Corona kepenk indirtti

Corona kepenk indirtti
Alışveriş merkezlerine yenik düşen ve uzun süredir yaşam savaşı veren küçük esnaf, bu kez de Coronavirüs nedeniyle kepenk kapattı.Sinem KarakayaSüpermarketlerin...

Alışveriş merkezlerine yenik düşen ve uzun süredir yaşam savaşı veren küçük esnaf, bu kez de Coronavirüs nedeniyle kepenk kapattı.

Sinem Karakaya

Süpermarketlerin çoğalması, yüksek işyeri kiraları gibi sorunlarla baş ederek ayakta kalmaya çalışan küçük esnaf, bir darbe de coronavirüsten aldı. Muğla’nın Menteşe ilçesinde faaliyet gösteren birçok işyerinin camlarında ‘kiralık’ ya da ‘satılık’ levhaları yer aldı.

Corona kepenk indirtti

Muğla’nın Menteşe ilçesinde coronavirüsün yol açtığı ekonomik sorunlar nedeniyle işyerleri tek tek kepenk indirirken, esnaf artık siftah bile yapamadıklarından dert yanıyor. Coronavirüs önlemleri kapsamında küçük esnafların geçici süre kapatılacağı kararının ardından, Menteşe’de işyerlerini kapatan birçok esnafın kepenklerini bir daha da kaldıramadıkları gözlendi.  Kentin en işlek caddelerinde ise insan yoğunluğunun azalması dikkat çekti.

“SÖZDE KALAN DEĞİL, UYGULANAN YAPTIRIMLAR İSTİYORUZ”

Esnafların zor durumda olduğunu ve sürecin biraz daha böyle gittiği takdirde kendisinin de kepenk kapatacağını söyleyen esnaf Koray Yerli, “Dönem dönem ekonomik krizlerden geçeriz ama bu süreç herkes için çok farklı oldu. Esnaf olarak bu duruma ne kadar dayanabiliriz bilmiyorum. Birçok esnaf arkadaşım dükkanını kapattı. Böyle devam ederse ben de kepenk kapatacağım. Corona sürecinde küçük esnaflarla ilgili kapatma kararı çıkmadı fakat sokağa çıkma kısıtlamaları ve evde kal çağrılarından dolayı müşterilerimizin sayısı azaldı. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı müşterilerimiz evde. Her şeyin başı sağlık evet ama bizimde esnaf olarak Bağkur ve sigortalarımız devam ediyor. Ödemelerimiz var. Toptancılara borçlarımız var. Günlük geçimimizi nasıl sağlarız diye düşünür olduk. Herkes kendine göre haklı ama biz diyoruz ki, küçük esnaflar olarak sözde kalan değil, uygulanan yaptırımlar istiyoruz. Elektrikçisi, berberi, ayakkabı tamircisi bunun gibi tüm küçük esnaflar günlük geçimini sağlayan insanlar. Bunun dışında bakıldığında kafeteryalar aylardır kapalı. Bunların yanında birçok kişi çalışıyor. Şimdi çoğu kişi işten çıkarıldı, işsiz. Kiralar zaten yüksek. Pandemi sürecinde sona erdikten sonra piyasa nasıl düzelir diye düşünüyoruz. Vatandaşlar da bu süreçte sıkıldı artık. Herkes kendi hayatının derdine düşer oldu. Artık vatandaşlar sokağa çıktığı zaman evde yiyeceği ihtiyacı alıyor sadece. Artık bir ayakkabı ya da kıyafet bakayım derdi bitti. Kapalı ortama girmek istemiyorlar. Yetkililerden sadece esnafa destek olmalarını istiyoruz. Borcumuzu borçla kapatmak istemiyoruz. Biz kepenk kapatmak istemiyoruz. Ticaretimize devam etmek, Muğlalılara hizmet vermek istiyoruz. Bu saatten sonra dükkanımızı kapatsak nerede, nasıl iş buluruz? Muğla’yı yönetenlerin hepsinin ortak bir kararla esnafa destek olmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 630 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.