DPI,RESOLUTION,MEGAPIXEL,TOUCH SCREEN PEKİ BUNLARDA NEYİN NESİ ?

DPI,RESOLUTION,MEGAPIXEL,TOUCH SCREEN PEKİ BUNLARDA NEYİN NESİ ?
Herkese Merhaba geçen haftada belirttiğim gibi teknolojik  terimleri incelemeye devam ediyoruz,hadi devam edelim ,DPI:  Dots Per  Inch  “İnç başına nokta...

Herkese Merhaba geçen haftada belirttiğim gibi teknolojik  terimleri incelemeye devam ediyoruz,hadi devam edelim ,DPI:  Dots Per  Inch  “İnç başına nokta sayısı” anlamında ve İngilizce baş harflerin kısaltmasından oluşur.Bir inç “2.4 cm’ye eşittir”. DPI, ekran veya  yazıcı baskısında oluşan görüntünün “resolution” yani çözünürlüğünü belirtir. DPI, bir inç uzunluğunda  düz doğru üzerinde  kaç tane peş  peşe nokta olacağını ölçen birimdir. Bu yüzden DPI arttıkça görüntü veya baskının ayrıntı kalitesi  doğru orantılı yükselir. Doğru sanılanın aksine DPI’nın bir inç karedeki nokta sayısı olmadığına dikkat etmeliyiz.

300 dpi bir yazıcı, yatayda ve dikeydeki her bir inç uzunluk için 300 nokta yazdırabiliyorsa, aslında bir inç kare için 300x300=90000 nokta basacaktır,600 dpi ise 600x600=360000 nokta basacaktır.  Monitörler, genellikle  yazıcılara oranla inç başına 72  piksel  gibi çözünürlükte olduğndan 300 dpi’lik bir görüntüyü gerçek boyutlarında gösteremezler.

Görüntüler  tam boyutlarında yüzde yüz  gösterildiği zaman baskı boyutundan çok daha büyük görünürler. Lakin ekrandaki pikseller, kâğıttaki noktalardan çok daha fazla yer tutar. RESOLUTION :  Çözünürlük, Ekran boyutları için "genellikle inç cinsinden, diyagonal olarak ölçüldüğünde", bir monitör veya ekranın kaç adet piksel  noktaya sahip olduğunu  veya bir yazıcının ne kadar kaliteli yazdırabileceğini ifade eder. Genellikle genişlik × yükseklik olarak, birimler piksel olarak gösterilir: örneğin, "1024 × 768" genişliği 1024 pikseldir ve yükseklik 768 pikseldir. Güncel teknoloji, televizyonlar ve monitorler,diğer ekrana sahip mobil veya bilgisayar gibi cihazlarda çözünürlüğün sürekli artmasını sağlamıştır.Günümüzde HD televizyonlar piyasada yerini almış ve daha yenileri gelişmekte olmakla, HD "High Definition", 1920 x 1080 piksel boyutundaki çözünürlüğe verilen, ingilizce kısa baş harflerle oluşmuş bir terimdir.Cep telefonu ve tablet gibi küçük ekranlı mobil cihazlarda bile HD ekranlar kullanılmaya başlamıştır.

MEGAPIXEL:  Bir megapiksel "MP", bir milyon nokta pikseldir. Dijital kamera ve fotoğraf makinelerinde çözünürlüğü ifade etmek için yerleşmiş bir teknolojik terimdir. Örnek verecek olursak 12 megapiksel (MP) fotoğraf makinesi veya kamera, 12,000,000 piksel yakalayabilecek yeteneğe sahiptir. Megapiksel "MP" sayısı arttıkça fotoğraf makinesi veya kameranın da yakalayabileceği ayrıntı artacaktır. Bu nedenle megapiksel sayısı, bir kamera veya fotoğraf makinesi alırken, tercih sebebi olan önemli bir fark olmuştur.Fotograf makinesinin megapiksel değeri, makinenin sensörü "algılayıcısı" ile yakalanan dikey ve yatay piksel sayısının çarpımıyla eşittir. Örneğin bir Nikon markasının D5600 SLR modeli 4000 dikey ve 6000 yatay şekilde piksel algılar. Bu iki değer çarpımında sonuç 24.000.000 pikseldir. Bu nedenle bu fotoğraf makinesi  4000x6000 24 megapiksel deriz. Bir diğer Nikon markasına ait model olan D810A modeli ise fabrika verisine göre 7360x4912 piksel yani 36.152.320 piksel algıladığı için bu fotoğraf makinesi için yuvarlak 36 megapiksel olarak tanımlarız.Okuma kolaylığı için literatüre önce yatay sonra dikey değer yazımı yerleşmiştir.

TOUCH SCREEN: TOUCH SCREEN: İngilizce olan bu yazımın dilimizde karşılığı dokunmatik ekran anlamındadır.Tüplü ekran türlerinde genelde bankamatik cihazlarında kullanılan,günümüzde yaygın olarak lcd ekran alanının üzerini birebir kapsayan,ekran camının üstünde ayrı bir katman olarak "touch sensitive" dokunmaya duyarlı  saydam cam şeklinde kontrol amaçlı konulmuş paneldir. Bilgisayar faresi veya ışık kalemi,klavye  gibi işaretçi giriş aygıtları kullanmak yerine, ekrandaki nesneleri doğrudan onaylayıp kontrol etmek için kullanıcılara seçenek getiren alternatif çevrebirimdir.Ekran üzerine dokunarak komut girebilmemizi sağlayan aygıttır.Dokunmatik ekranlar cep telefonu tablet gibi cihazlarda acemi kullanıcılar için kolay bir çözüm olsada, ekran büyüklüğüne oranla parmak uçları,dokunmak istedikleri nesne resimlerinden taşan kimseler için eziyetli ve yorucu olabilmektedir.Örneğin düz bir yazı metnini dijital ortamda yazarken dokunarak yazmak yerine klasik tuşlu klavye ile basarak vura vura yazmak daha keyifli ve süratli olmaktadır.Günümüzde dokunmatik ekranlar dokunmayı algılama teknolojilerine göre en bilinen rezistif dokunmatik ve kapasitif dokunmatik olarak iki tiptedir.

O zaman bir de onları incelemeliyiz; RESISTIVE TOUCH SCREEN: "Rezistif Dokunmatik Ekran" Tablet,akıllı telefon,dizüstü bilgisayar ve benzer elektronik cihazlar için kullanılan dokunmatik ekran teknolojilerinden biridir. Çalışma prensibine bakınca,dokunmatik ekran camında bulunan iki elektriksel olarak yüklü katman, belirli bir noktaya yapılan fiziksel baskıyla birlikte birbirine baskı yapar ve böylece dokunulan bölgenin ohm cinsinden direnç değeri değişir,camın kısa kenar uzunluğuna x harfi, uzun kenarına y harfini değer verirsek,x ve y noktalarının kesiştiği noktada değişen değer mikro denetleyiciye işlenmek üzere değişken komut değeri olarak gönderilir.Kesişen bu iki noktanın altına hangi nesne grafiği çizileceği ve hangi komutu yerine getireceği tamamen cihazı proramlayıcı kişinin yapmak istediğine bağlıdır.

Geriye,Son kullanıcılar yani bizlere bu donanım ve yazılımı dokunarak kontrol etmek kalır. Rezistif dokunmatik ekran, alternatifi olan kapasitif dokumatik  ekranlara göre üretimi daha ucuzdur. Fakat, çoğu durumda dokunmaya karşı daha az duyarlılıkta ve görsel berraklığı düşük kalitede olma gibi dezavantajı vardır.Hatta bazı son kullanıcılar rezistif için; bu ekran dokunmatik mi? basmatik mi? diye sorarak alay edebilmektedirler. CAPASITIVE TOUCHSCREEN: "Kapasitif Dokunmatik Ekran" Prensip olarak rezistif dokunmatik ekranla aynı olmakla tek farkı dokunulan nokta ise ohm cinsinden direnç yerine farad cinsinden kapasite değişmektedir.Lakin kapasite değişimi direnç  değeri değişimine göre çok daha hızlı ve hassas algılanmakta olduğu için rezistif ekranın yerini almaya başlamış ve tercih sebebi olmuştur.Hoşça kalın…

Bu haber toplam 1102 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.