ÇÖKERTME KEBABI
Çok eski bir geçmişe sahip olmayan çökertme kebabı 1984 yılında yapılan bir yöresel yemek yarışmasında birincilik alarak Bodrum yemekleri arasına katılmıştır.
1980'li yıllardan önce mütevazı bir balıkçı kasabası görünümünde olan Bodrum, turizmin canlanması ile birlikte hem göç almaya başlamış, hem de yazın insanların tatil yapmak için tercih ettiği beldelerden birisi haline gelmiştir. Kalabalık turist gruplarının Bodrum'u tercih etmesi, Bodrum çarşısında Restaurant ve lokantacılık faaliyetlerini arttırmıştır. İlk zamanlar lokanta ve restoranlarda yöresel Bodrum yemekleri yapılmış olsa da, günümüzde geleneksel ve yöresel yemeklerimizin yerini ayaküstü tüketilen fast food ürünleri almıştır. Bu durum yöresel mutfağımıza zarar vermektedir.
Yöresel mutfağımızın lezzetli yemeklerinden bir tanesi olan çökertme Kebabı yöresel bir lezzet olarak halen fast food kültürüne direnmektedir. Özellikle Bodrum civarında restauant menülerinde görmek mümkündür.
Malzemelerine göz atacak olursak:
Sarımsaklı yoğurt;
Sindirim sistemimizi güçlendirir
Kolesterolü düşürür iltihapları yok eder
Kalp sağlığını korur
Kansere karşı koruyucudur
Patates :
C vitamini bakımından zengindir
Potasyum bakımından zengin olduğu için kalp damar sağlığını korur
Fosfor nedeniyle cinsel gücü arttırır
Dana eti
Demir çinko ve B vitamini açısından zengindir
Önemli bir protein kaynağıdır.
Domates :
İçerdiği likopen sayesinde: Kalp sağlığı, kanseri önleme ve Yanıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
O halde Çökertme kebabı için besleyici değerleri yüksek, Sağlıklı bir yemek yiyebiliriz.
Malzemeler :
500 gram patates
500 gram dana antrikot
250 gram süzme yoğurt
3 diş dövülmüş sarımsak
Kızartmak için çiçek yağı
Sos için tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
Karabiber, pul biber, kimyon
Yapılışı:
Patatesler soyulur, yıkanır, rendelenerek suyun içinde nişastasının gitmesi için bekletilir.
Rendelenmiş patates kızgın yağda kızartılıp, servis tabağına alınır.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür
Dana antrikot suyunun içinde kalması için önce her yanı mühürlenir. Parmak şeklinde uzunlamasına doğranır.
Doğranan etler tereyağında çok kısa süre (en fazla 1 dakika) sotelenir.
Sotelenen etler yağın içinden alınarak sarımsaklı yoğurdun üstüne dökülür.
Kalan yağı içine salça ilave edilip kavrularak tereyağlı sos hazırlanır.
Üstüne bu sos gezdirilir, baharatlar ilave edilerek servise sunulur.
Not:
Servis tabağına çiğ ya da pişirilmiş domates ve biber ilave edilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.