DİLİMİZ HIRSIMIZDAN KISA OLSUN

DİLİMİZ HIRSIMIZDAN KISA OLSUN
“Söz gümüş ise sükut altındır”  ifadesini hep duyar dile getiririz zaman zaman. Bakıyoruz etrafımızda konu ile alakalı bilgili olan da olmayan da, konuya hakim olan da olmayan da herkesin bir düşüncesi elbette vardır. Ama...

“Söz gümüş ise sükut altındır”  ifadesini hep duyar dile getiririz zaman zaman. Bakıyoruz etrafımızda konu ile alakalı bilgili olan da olmayan da, konuya hakim olan da olmayan da herkesin bir düşüncesi elbette vardır. Ama konu ile ilgili ahkam kesmek için biraz olsun konuya vakıf olunması gerektiğini düşünüyorum. Sadece konuşmak için bir şeyler vızıldamak karşımızdakinin  kulağını eskitmekten başka bir işe yaramaz. Her doğru her  yerde söylenmez diye de çok duyarız. Bana göre her yerde her doğruyu rahatça söylemekten de çekinmemek lazım. Doğruluğuna inandığımız her kelimeyi herkese karşı söylemekte dilimiz kısa olmamalı diye düşünüyorum. Hele hele büyüklerimiz küçüklerin yanında doğruları söylemekten kaçınırlar ise gelecek nesillerden nasıl dürüst, doğru bir hayat beklentileri içinde olmaları beklenmemelidir.

Şadi Şirazi’nin dediği gibi; “ İki şey aklın eksikliğini gösterir. Konuşulacak yerde susmak, susulacak yerde konuşmak”.

“Bunca boş konuşan insanın arasında dilsiz olmak, engel değil, devrimdir” diyen Özdemir Asaf ne güzel ifade etmiş boş konuşmanın ne kadar gereksiz olduğunu.

Gerçeğe saygı duymak için gerçek olanı olduğu gibi konuşmak gerekir. Ancak böyle olursa hastalıklı zihinler tedavi edilebilir. Yeniden hastalık bulaşmaması için de aynı yöntemle devam esaslılığı şarttır. Çok konuşmak çok bilmek anlamına gelmediği gibi, çok bilmek de çok konuşmayı gerektirmez. Kızgın halimizle konuşmakla sakin olduğumuz dönemde konuşmak aynı tonda olursa kendimizi ifade oranımız yüzdelik bakımdan yüksek olur. Öfkeli olduğumuz zamanda bağırarak konuştuğumuzu zannederiz ama yanılırız. O zaman diliminde dilimiz değil hırsımızdır aslında ön plana çıkan, kendisini daha çok gösteren. Hırsımızın dili daha uzundur bizim dilimizin yanında. Kendimizi ifade etmek için, sesimizi duyurmak için bazen küçük harflerle konuşmak daha etkili olur. Kavganın, gürültünün arasında şiişşşttt  sesi ne kadar etkili ise çok konuşulan bir yerde sessiz kalıp

sadece dinlemek de o kadar etki eder. Taş yerinde ağırdır kelimesinin diğer örneğidir aynı zamanda. Açık sözlü olduğunu ifade edip boş boş konuşan insanların geceleri yıldız gibi, yağışlı havada yağmur gibi, deniz kenarında ise kum gibi çoğunlukta olduklarını görmek göz zevkimize zarar verir hal aldı.

Konuşmak bir mana ise, susmak bin bir manadır denir. Herkes konuşmasına konuşur lakin sükût yürekli olana daha yakışır. Sevgiyle kalalım.

Bu haber toplam 486 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.