Çomakdağ halkı geleneklerini sürdürüyor

Çomakdağ halkı geleneklerini sürdürüyor
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Çomakdağ Köyü'nün kadınları, geleneksel ipek elbiseleri ve takılarıyla 500 yıldır geleneksel kültürlerini yaşatmaya...

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Çomakdağ Köyü'nün kadınları, geleneksel ipek elbiseleri ve takılarıyla 500 yıldır geleneksel kültürlerini yaşatmaya çalışıyorlar.

Aykut Kurt

Türkiye'de kültürünün yaşatılması gereken beş köyün arasına seçilen ve ÇEKÜL Vakfı tarafından Köy Koruma Projesi kapsamına alınan, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Çomakdağ, Ketendere ve İkiztaş köylerinde yaşayan kadınlar, 500 yıllık geçmişe sahip gelenek ve göreneklerini rengarenk kıyafetleriyle yaşatmaya çalışıyor. Büyük kentlerin gürültüsünden, iş stresten birkaç günlüğüne de olsa uzaklaşmak isteyenler için Çomakdağ Köyü hem doğal hem de kültürel özellikleri açısından çok önemli bir yöremiz. Milas'a yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan köyde gerçekleştirilen şenliklerde, kadınların köyün üç farklı noktasında yaptığı 'hamam gezmesi' ve yöresel halk oyunları gösterileri de büyük ilgi görüyor. Çomakdağ Köyü Kültür, Turizm ve Araştırma Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, Çomakdağ'ın mezar taşlarından yararlanılarak tarihçesi hakkında bilgi edinildiğini anlatıyor: "Yörük olan atalarımız 10 farklı pınar bulunan bu bölgeye yaklaşık 500 yıl önce yerleşmiş. Bütün bu bilgileri mezar taşlarından öğreniyoruz. Köyümüzde yaklaşık bin 300 kişi yaşıyor. Köylü kadınlar ve kız çocuklarımız atalarının geleneklerini yaşatmak için günlük yaşamlarında ipekten yapılmış kıyafetler giyer, altın takılarla dolaşır. Bu yüzden Çomakdağlı kadınlar, rengarenk kıyafetleri ve başlarına taktıkları çiçeklerle köyü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Köyde üç-dört gün süren geleneksel düğünleri izlemek için de çok sayıda turist köyümüzü ziyaret ediyor."

Çomakdağ halkı geleneklerini sürdürüyor

ÇİÇEK BAŞLI KADINLAR

Rengarenk kıyafetler giyen ve başlarında çiçekler taşıyan köylü kadınlara her sokakta ve evlerin avlularında rastlamak mümkün. Son yıllarda turistlerin geleneklerine olan bu ilgisini fark eden erkeklerin bir bölümü de şapkalarının üzerine çiçek takmaya başlamış. Köyün geleneksel kültürlerini geleceğe taşımak için çaba gösterenlerden biri olan Emine Yılmaz, yazın 40 dereceyi bulan sıcak havalarda bu kıyafetleri giymenin zor olduğunu ama geleneklerini yaşatmak için katlandıklarını anlatıyor: "Eskiden parfüm olmadığı için kadınlar başlarına çiçekler takarmış. Biz de hâlâ bu geleneği yaşatmak için taze çiçekler takıyoruz. Elbiselerimizin tamamı ipekten yapılıyor. Çocuklarımıza da hem özel günlerde hem de düğünlerde yöresel kıyafetler giydiriyoruz. Kıyafetlerimizin daha uzun ömürlü olması için de dolap ve sandıklarımızda bezlerin arasına sararak saklamaya çalışıyoruz. Kıyafetlerin dokumasını ve boyamasını da ipek böceğinden kendimiz yapıyoruz. Boyaları hazırlarken de kök boyası kullanıyoruz. Bu kıyafetleri normalde çarşıda bulamazsınız, o yüzden birçoğunu kendimiz dokuyoruz.'' Çomakdağlı Fatma Ana Üsküdar ise köyün kültürünün yaşatılmasında kadınların emeğinin büyük olduğunu söylüyor: "Giyim kültürünü ve 500 yıldır aralıksız süren düğün geleneğimizi daha çok kadınlar yaşatıyor. Çomakdağlı kadınlar olmasa bu kadar önemli özelliklere sahip bu kültür yok olabilirdi. Köyümüzde okuma yazma oranı da hayli yüksek."

BEZ BEBEKLER DE YAPIYORLAR

Çomakdağ' daki kadınlar gelenek ve göreneklerini yaşatmak için bez bebekler de yapıyor. Kadınlar bez bebek yapımını, geçtiğimiz yıllarda Muğla Valiliği'nce köyde hayata geçirilen 'Geleneksel giysili bebek projesi' kapsamında açılan kurslarda öğrenmiş. Köylü kadınlar Çomakdağ'ın kültürel varlıklarının dünya çapında tanıtılması için destek bekliyor.

Bu haber toplam 1476 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.