Dövme Sanatçısı Orçun Günbekler, “Sevdiğin İşi Yap, Başarı Arkandan Gelecektir”

Dövme Sanatçısı Orçun Günbekler, “Sevdiğin İşi Yap, Başarı Arkandan Gelecektir”
RÖPORTAJ SİNEM KORKMAZ - Dövme, el işi gerektiren bir ustalık ve uzmanlık alanıdır. Çok uzun çağlardır insanlar dövme sanatına ilgi duymuş bedenleri...

RÖPORTAJ SİNEM KORKMAZ - Dövme, el işi gerektiren bir ustalık ve uzmanlık alanıdır. Çok uzun çağlardır insanlar dövme sanatına ilgi duymuş bedenleri bu sanat ile süslemişlerdir. Dövme, özellikle gençler arasında giderek daha fazla popüler olma yolundadır. İnsan vücuduna yapılan usta bir sanat da diyebiliriz.

“Sevdiğin işi yap, başarı arkandan gelecektir”  diyen genç dövme sanatçısı Orçun Günbekler  ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şu şekilde;

Sizi Tanıyabilirmiyiz?

Merhaba, ben Orçun Günbekler. 18 Haziran 1995’de İstanbul’da doğdum. Küçüklüğümden bu yana kadar sanat ile iç içe olarak büyüdüm. Şuan Muğla'da Algos Tattoo'da sanatımı icra etmekteyim

Dövme Yapmaya Ne Zaman Başladınız?

2016 yılında başladım fakat son 1 yıldır profesyonel olarak sanatımı icra ediyorum.

Dövme Yapmaya Nasıl Karar Verdiniz?

İlk dövmemi yaptırırken gözlemlerim sonucu ben de bunu yapmak istiyorum diyerek balıklama atladım diyebilirim. Sonrasında araştırmalar, sanatçıların videolarını izleyerek ve çizim yeteneğimi geliştirerek bu güne geldim ve halen devam etmekteyim. Mesleğimi, yaptığım sanatı çok seviyorum. “Sevdiğin işi yap, başarı arkandan gelecektir”  derim her zaman. Öyle de oluyor.

Dövme Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dövme yaptıracak kişiler kesinlikle bu işi profesyonel olarak icra eden kişilerle temasa geçmeliler. Kullanılan malzemelerin tek kullanımlık, kişiye özel olmalıdır. Stüdyonun sterilizasyonuna ve kullanılan ekipmanların, boyaların kalitesine dikkat edilmelidir. Bu işte en önemli unsurlar sterillik ve kullanılan ekipmanın kalitesi, işçiliği buna dahil bile etmiyorum zaten bu temelidir.

Dövme Yaptıracak Kişilere Tavsiyeleriniz Nelerdir?

Öncelikle dövmenin kalıcı bir şey olduğunun farkına varıp “beğenmezsem kapattırırım” mantığını bir kenara bırakıp, her insanda olmayan kendileri için anlamı olan dövmelere yönelmelerin tavsiye ederim. Dövme yaptırmaya karar verdikten sonra yaptıracağı stüdyonun çalışmalarına bakılıp, kendi yaptıracağı modele kıyaslama yaparak sonucu kestirmek mümkün olabilir. Ülkemizde sırf para kazanmak için insanların vücutlarını hiçe sayan merdiven altı dövmeciler bir hayli fazla.

Unutamadığınız Veya Sizi Etkileyen Bir Dövme Oldu Mu?

Geçen yıllarda arı ve çiçek halkasından oluşan kendi tasarımım olan bir dövmeyi kuzenime yapmıştım. Arının benim hayatımda yeri çok farklı boyutta. Arı bir döngünün en önemli faktörüdür bence. Tasarımlarımın bir bedende hayat bulması, beni en etkileye durumlardır.

Dövme Yaptırmanın Bir Mevsimi Var Mı?

Açıkçası dövmenin mevsimi olmaz. Ama ikisinin de artısı eksisi var. Yaz mevsiminde duş, güneş ve deniz faktörü olduğu için insanlarda yazın dövme yaptırılmaz diye empoze edilmiş bir halde. Ben dövmelerimi genelde yazın yaparım, yaptırırım. Bunun nedeni dövme yapılan bölgeye bakım kremi sürülüp kıyafet geldiğinde hem enfeksiyon riski var hem de kremi tshirt emip dövme kuru kalıyor. Dövme kuru kalınca da zarar görüyor. Güneş solduruyor deniyor bu doğru fakat güneş kremi sadece denize girilirken sürülmemeli, güneşe çıkılan her vakitte sürülmeli. Özellikle dövme olan bölgeye sürülmeli ki güneş dövmeye zarar vermemeli. Eğer yazın dövme yaptırmayı düşünüyorsanız kesinlikle bir ay kadar bir süre denize girilmemelidir. Ben pek denize girmeyi tercih etmediğim için yazın yaptırıyorum. Bu unsura çok ama çok dikkat edilmelidir. Mevsim önerecek olursam ben sonbaharı öneririm. Tatil, deniz hem de güneş faktörü artık zarar vermeyecek boyutta olduğundan dövmeye bakım yapma durumunu kolaylaştırıyor.

Dövmelerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Dövme bakımına gelecek olursak en büyük iş sizlere düşüyor. Her zaman derim dövmeye ne kadar iyi bakarsan dövmede sana yıllarca o kadar iyi bakar. Dövme yapıldıktan sonra özel dövme bandı ile kapatıyoruz. Günlük hayatınızı eziyet haline getirmemek için bu dövme bantları geliştirilmiş hem de dövmenin ilk üç ile beş gün içinde enfeksiyon riskini sıfıra indirilmiş halde. Bu bant ortalama üç ile beş gün kalıyor ve açılacağı zaman genelde stüdyoya davet edip biz yapıyoruz fakat gelemeyecek durumda olanlar da olabiliyor. Bandı köşe taraflarından nazikçe açtıktan sonra önce elleri anti bakteriyel bir sabunla yıkayıp arkından dövmeyi yıkıyoruz ama bu içme suyu ile yapılmasında fayda var. Malum şebeke suları içinden bulunan bakteriler halen risk faktörü taşımakta. Bir peçete veya havlu ile yapılan bölgeye tampon yaparak kurulayıp dövmecinizin önerdiği kremi, dövmenizin boyutuna göre sürmelisiniz ama burası önemli faktörlerden birisi 'çok ince bir tabaka' olmalı ki dövme hava alabilmeli. Güneş yanıklarına yoğurt sürer gibi olmamalı. Bu işlemi ortalama yedi ile on gün arasında tekrarlanmalı. Her krem sürme işlemi tekrarlanırken bir peçete veya havlu ile dövmeye zarar vermeden önceki tabaka temizlenmeli ardından tekrar bakım kremi uygulanmalıdır.  Bakım sürecinde günde 1 kere anti bakteriyel sabun ile yıkanmalı ki gün içerisinde havada bulunan toz, mikrop vs. vs arındırılmalı ki enfeksiyon riski taşımasın. Dövme iyileştikten sonra yüksek faktörlü güneş kremleri sürmelisiniz ki rengini uzun yıllar korusun. Şu kısma dikkat çekmeliyim ki ilk bir ay deniz ve havuza girilmemelidir. Bu duruma göre kendinizi hazırlamalısınız.

Bu haber toplam 1386 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.