Denetim sorunları yıkımları doğuruyor

Denetim sorunları yıkımları doğuruyor
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, Ege Bölgesi'ndeki sismik hareketlilikten Muğla'nın etkilenmesinin mümkün olduğunu belirtti. Çatalkaya, ilgili kurumlarca hazırlanan raporlara göre binalarda...

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, Ege Bölgesi'ndeki sismik hareketlilikten Muğla'nın etkilenmesinin mümkün olduğunu belirtti. Çatalkaya, ilgili kurumlarca hazırlanan raporlara göre binalarda görülen yıkımların temel nedeninin zeminden kaynaklanan sorunların yanında malzeme ve işçilik hataları ile denetim sorunlarından kaynaklandığını ifade etti.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Muğla İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, Ege Bölgesi'ndeki sismik deprem hareketlerini ve meydana gelen depremlerde yaşanan yıkımların temel sebeplerini gazetemize aktardı.

Çatalkaya, son yaşanan depremlerde can kayıplarının ve hasarların büyük bölümünün fay zonları ve zayıf mühendislik özelliklerine sahip zeminler üstüne oturan yerleşim alanlarında olduğunun görüldüğünü belirtti.

Çatalkaya, “2020 yılı içinde Elazığ-Sivrice, Malatya-Doğanyol ve Pütürge, Van-Başkale, Bingöl-Yedisu, Manisa-Akhisar ile en son İzmir'de meydana gelen depremlerde; 168 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 3 bine yakın vatandaşımız yaralanmış, 80 bine yakın konut, işyeri bağımsız bina bölümü yıkılmış veya hasar görmüş, 20 milyar Türk lirasına yakın maddi kayıp oluşmuştur. Sel baskını, heyelan, çığ düşmesi, fırtına gibi doğa kaynaklı afetler de eklendiğinde kayıplarımızın daha da artığı görülmektedir” dedi.

Coşkun Çatalkaya, “Gerek meslek örgütleri, gerekse üniversiteler ve ilgili kurumlar tarafından hazırlanan raporlarda, binalarda görülen yıkımların temel nedeninin 'zeminden kaynaklanan sorunların yanında malzeme ve işçilik hataları ile denetim sorunlarından' kaynaklandığı ifade edilmektedir. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yıllardır uyarmamıza rağmen 'Yapı Denetim Kuruluşlarının zemin ve temel etütlerini yerinde denetimi esas alacak şekilde gerçekleştirmedikleri' görülmektedir” ifadelerini kullandı.

“TEK BİR FENNİ MESULÜN CEZA ALMADIĞI DA GÖRÜLMEKTEDİR”

Sorumlu olan ilgili kurumların görevlerini yapmadıkları aktaran Çatalkaya, “Yapı denetim kuruluşlarını haksız bir şekilde korudukları, vatandaşın ücretini peşin ödediği denetim hizmetini alamadığı, yaşanan depremlerde onlarca can kaybı ve hasar olmasına rağmen kamu adına fenni mesuliyet üstlenen tek bir fenni mesulün ceza almadığı da görülmektedir” dedi.

EN AZ HASARLA ÇIKABİLMEK İÇİN YAPILMASI GEREKEN YERBİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Coşkun Çatalkaya, Muğla ölçeğinde tanımlanmış olan diri fayların gelecekteki deprem üretme potansiyellerini ortaya koyabilmek için, bu fayların geçmişte ürettikleri tarihsel ve tarih öncesi depremlerle ilgili verilerin elde edilmesini sağlayan hendek tabanlı paleosismoloji çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Çatalkaya, “Yenilenen deprem yönetmeliğine göre, zeminlerin iyileştirilmesi ve buna uygun bina inşaa edilmesi sağlanmalıdır. İlçe bazında üretilecek deprem senaryolarına göre 'Deprem Master Planları'nın yapılması veya var olan Deprem Master Planlarının güncel bilimsel veriler ışığında yeniden revize edilmesi gerekmektedir. Son bir yılda denizaltındaki diri fayların kırılmasıyla oluşan depremler nedeniyle, Türkiye ana karasındaki diri fayların yanısıra, deniz altındaki diri fayların da 'Türkiye Diri Fay Haritasına' işlenmesi ve buna göre 'Deprem Tehlike Analizine' yönelik haritaların yeniden üretilmesi gerekmektedir. Üretilmiş olan diri fay ve deprem tehlike haritaları, güncel bilimsel veriler ışığında, 5 yılda bir yeniden revize edilmelidir” şeklinde konuştu.

“ETKİN KONTROLUNUN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

Şu anda yaşıyor olduğumuz kuraklığın klimatolojik kökenli yavaş gelişen doğal afet olarak değerlendiren Coşkun Çatalkaya kuraklıkla mücadele için afet risklerinin azaltılması planlarının da yer alması gerektiğini vurguladı. Çatalkaya, “Özellikle yeraltı ve yerüstü suları havzalarının korunması için etkin planların acilen devreye alınması, suyun verimli kullanılması için toplumun bilinçlendirilmesi ve etkin kontrolunun yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Bu haber toplam 897 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.