DENİZLERDEKİ ATIK VE ARITMA SORUNLARI KONUŞULDU

DENİZLERDEKİ ATIK VE ARITMA SORUNLARI KONUŞULDU
BERİTAN YÜCELÖzel Çevre Koruma Bölgesi olan Muğla’nın Bozburun yarımadasında Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜGAV) ve Bozburun Yat Kulübü iş birliğinde “Bozburun Deniz Çalıştayı” başlıklı çalıştay gerçekleştirildi....

BERİTAN YÜCEL

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Muğla’nın Bozburun yarımadasında Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜGAV) ve Bozburun Yat Kulübü iş birliğinde “Bozburun Deniz Çalıştayı” başlıklı çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda özellikle atık ve arıtma konusu işlendi,  acil olarak atılması gereken adımlar konuşuldu.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesinde TÜGAV ve Bozburun Yat Kulübü iş birliğinde yarımadada kıyıların korunması için yapılabilecek çalışmaların konuşulduğu ulusal bir çalıştay gerçekleştirildi.

Bozburun Yat Kulübü Başkanı Edhem Dirvana ve TÜDAV Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün açılış konuşmasını yaptığı çalıştaya; Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, Marmaris Liman Başkanı Altuğ Kurban ve birçok sivil toplum örgüt temsilcisi katıldı.

Başlangıçta Bozburun’un atık ve arıtma konusu işlenerek bu konuda acil olarak yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Arıtma ihtiyacı nedeniyle kara kökenli kirlenme sonucu denizlerin kirlendiği ve bunu önlemek için ez azından paket arıtma yatırımlarının yapılarak sorunun çözülmesi için çözüm önerileri sunuldu.

“DİP ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMEDEN HAREKETE GEÇİLMELİ”

Açılışı konuşmasını yapan Edhem Dirvana, artan turizmi karşılayacak alt yapının olmaması nedeniyle insan yoğunluğuyla ortaya çıkan atık suların denize karışmasının kesinlikle önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Çevre ve sürdürülebilirlik için, denizlere boşaltılan kentsel, zirai ve endüstriyel atıkların tamamen yasaklanması gerektiğini dile getiren Edhem Dirvana, “Bozburun’da son yıllarda kabul edilemeyecek boyutlara gelen deniz kirliliğine karşı birlikte sağlam adımlar atacağımıza inanıyorum. Artan turizmi karşılayacak alt yapı olmaması sonucunda insan yoğunluğuyla ortaya çıkan atık suların artık denize karışmasının kesinlikle önüne geçilmesi gerekiyor. Atığın üstüne bir de atıkları filtreleyen deniz çayırlarının demirleme sebebiyle neredeyse yok edilmesi yüzünden denizimiz zor nefes alır hale gelmiş durumda. Tamamen dip ölümü gerçekleşmeden harekete geçmemiz gerekiyor. Çevre ve sürdürülebilirlik için, denizlere boşaltılan kentsel, zirai ve endüstriyel atıkların tamamen yasaklanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“DENİZLERDEKİ DURUMUMUZ İYİ DURUMDA DEĞİL”

Denizlerin kirliliği bakımından Marmaris’in durumunun iyi olmadığını ifade eden Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Pandemi ve orman yangınlarıyla birlikte duyarlılığımız daha da arttı. Denizlerdeki durumumuzda iyi durumda değil. Marmaris Belediyesi olarak mümkün olduğunca özellikle karasal etkenlerden kaynaklı deniz kirliliğine karşı müdahale bulunmaya özen gösteriyoruz. Son yıllarda artan talep yoğunluğundan da kaynaklı maalesef bu çalışmalar yeterli olmayabiliyor” diye konuştu.

“BELEDİYELER ÜZERİNDEN ATIK ALIMI YAYGINLAŞTIRILMALI”

Bölgede deniz kirliliğinin önlenmesinin şu anda uygulamada görülen birtakım aksaklıklar nedeniyle olduğunu dile getiren Marmaris Liman Başkanı Altuğ Kurban’ın kirliliğin önlenmesi için bunların çözümüne ilişkin görüş ve önerileri şu şekilde:

“Gemilerin atık alınması hizmetinin kıyı tesislerinin yanında vermesi gereken zorunlu ana hizmetlerden biri olduğunu düşünür isek altyapı eksikliklerinin bir an önce bitirilmesi gerekir. Denizlerden atık alınması işinin kamusal hizmet çerçevesinde desteklenmesi adına belediyeler üzerinden atık alım gemileriyle hizmet sağlanması yaygınlaştırılmalı, kıyı tesislerinin geçmişe yönelik atık alım istatistiklerinin ve gemilerin atık verme taleplerinin incelenerek atık alım tesislerinde askeri kapasitenin belirlenmesi ve bunun standart hale getirilmesi gerekir. İlgili sivil toplum kuruluşları tarafından kıyı tesisi çalışmaları, gemi kaptanları, gemi ilgililerine deniz çevresinin korunması açısından yerel düzeyde farkındalık eğitimleri verilmeli, atık alım noktalarının çoğaltılmalı. Bölgemizde turizm ağırlıklı gemi hareketinin yoğun olması, küçük tonajlı deniz turizm araçlarının artması deniz çevresinin korunması ve deniz turizmini sürdürebilmek adına radikal adımların atılması gerekir.”

 

Çalıştay sonucunda yaklaşık 30 maddelik sonuç raporu hazırlandı.

Bu haber toplam 375 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.