan beklentileri yükseldi. Onlara özel bir şarkı besteleniyor şu anda. Destekler de artıyor.” dedi.

“Çocuklar Kötü Alışkanlık Edinmesin, Sanatla Bütünleşsin”

Çocukların tiyatroyla çok iyi yetiştiklerini dile getiren Ekici en kısa zamanda yeni oyunlarını sahneleyeceklerini belirterek; “Yeni oyunumuzun adı yine ‘Güldüren Çocuklar’ olacak. İki yıldır birlikteyiz. Çocuklar çok güzel yetişiyorlar, çok güzel davranışlar sergiliyorlar.Çok farklı yetenekli olan çocuklarımız var. Geçen 2 Şubat’ta ‘Güldüren Çocuklar’ oyunumuzu sergiledik. Menteşe Belediyesi Çıplak Ayaklı Çocuklar’ın oyunu olarak çıkardık. Oyunumuzun içeriği komediydi. Hiçbir şekilde dram istemedik. Çok kalabalık bir izleyici kitlesi vardı. Daha sonra aynı oyunumuzu Milas’ta da sergiledik.   Bu çocuklar internet kafelere gitmesin, orada burada vakit geçirmesin, madde bağımlısı olmasın, sanatla bütünleşsin istedik. Amacımız buydu. Tiyatro yapsın, saz çalsın, yolda giderken bile bağıra bağıra şarkı söyleyebilsin istedik. Hep iyilik düşünsünler. Ben çocuklara hep şunu söylerim; kötü olmak kolaydır, iyi olun. Bu dünyayı sevgi, iyilik kurtaracak diye. Biz aynayız. Çocuklar her şeyi bizden öğreniyorlar. Bir çocuğu kurtarsak bile çok güzel” ifadelerinde bulundu.

“Çocuklarla Aramızda Bağ Oluştu”

Çıplak Ayaklı Çocuklar’la aralarında bir bağ kurduklarını kaydeden Ekici; “Çocuklar bu işe o kadar inandılar ve güvendiler ki; bizim yolumuz sevgiydi. Özel bir şey yapmadık, dans ediyorduk, şarkı söylüyorduk, oyun için çalışıyorduk. Gece saat 02.00’de beni arayan çocuklar oldu; şöyle bir sorunum var ne yapabilirim diye. Anne oldum, psikolog oldum, öğretmen oldum, herşey oldum onlar için. Ben amatörce yaptım bunu.  Çocuklara karşı anne babalar da çok değiştiler. Whatsapp gruplarımız var. Çocuklarla aileleri arasında iletişim kurmalarını sağlıyoruz. Birbirlerine karşı empati yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Birbirlerini anlıyorlar.  İlk başlarda o kadar utangaç ve çekingenlerdi ki, pek fazla konuşmuyorlardı bile. Zamanla çalışmaya başladılar. Şimdi hepsi çok iyiler, çok iyi çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 1921 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.