Doktor Keskin, Kışın Hastalıklardan Korunmanın Yollarını Anlattı

Doktor Keskin, Kışın Hastalıklardan Korunmanın Yollarını Anlattı
SİNEM KARAKAYA- Soğuk havaların gelmesiyle birlikte hastalıklar gün yüzüne çıkmaya başladı. Sık sık rastladığımız grip ve soğuk algınlığından...

SİNEM KARAKAYA- Soğuk havaların gelmesiyle birlikte hastalıklar gün yüzüne çıkmaya başladı. Sık sık rastladığımız grip ve soğuk algınlığından nasıl korunmamız gerektiğini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sibel Keskin, Muğla Gazetesi’ne anlattı.

Soğuk havaların gelmesi ile birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı. Bu dönemde beslenme programınızda yapacağınız ufak değişiklikler, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken, hastalıklara karşı da korur. Sağlıklı kalmanın yöntemlerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sibel Keskin Muğla Gazetesi’ne anlatarak tavsiyelerde bulundu.

Grip, nezle (soğuk algınlığı), zatürre ve farenjit başta olmak üzere kışın sık görülen hastalıklara karşı aşı yaptırılması gerektiğini anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sibel Keskin; “ Grip aşını mutlaka yaptırmamız gerekli. Yaklaşık yüzde 60-70 gibi bir koruyuculuğu var. Daha önce Eylül-Ekim ayları gibi yaptırılıyordu fakat mevsimlerin değişmesi sonucu Ekim-Kasım ayları gibi yaptırılmasını öneriyoruz. Özellikle kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı gibi hastalara öneriyoruz. Aşı sadece soğuk alınlığı, gripten korunma yöntemi değil daha sonrasında gelişebilecek bronşit, zatürre gibi hastalıklardan da korur. Grip ve soğuk algınlığı 6-8 hafta sürebilir. ” Dedi.

Kış aylarında hastalıklardan korunmak için özellikle sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Doktor Keskin; “Her mevsim zamanına göre beslenmeliyiz aslında. Bir besine sabit kalmamalıyız. Fakat kış ayları için sebze, meyve, yeşil yapraklı sebzeler, zeytinyağı ve limonlu salatalar, C Vitamini yönünden portakal, mandalina, kivi, yeşilbiber gibi gıdalar tüketilmeli. Et, süt ve yumurta gibi yiyecekleri her mevsim tüketmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

“Haftanın Üç Günü Balık Tüketilmeli”

Hazır gıdalar değil doğal beslenmemiz gerektiğini vurgulayan Doktor Keskin; “ Pasta, börek, abur cubur yani markette satılan hazır gıdalardan uzak durup daha sağlıklı besinler tüketilmeli. Özellikle balık tüketimine çok dikkat etmemiz lazım. Kış aylarında özellikle haftanın üç günü tüketilmesi faydalı olur. Omega 3 bağışıklık sisteminde çok etkili. Kuru yemiş olarak badem, ceviz gibi besinlere önem vermemiz lazım. Bunlarda bağışıklık sistemini oldukça güçlendirir.” Dedi.

Polenlerin Yoğun Olduğu Dönemlere Dışarı Çıkmamaya Özen Gösterin”

Alerjik hastalıklardan korunmamın yollarını anlatan Doktor Keskin, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkılmamasını tavsiye ediyorum diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “ Alerjik hastalıkları olanlar polen dönemlerinde dışarı çıkıyorsa özellikle ağzımı, burnumuzu kapataraktan gözlere de güneş gözlüğü takarak dışarı çıkılması gerekir. Soğuk havalara dikkat etmemiz gerekir çünkü astım ve alerjiyi tetikleyen bir etkendir. Mümkün olduğunda soğuk havalarda dışarıya çıkmayacağız. Çıkarsak da ağız, burun ve gözlerden girişi engellememiz gerekir. Özellikle sinüziti olanlar ıslak saçla dışarı çıkmasın. Biriyle selamlaşırken tokalaşmamaya özen gösterin. Grip ve soğuk algınlığı elle, solunum yoluyla çok kolay bulaşabilir özellikle kış aylarında. Ellerimizi sık sık sabunlu suyla temizlememiz gerekir. Hapşurduğumuz zaman peçete kullanıp daha sonra çöpe atmalıyız. Dışarı çıkarken giyilen montları ev ortamına girildiği zaman çıkarılması gerekir. Vücuttaki ısı değişikliği de nezle ve gribin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bağışıklık sistemini arttırmak için düzenli egzersiz çok önemli. En önemlisi de her gün 10-12 bardak su tüketmeliyiz.  Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalı. Bunu hasta değil hekim karar vermeli.”

Bu haber toplam 2052 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum