Deniz Kültür Balıkçılığında Muğla Farkı

Deniz Kültür Balıkçılığında Muğla Farkı
***Türkiye'de üretilen balığın yüzde 65'ini karşılayan Muğla ili, 2019 yılında deniz kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye birincisi oldu. Muğla’dan...

***Türkiye'de üretilen balığın yüzde 65'ini karşılayan Muğla ili, 2019 yılında deniz kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye birincisi oldu. Muğla’dan 67 ülkeye yaklaşık 74 bin 892 ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilirken,  374 milyon dolar da gelir elde edildi.

***Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla’da üretilen balığın yaklaşık yüzde 50’sinin ihraç edildiğini söyledi.

Neval ÇOLAK

Türkiye'de üretilen balığın yüzde 65'ini karşılamakta olan Muğla ili, su ürünleri üretimi için önemli bir potansiyele sahipken, deniz kültür balıkları üretiminde de, Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Deniz ve karadaki sularda çipura, levrek, sarıağız, minekop, ve alabalık yetiştiriciliğinin yapılmakta olduğu Muğla ilinde ayrıca, fangri, mercan, sinarit, sivriburun karagöz, sarıkuyruk, trança ve lagos balıklarının da üretimleri yapılmaya başlandı.

Bin 479 kilometrelik kıyı uzunluğu ile ülkenin en uzun kıyı şeridine sahip ili konumundaki Muğla’nın, su ürünleri yetiştiriciliği açısından uygun koşullara sahip olması sonucu, hızlı bir gelişim göstererek Türkiye’de balık işletme sayısı ve yetiştiricilik üretim miktarı açısından ilk sırada yer aldığına vurgu yapan hakkında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla ilinin su ürünleri üretimi için önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve deniz kültür balıkları üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer aldığını ifade etti.

“MUĞLA, DENİZ KÜLTÜR BALIKÇILIĞI ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ”

Muğla ili sınırları dahilinde 87 adet ağ kafeslerde deniz balıkları yetiştiricilik tesisi bulunduğunu ve bunların da 88 bin 680 ton üretim kapasitesine sahip olduğu bilgisini veren İl Müdürü Saylak, “146 adet toprak havuzlarda deniz balıkları yetiştiricilik tesisi bulunmakta olup, 8 bin 925 ton üretim kapasitesine sahiptir. Yine Muğla ili sınırları dahilinde 82 adet alabalık yetiştiricilik bulunmakta olup, yıllık kapasiteleri 14 milyon 623 bin 50 tondur. Deniz kültür balıkçılığında Muğla, ülke üretiminin yaklaşık yüzde 65’ini karşılamaktadır. 2019 yılında, Muğla sınırlarında 108 bin ton çipura-levrek, 18 bin 750 ton alabalık üretimi gerçekleşmiştir. İl sınırlarında 10 adet deniz balıkları kuluçkahanesi mevcut olup, 405 milyon 500 bin adet kapasiteye sahiptir” dedi.

“MUĞLA’DA ÜRETİLEN BALIĞIN % 50’Sİ, İHRAÇ EDİLİYOR”

Muğla ilinde yaklaşık 80 bin kişinin geçimini balıkçılıktan sağladığını belirten İl Müdürü Saylak, “Muğla’da üretilen balığın yaklaşık yüzde 50’si ihraç edilmektedir. Deniz kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye birincisi Muğla olmuştur. 2019 yılında 67 ülkeye yaklaşık 74 bin 892 ton çipura, levrek ve alabalık ihraç edilerek, 374 milyon dolar gelir elde edilmiştir. Ülkemiz 2019 yılı su ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 38’i Muğla ilinden gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1180 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.