Dalaman Yas Üstüne Yas Yaşıyor

Dalaman Yas Üstüne Yas Yaşıyor
FERDİ YAVUZ- Dalaman acı üstüne acı yaşadı. Önceki gün Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain saldırı...

FERDİ YAVUZ- Dalaman acı üstüne acı yaşadı. Önceki gün Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain saldırı sonucu şehit düşen Üsteğmen Emre Kargın memleketi Dalaman’da toprağa verildi. Binlerce vatandaşın katıldığı cenaze namazında Şehit Üsteğmen Emre Kargın, son yolculuğuna uğurlandı. Dalaman, şehidinin acısını yaşarken acısına orman yangınını da kattı. Dalaman’ın kırsal Kacacaağaç Mahallesi'nde geçtiğimiz gün öğleden sonra başlayan orman yangınında 350 hektar alan yandı.

Muğla’nın Dalaman İlçesi, yas üstüne yas yaşadı. Önceki gün Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilen hain saldırı sonucu şehit düşen Üsteğmen Emre Kargın, memleketi Dalaman’da toprağa verildi. Dalaman, şehidinin yasını tutarken aynı gün Dalaman’ın ciğerleri yandı. 350 hektar alanın zarar gördüğü yangına karadan ve havadan müdahale edildi. Dalaman’da çıkan ve rüzgarın etkisiyle Göcek'e kadar ilerleyen yangın, ekiplerin yoğun müdahalesi sonucu kontrol altına alındı. Dün sabah erken saatlerde 13 helikopter de havadan müdahaleye başladı. Yangın nedeniyle faaliyette olmayan bir butik otel tahliye edildi. Söndürme çalışmalarına katılan bir arazöz yanarken, bazı iş makineleri de zarar gördüğü bildirildi. Gece boyunca zaman zaman etkisini arttıran rüzgar nedeniyle sarp arazide gece boyunca devam eden orman yangını sabah saatlerinde rüzgarın dinmesi ile etkisini düşürdü. Muğla Valisi Esengül Civelek oluşturulan kriz merkezinde çalışmaları yönetti. Jandarma ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri de Kayadibi ve Taşlıca mahallelerine yaşayan vatandaşları anons yaparak uyardı. Yapılan çalışma sonucunda, her iki mahalledeki 34 ev tedbir amaçlı tahliye edildi.

Bakan Dalaman’a Geldi

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, orman yangını dolayısıyla Dalaman’a geldi. Burada bir açıklama yapan Bakan Pakdemirli; “Sıcaklığın 37 derece, nemin yüzde 18 ve 40 kilometrenin üzerinde bir rüzgârın olması yangının hızlı bir şekilde yayılmasına neden oldu.” dedi.

Helikopterle yangın sahasını havadan inceleyen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli açıklamasında şunları kaydetti;

 “Bu yıl helikopter sayımızı artırarak hem yangınlara müdahale hızımızı hem de yangının içerisinde manevra şansımızı artırarak yangınla mücadelede önemli bir başarı yakaladık. Yaklaşık 350 hektar alanın zarar gördüğü yangınla ilgili bilanço söndürme çalışmalarının tamamlanmasının ardından ortaya çıkacak. Türkiye’nin en büyük yangını 17 bin hektardır, bu yangın çok büyük olmamakla beraber bizi korkutan bir yangın oldu. Bu saatler itibariyle burada çok rahat konuşuyor olmamızın nedenlerinden birisi de görünmez kahramanlarımız. Ben mümkün mertebe önemli yangınlarda onlarla birlikte olmaya çalışıyorum. 2018 yılında bu ay 685 tane, 2019 yılında ise 730 tane yangın çıkmış. 2018’de etkilenen alan bin 525 hektar, 2019 ise 828 hektar. Yani yangın başına 2 hektardan fazla alan zarar görürken, şimdi 1 hektarın altına inmiş durumda. Dünyada yangınla mücadelede açık ara birinciyiz. 13 dakika olan yangına ilk müdahale zamanımızı 10 dakikaya indirmeyi hedefliyoruz. Çünkü 1 ağacı daha fazla kurtarmak istiyoruz. Yangınların yüzde 90’ı insan kaynaklı. Bu yüzden daha dikkatli olmak zorundayız.”

Bu yıl yangınla mücadelede daha başarılı olan helikopterlerin tercih edildiğine dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli; “Yangın tamamen söndürüldü diyemeyiz. İlerleyen saatlerde hava şartlarına göre şu an itibariyle yangının korku vermeyen bir görüntü olduğunu söyleyebilirim. Uçak yoktu. Çünkü helikopterlerin sayısını arttırdık. Uçaklara oranla helikopterlerin manevrası daha iyi. Helikopterler bu arazilerde daha başarılı. Bu yıl helikopter sayımızı artırarak hem yangınlara müdahale hızımızı hem de yangının içerisinde manevra şansımızı artırarak yangınla mücadelede önemli bir başarı yakaladık. Çünkü uçakların yangın esnasındaki manevra kabiliyetleri, helikopterler kadar olmuyor. O yüzden bu yıl helikopter sayısını artırmayı tercih ettik” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 546 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.