Dövme Sanatçısı İlkim Koç: "Dövme insan vücuduna yapılan usta bir sanat"

Dövme Sanatçısı İlkim Koç:  "Dövme insan vücuduna yapılan usta bir sanat"
Dövme, el işi gerektiren bir ustalık ve uzmanlık alanıdır. Çok uzun çağlardır insanlar dövme sanatına ilgi duymuş bedenleri bu sanat ile süslemişlerdir. Dövme, özellikle gençler arasında giderek daha fazla popüler olma yolundadır....

Dövme, el işi gerektiren bir ustalık ve uzmanlık alanıdır. Çok uzun çağlardır insanlar dövme sanatına ilgi duymuş bedenleri bu sanat ile süslemişlerdir. Dövme, özellikle gençler arasında giderek daha fazla popüler olma yolundadır. İnsan vücuduna yapılan usta bir sanat da diyebiliriz.

15 yaşlarında dövme yapmaya başlayan dövme sanatçısı İlkim Koç, Türkiye’de daha önce yapılmamış bir ilke imza atarak dövme stüdyosunu veganlaştırdığını söyledi.

Sizi Tanıyabilir miyiz?

Ben İlkim Koç. 13 Mayıs 1990’da İstanbul’ da doğdum. Yaklaşık 15-16 Yaşlarında dövme sanatına ilgim başladı. 2011 Yılında 1 senelik çıraklık dönemi geçirerek kariyerime başlamış oldum.

Dövme Yapmaya Ne Zaman Başladınız?

Dövme Sanatını 2012 yılında profesyonel olarak başladım çalışmalarıma İstanbul ve Bodrum’da devam etmekteyim. Çalışmalarımı, dövme severler ile paylaştığım sosyal medya üzerinden ilkimkoctattooer kullanıcı adı ile instagram platformundan ulaşabilirsiniz.

Kariyerinizden Biraz Bahseder misiniz?

2013 yılında “Taste Of Ink” adı altında arkadaşlarımın kurmuş olduğu kolektif bir oluşuma dâhil oldum ve burada dövme sanatçısı olarak çalışmaya başladım. Bu süreç içerisinde Bulgaristan Sofia Tattoo Convention (2014)’a katılma şansımız oldu. 2015 Yılında ise kız arkadaşımla beraber vegan olduktan sonra dövme stüdyomuzu da veganlaştırma kararı aldık. Bu oluşum Türkiye’de daha önceden olmadığı için bir ilke imza atmış olduk. Stüdyomuzdaki faaliyetlerimizi 2019 yılına kadar sürdürdük.

  Hangi Tarz Çalışmalar Yapmaktan Hoşlanıyorsunuz?

Şuan linework, geometric ve minimal işler yapmak çok hoşuma gidiyor fakat diğer tarzlarda da çalışmalar yaparak dövme kariyerime her geçen gün bir şeyler eklemeye devam etmekteyim. Karakter olarak devamlı başarıyı hedeflediğim için her geçen zaman dövme sanatı gelişim göstermekte olup bizlerde bu gelişimi devam ettirecek bireyler olarak yenilikler katmalıyız.

Dövme Yaptıracak Kişilere Tavsiyeleriniz Nelerdir?

İlk öncelikleri Dövme sanatçısının işlerine göz atmak ve yaptığı işlerin iyileşmiş hallerini görmek olmalıdır. Bu hususta dikkat etmesi gerekenlerden bir diğeri de stüdyosunun temiz ve hijyenik bir stüdyo olmasına özen gösterilmelidir. Maalesef günümüzde dövme ekipmanlarına ulaşmak geçmiş zamana kıyasla daha kolay temin edildiğinden dolayı, makineyi alan kendini dövme sanatçısı zannedip para kazanma hırsından dolayı insanların vücutlarını bilinçsiz bir şekilde karalıyorlar. Sonrasında yaptırmak istediği modele iyi karar verilmelidir. Mesela “'dövmeyi yaptırayım sıkılınca üstüne yeni dövme yaptırırım.” gibi bir düşüncesi olmamalıdır. Genelde müşterilerime emin olsa dahi “emin misin?” sorusunu sorarım. Sebebine gelecek olursak, ömürleri boyunca taşıyacakları bir çalışma yaptıracaklar ve pişman olmalarını istemem.

Peki Vegan dövme stüdyosundan bahsetmiştiniz, Vegan dövme nedir bu konuyu biraz açar mısınız?

Örneğin; en çok kullandığımız sarf malzemesi vazelin içerisinde lanolin denilen bir ham madde vardı. Dövme yapımı sırasında kullanılan transfer kâğıdı, transfer jeli, anti bakteriyel sıvı ve kullanılan bazı mürekkeplerin içerisinde hayvansal madde bulunuyordu. 2015 yılında vazelin yerine shea butter kullanıyordum. Günümüzde veganlık dünyada yayılmaya başladıkça dövme malzemesi üreticileri bu talebe karşılık verip vegan malzeme üretimine başladılar.

Son olarak dövme sanatına başlayacak olanlara tavsiyelerin nelerdir?

Yeni başlayacak sanatçı adaylarına verebileceğim tavsiyeler arasında en önemlisi sabırlı olmak ve çok çalışmak. Çünkü yaptığımız iş çok çalışarak ve deneyim kazanarak var oluyor. Bunun içinde sabırlı olmak gerekiyor. Çizim yeteneği varsa daha çok çizmek eğer çizim yeteneği yok ise bir kurs almalarını tavsiye ederim çünkü ileride çok işlerine yarayacak.

Bu haber toplam 1455 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.