‘Coğrafi İşaret’ hazırlığı

‘Coğrafi İşaret’ hazırlığı
Rakım olarak kent merkezinin 40 metre altında kalan, çıkılmayan, inilen yayla olarak bilinen Menteşe Karabağlar Yaylasının iyileştirilmesi ve ekonomiye...

Rakım olarak kent merkezinin 40 metre altında kalan, çıkılmayan, inilen yayla olarak bilinen Menteşe Karabağlar Yaylasının iyileştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla Muğlalı Mimar Taşkın Bilginer’in girişimleri ile bir araya gelen bilim insanları, STK temsilcileri ve yayla sakinleri, öncelikli olarak yaylanın endemik bitki türlerinin ve yayla kavununun coğrafi işaret alması konusunda fikir birliğine vardılar. 

Toplantıya, ADÜ kurucu Rektörü Y. Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Cezmi Öncüer, Prof. Dr. Sabri Şener, Prof. Dr. Süreyya ve Tülin Baş, Emekli Öğretmen Jale Eren, Karabağlar Yaylası Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Av. Sevinç Göçügenci, Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Şalk, Makine Mühendisi Ünsal Kiremitçi, Ziraat Odası Temsilcisi Menmet Ersen, Tarım İl Müdürlüğünden Sema Köseoğlu, Emekli Hastane Müdürü Mehmet Üzümlüoğlu, Dr. Can Kırcalıoğlu ve yayla üreticileri katıldı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda yapılan toplantının açılışında konuşan Taşkın Bilginer, Karabağlar Yaylasının iyileştirilmesi ve ekonomiye kazandırılması için bir araya geldiklerini belirtti. Bilginer kendisinin tarımcı ve çiftçi olmadığını, Muğla’nın değerlerini ön plana çıkarmayı kendisine bir görev addettiğini açıkladı.

Karabağlar Yaylası Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sevinç Göçügenci, yaylanın bugünü ve dünü arasındaki farkın ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Katılımcılar, drenaj suyu sorunu, irimlerin zamanla su taşkınlarına karşı yükseltilmesi, ekolojik tarım uygulamaları ve toprak iyileştirme çalışmalarının yapılması, yaylanın yerleşim birimi olmasının önlenmesi, tarımsal SİT alanı olarak ilan edilmesi, Karabağlar Yaylası üreticileri için özel bir Pazar tahsissin yapılması, yayla endemik bitki türlerinin ve pıtraklı yayla kavununun iyileştirilmesi ile kontrollü ekimi ve coğrafi işaret alması için çalışma başlatılması gerektiği ve yayla üreticisinin korunmasına yönelik başlıklar ortaya konuldu.

Belirlenen sorunlar ve çözümleri ile ilgili olarak ayrı ayrı çalışma birimlerinin oluşturulması kararı alındı.

Bu haber toplam 814 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.