Zübeyda Fellahoğlu

Zübeyda Fellahoğlu

DOĞUŞTA BEKLENEN ………… SÜRESİ

DOĞUŞTA BEKLENEN ………… SÜRESİ

Başlıkta bulunan boşluğa “Yaşam Süresi” yerine, “Eğitim Süresini” yerleştirmeyi çok ama çok isterdim.

Keşke insanın doğduğu andan itibaren ne kadar eğitim süresi olabileceğini test eden, tesbit eden bir sistem geliştirilebilse.

Bugün zeka testleri ile eğitim ve başarı oranları tesbit edilebilir.

Ancak bunun yaygın kullanımı olmadığından tesbiti zor gibi görünüyor.

Aslında illerde bulunan PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) servisleri illerinde bulunan okullarda çeşitli testlerle (Sosyometri-zeka testleri-sınav başarı oranları) pekala çalışmalarla ilin eğitimde hem başarı oranını, hem de kaç öğrencinin akademik gelişme düzeyinin en üstlere çıkabileceğini raporlayabilir ve ilin eğitim planlamasının çıkarılmasında katkı sağlayacaktır.

Yalnız bunu yaparken eğitim öğretimde yapılan atamaların da ‘Bu benim adamım yönetici olmalı, bu benim adamım değil uzakta olsun’ mantığını bırakmak gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanı Prof Dr. Sayın Ziya Selçuk’un liyakata önem vereceği ve eğitimde çıtayı gelişmiş ülkeler seviyesine çıkaracağı açıklamaları mevcut. Milli Eğitimin il teşkilatlarında çağrıya uyacağını bekliyorum.

***      ***      ***

Evet başlıkta boşluğu “yaşam süresi” ifadesi dolduruyor.

TUİK verilerine göre 2014-2016 yılı hayat tablolarında Türkiye genelinde doğuşta beklenen yaşam süresi 78, erkeklerde 75.5, kadınlarda 80.7.

Buradan da anlaşıldığı gibi kadınlar erkeklerden daha uzun (5 yıl) yaşıyor.

İlk çalışma hayatına başlayış yaşı 15 yaş olarak kabul edersek, 15 yaşındaki bireylerin ortalama kalan yaşam süresi 64,2 yıl. Bu süre erkekler için 61,5 yıl, kadınlar için 66,8 yıl.

Kadınlar neden daha uzun ömürlü sorusu akla gelebilir.

Tabi bunun fizyolojik farklılıklardan kaynaklanmasının yanında, strese daha az maruz kalmaları etken oluyor olmalarından.

Zaten kadınlar strese maruz kalıyorsa onların yaşam süresi daha erken oluyor. Bu konuda basında her gün kadın cinayetlerini okuyoruz.

Muğla, erkeklerin yaşam süresi bakımından en uzun il.

Erkeklerin burada uzun yaşamalarının nedenleri arasında sağlık hizmetlerine ulaşımın kolay oluşu, daha rahat bir yaşam biçimi, refah seviyesi yüksekliği gibi nedenler sayılabilir.

Sanılmasın ki, kadınların ömrü Muğla’da kısa. Hayır. Kadınların beklenen yaşam süresi 83,2.

 

Bu yazı toplam 885 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Zübeyda Fellahoğlu Arşivi
SON YAZILAR