Dr. Şahin Aydın kalp sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu

Dr. Şahin Aydın kalp sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu
Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle Özel Yücelen Hastanesi Kalp Merkezi Sorumlu doktoru Kardiyolog ve Dahiliye Uzmanı Dr. Şahin Aydın; kalp sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.Kalp ve damar sağlığının, genetik özelliklerinin...

Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle Özel Yücelen Hastanesi Kalp Merkezi Sorumlu doktoru Kardiyolog ve Dahiliye Uzmanı Dr. Şahin Aydın; kalp sağlığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kalp ve damar sağlığının, genetik özelliklerinin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzıyla doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Aydın kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen faktörleri şöyle anlattı:

“Karbonhidrat (ekmek, şeker, pirinç) ve katı yağlarla beslenme(margarin, içyağı), Hipertansiyon (tansiyonun 140/90 mmHg aşması), Diyabetus Mellitus (açlık kan şekerinin 126, tokluk kan şekerinin 200 mg’i aşması), sigara, fazla alkol tüketimi, sedanter ( hareketsiz ) yaşam, ailede erken yaşta kalp krizi ve ani ölüm, uyku apne sendromu ve obezite diye sıralanabilir.”

Dr. Aydın sıraladığı faktörlerin yaşam beklentisini belirgin olarak azalttığını kaydetti.

Sadece kalp hastalıklarına değil, aynı zamanda inmelere (serebrovasculer hastalık), böbrek yetmezliği ve kansere yol açtığını kaydeden Dr. Aydın sağlıklı bir yaşam için şu tavsiyelerde bulundu:

“Akdeniz tarzı beslenme (sebze meyve ağırlıklı, zeytinyağı kullanılmalı ve beyaz etle beslenilmeli). Her gün yarım saat yürümek veya yüzmek. Kilo almamak ve kilolu isek ideal kilomuza inmek. Sigara ve alkolden uzak kalmak. Karbonhidratı azaltmak (rafineri şeker, pirinç ve her türlü tatlı, ekmek). Prensip olarak günlük tuz miktarını azaltmak. Hazır gıdalardan sakınmak. Tansiyonumuzu 140/90 mmHg altında tutmak. Diyabetik isek açlık kan şekerinin 140, tokluk kan şekerinin 180’nin altında tutulaması (yaşa ve beraberindeki hastalıklara göre bu sınırlar değişebilir). Hangi yaşta olursa olsun bir defa bile olsa (TSH, Şeker, Kolesterol, Hemogram, Kreatinin) testlerine bakılması anormallik saptanırsa hekiminizin öngördüğü aralıklarla tekrarlanması. 50 yaş üstü tüm bireylerin en az 5 yılda bir PA Akciğer ve Batın Ultrason çektirmesi. Kilolu ve horlaması olan bireylerin uyku-apne hastalığı açısından irdelenmesi ve tedavisi uygun olur. Özetle; Kilo almayın, hareket edin, şeker, tuz ve ekmekten sakının, sigara ve alkole yaklaşmayın. Sizi stresten uzak tutacak bir meşguliyet ve hayata bağlanma motivasyonu edinin.”

Bu haber toplam 2307 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum