reklam
Ana Sayfa Son Dakika 16 Ekim 2020

ÇÖKERTME KEBABI

Çok eski bir geçmişe sahip olmayan çökertme kebabı 1984 yılında yapılan bir yöresel yemek yarışmasında birincilik alarak Bodrum yemekleri arasına katılmıştır.

1980’li yıllardan önce mütevazı bir balıkçı kasabası görünümünde olan Bodrum, turizmin canlanması ile birlikte hem göç almaya başlamış, hem de yazın insanların tatil yapmak için tercih ettiği beldelerden birisi haline gelmiştir. Kalabalık turist gruplarının Bodrum’u tercih etmesi, Bodrum çarşısında Restaurant ve lokantacılık faaliyetlerini arttırmıştır. İlk zamanlar lokanta ve restoranlarda yöresel Bodrum yemekleri yapılmış olsa da,  günümüzde geleneksel ve yöresel yemeklerimizin yerini ayaküstü tüketilen fast food ürünleri almıştır. Bu durum yöresel mutfağımıza zarar vermektedir.

Yöresel mutfağımızın lezzetli yemeklerinden bir tanesi olan çökertme Kebabı yöresel bir lezzet olarak halen fast food kültürüne direnmektedir. Özellikle Bodrum civarında restauant menülerinde görmek mümkündür.

Malzemelerine göz atacak olursak:

Sarımsaklı yoğurt;

Sindirim sistemimizi güçlendirir

Kolesterolü düşürür iltihapları yok eder

Kalp sağlığını korur

Kansere karşı koruyucudur

Patates :

C vitamini bakımından zengindir

Potasyum bakımından zengin olduğu için kalp damar sağlığını korur

Fosfor nedeniyle cinsel gücü arttırır

 

Dana eti

Demir çinko ve B vitamini açısından zengindir

Önemli bir protein kaynağıdır.

 

Domates             :

İçerdiği likopen sayesinde: Kalp sağlığı, kanseri önleme ve Yanıklarına karşı koruyucu  özelliği vardır.

O  halde  Çökertme kebabı için besleyici değerleri yüksek, Sağlıklı bir yemek yiyebiliriz.

 

Malzemeler                      :

500 gram patates

500 gram dana antrikot

250 gram süzme yoğurt

3 diş  dövülmüş sarımsak

Kızartmak için çiçek yağı

Sos için tereyağı

1 tatlı kaşığı salça

Karabiber, pul biber, kimyon

Yapılışı:

Patatesler soyulur, yıkanır, rendelenerek  suyun içinde nişastasının gitmesi için bekletilir.

Rendelenmiş patates kızgın yağda kızartılıp, servis tabağına alınır.

Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür

Dana antrikot suyunun içinde kalması için  önce her yanı mühürlenir. Parmak şeklinde uzunlamasına doğranır.

Doğranan etler tereyağında çok kısa süre (en fazla 1 dakika) sotelenir.

Sotelenen etler yağın içinden alınarak sarımsaklı yoğurdun üstüne dökülür.

Kalan  yağı içine salça ilave edilip kavrularak tereyağlı sos hazırlanır.

Üstüne bu sos gezdirilir, baharatlar ilave edilerek servise sunulur.

Not:

Servis tabağına çiğ ya da pişirilmiş domates ve biber ilave edilebilir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

reklam