ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZ SAVUNMAKTA KARARLIYIZ

ÇOCUKLARIMIZ GELECEĞİMİZ SAVUNMAKTA KARARLIYIZ
Koronavirüs salgını yüzünden uzaktan ders gören öğrenciler, yüz yüze eğitim için okullara dönmeye başlayacak. Muğla genelindeki okullar 6 Eylül’den itibaren açılacak. Yeni eğitim dönemine ilişkin, Eğitim-Sen ve Veli-Der...

Koronavirüs salgını yüzünden uzaktan ders gören öğrenciler, yüz yüze eğitim için okullara dönmeye başlayacak. Muğla genelindeki okullar 6 Eylül’den itibaren açılacak. Yeni eğitim dönemine ilişkin, Eğitim-Sen ve Veli-Der açıklama yaptı. Topluluk adına konuşan Veli-Der Muğla Şube Başkanı Dilek Gedik, okullarda yeterli önlemlerin alınmadığını ifade etti. Gedik,  “6 Eylül'e kadar tüm kaygılarımızın giderilmesini ve sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, geleceğimizi savunmakta kararlıyız. Herkesi, ortak geleceğimize sahip çıkan herkesi ülkenin her yerinde çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim istiyoruz” dedi.

Koronavirüs salgını yüzünden uzaktan ders gören öğrenciler, yüz yüze eğitim için okullara dönmeye başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre okullar, 2021-2022 Eğitim Öğretim yılının birinci dönemi için 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren yüz yüze eğitime açılacak. Öğrenciler hasret kaldıkları yüz yüze eğitime başlamanın heyecanını yaşarken, Eğitim-Sen Muğla Şubesi ve Öğrenci Veli Derneği Muğla Şubesi (Veli-Der), yeni eğitim dönemine ilişkin açıklama yaptı. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasına CHP Muğla Milletvekilleri Süleyman Girgin ile Suat Özcan ve üyeler katıldı.

AÇ KAPA DEĞİL SÜRDÜRÜLEBİLİR EĞİTİM

Basın açıklamasına katılanlar, ‘Aç kapa değil, sürdürülebilir eğitim’, ‘Eğitime bütçe’ ve ‘Çocuklarımız geleceğimiz, geleceğimizi savunmakta kararlıyız’ yazılı pankart ve döviz taşıdı. Topluluk adında Veli-Der Muğla Şube Başkanı Dilek Gedik yaptı. “Aç kapa değil, sürdürülebilir eğitim istiyoruz! Endişeliyiz, kaygılıyız.” diyen Dilek Gedik, okulların açılmasına kısa bir zaman kaldığını ve yeni dönemde gerekli önlemlerin alınmadığını, kaygılı olduklarını ifade etti.

SALGINDAN NASIL KORUYACAKSINIZ

Dersliklerin seyreltilmesi gerektiğini kaydeden Veli-Der Muğla Şube Başkanı Gedik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sınıflar seyreltilmeden fiziksel mesafenin sağlanamayacağı; fiziksel mesafe sağlanmadan ise bulaş riskinin önlenemeyeceği çok açık. Bunu yapmanın tek koşulu sınıfları seyreltmektir. Sınıfları seyreltmek te ancak ek derslik ve ek öğretmen ataması ile mümkündür. Ancak okulların açılmasına 3 gün kalmış olmasına rağmen bu konuda atılmış bir adım veya yapılan bir düzenleme yok. Soruyoruz; sınıf mevcutlarını azaltmadan öğrenci ve öğretmenleri salgından nasıl koruyacaksınız? Yaşanılacak bir olumsuzluğun sorumluluğu kimlerde olacak? Hesabını kim verecek? Bizler çocuklarımızın bu bilinmezlik ve risk içeresinde okullarda bulunmasının yaratacağı olumsuzluklardan kaygılanıyoruz ve MEB yöneticilerini göreve çağırıyoruz. Aşılamanın yaygınlaştırılmaması, eğitim emekçilerine ve velilere yönelik açıklamalarda aşılanmanın sadece önerilmesi, aşı olmayanların eğitim ortamlarında bulunması; bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği 12 yaş üstünün de aşılanması gerektiği konusundaki uyarılarına rağmen sadece 15 yaş üstünün aşı hakkının olması endişelerimizi artırıyor. Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde alınması gereken önlemler son derece acık olmasına, bilim insanlarının delta varyantının çocukları da etkilediği uyarılarına vaka sayılarının artışı ve can kayıplarına rağmen aylardır gerekli önlemlerin alınmamasının bir tercih olduğunun farkındayız. Tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumlu olan MEB'in önceliğinin çocuklarımızın kamusal eğitim hakkı olmadığını görüyoruz.”

ACİLEN BÜTÇE AYRILMALIDIR

Yetkilileri önlemlerin alınması noktasında göre çağıran Gedik, “Salgın süresince yaşayarak gördük ki gerekli önlemler alınmadan okulların açılması durumunda yüz yüze eğitime tekrar ara veriliyor. Okulların şu anki koşullarla açılması ve devamında da gerekli önlemlerin alınmaması durumunda okullar tekrar kapanacak. Biz veliler, çocuklarımız kaybedecek tek bir güne dahi tahammülümüzün kalmadığı noktadayız. Bizler haftalardır gerekli önlemlerin alınması için okul nöbetleri gerçekleştiriyor, imza kampanyaları düzenliyor, siyasi iktidarı, MEB'i, tüm karar alıcıları uyarıyoruz. Aşı, hijyen, temizlik, fiziki mesafe; tüm önlemler bütünlüklü bir şekilde hayata geçirilmelidir. Bugün ülkenin her yerinde eylemdeyiz. Yetkilileri önlemler alınması noktasında bir kez daha uyarıyoruz; Kamu kaynakları, bütçe biz velilere, halka aittir, kamusal eğitim için kullanılmak zorundadır. Yüz yüze eğitim ve telafi eğitimi için acilen bütçe ayrılmalıdır. 40-50-60 kişilik sınıflarda Sağlık Bakanı'nın da belirttiği 2 m'lik mesafenin sağlanması imkânsızdır. Sınıf mevcutları azaltılmalı, acilen yeterli öğretmen ataması yapılmalı ve ek derslik sağlanmalıdır. Aşı en temel kamusal haktır, aşılanma yaygınlaştırılmalıdır. Bilgilendirme için kampanyalar yürütülmelidir. Tüm eğitim kurumlarında hijyen, temizlik sağlanmalı, gerekli fiziksel koşullar hayata geçirilmelidir. Şeffaf bilgi en temel hakkımızdır. Okulların çevrimiçi platformlarında yapılan hazırlıklar, alınan önlemler paylaşılmalıdır. Eğitim alanında alınacak tüm kararlar alanın özneleri ile birlikte kararlaştırılmalıdır. 6 Eylül'e kadar tüm kaygılarımızın giderilmesini ve sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz. Çocuklarımız bizim geleceğimiz, geleceğimizi savunmakta kararlıyız. Herkesi, ortak geleceğimize sahip çıkan herkesi ülkenin her yerinde çocuklarımızın kamusal eğitim hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Aç-kapa değil sürdürülebilir eğitim istiyoruz.” diye konuştu.

TADİLAT HALA NİYE BİTMEDİ

Basın açıklamasının ardından bir öğrenci velisi, çocuğunun okuduğu okulda hala tadilatın bitmediğini ve bu durumdan dolayı mağdur olduğunu belirtti. Pandemi döneminin büyük bir kısmında okulların kapalı olduğu halde tadilatın niye yapılmadığını soran öğrenci velisi, öğrencilerin bu durumdan çok çektiğini ifade etti.

Bu haber toplam 370 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.