Dr. Togan, Coronavirüsle ilgili merak edilenleri yanıtladı

Dr. Togan, Coronavirüsle ilgili merak edilenleri yanıtladı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Turhan Togan, Coronavirüs hakkında...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doçent Doktor Turhan Togan, Coronavirüs hakkında merak edilen konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Sinem Karakaya

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Turhan Togan “Coronavirüs hakkında merak ettiklerimiz” hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Yeni  tip Coronavirüsin yapısını anlatan Doç. Dr. Turhan Togan; “Coronavirüsler, mevsimsel soğuk algınlığından ağır alt solunum yolu enfeksiyonu gibi ciddi zatüreden tutun çoklu organ yetmezliğine sebebiyet verebilen ve çok farklı hastalık bulguları ile farklı klinik bulgulara sebep olabilen bir virüstür. Coronavirüsler çeşitli hayvanlardan insanlara bulaşarak hastalık yapabilir. SARS ve MERS olarak bilinen ve ağır akciğer enfeksiyonu ile seyreden hastalıkların etkeni de Coronavirüsler ailesindendir. 2019 Aralık ayı sonlarında Çin’in Wuhan şehrinde tanımlanan ve nedeni bilinmeyen akciğer infeksiyonu tespit edilen hastalardan alınan solunum yolu sekresyonlarında virüsün tanımlanması ile hastalık COVİD 19 olarak tanımlanmıştır. Bu hastalığa neden olan yeni virüse SARS-CoV-2 adı verilmiştir. Virüs insandan insana bulaşma yeteneği kazandığı için tüm dünyaya yayılıp salgına neden olmuştur. Ülkemizde de 11 Mart 2020 tarihinden itibaren ilk vakalar bildirilmeye başlanmıştır.Tanı testlerinin yaygın kullanılması sonucu laboratuar olarak doğrulanmış vakalar tespit ve tedavi edilmeye başlanmıştır. Gerek virüsün genetik materyalinin tespiti gerekse de antikor tespiti ile hastalarımıza tanı koyma olanağımız mevcuttur. Tipik akciğer tutulumunu göstermede Bilgisayarlı Tomografiden yararlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 11 Mart 2020 itibari ile dünyada 100’den fazla ülkede covid-19 görülmesi sebebiyle pandemi ilan etti. Pandemi salgın demektir ve bu yeni tip Coronavirüsün insandan insana bulaşının olması sürekli olarak yayılması ve çok basit bir şekilde aktarılması nedeniyle salgın hızla tüm dünyaya yayılmıştır” dedi.

“GÜN GEÇTİKÇE VİRÜSÜN YAPISINI DAHA İYİ ÖĞRENİYORUZ”

Hastalığın belirtilerini anlatan Doç. Dr. Turhan Togan; “Hastalık, 2 - 14 gün ortalama 5-6 gün süren bir kuluçka evresinden sonra ani başlayan ateş yüksekliği öksürük ve nefes darlığı ile karakterlidir. Bazı hastalarda kas - eklem ağrısı, boğaz ağrısı, ishal koku ve tad alma duyusunun kaybı gibi daha az görülen belirti ve bulgularla karşımıza gelmektedir. Gün geçtikçe virüsün karakteristik yapısını daha iyi öğrenmekte ve bilgilerimizi sürekli yenilemekteyiz. Dünya literatürünü takip ettiğimiz gibi bizlerde konu ile ilgili araştırmalarımızı yapmaktayız ve tıp literatürüne bilimsel verilerimizi sunmaktayız. Hastalık genellikle hafif -orta - ağır bir klinik seyir gösterir. Hastalananların çoğu özel bir tedaviye gerek duymadan yani asemptomatik dediğimiz hasta gurubu kendiliğinden iyileşir ve bu durumun farkında bile değildir. Buda toplumun %80 inin üzerindeki kesimi oluşturur. Hastanede tedavi edilen ve klinik olarak ağır seyreden yoğun bakım ihtiyacı olan hasta gurubu ise ileri yaştaki (65 yaş üstü), altta yatan kronik hastalıkları (kalp ve akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, hipertansiyon ve bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerdir. Temas önlemleri, kişisel hijyen, el yıkama alışkanlığı ve sosyal mesafenin korunması bu yüzden çok önemlidir” dedi.

CORONAVİRÜS SOLUNUM SALGILARI İLE BULAŞIYOR”

Dr. Turhan Togan; “ Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin ağız ve burun mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için 1-2 metreden daha yakın temas gereklidir. Bulaşmada önemli olan bir diğer faktör ise ellerimizdir. Virüs damlacıkları hasta kişilerden çıktıktan sonra yüzeye düşerek belli sürelerde bu yüzeylerde canlılığını sürdürür. Sağlam kişiler bu enfekte yüzeylere dokunduktan sonra eli ile ağzına, burnuna, gözüne dokunursa virüs damlacıklarını kendi vücuduna almış olur. Bugünkü bilgiler ışığında Yeni Koronavirüsün gıdalarla bulaşmadığı söylenebiliyor fakat virüsün dışkıda da izole edilebilmiş olduğunu göz önüne alırsak konu ile ilgili ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

 “PANDEMİ BİTENE KADAR MASKE TAKMASINI TAVSİYE EDERİM”

Pandemi bitene kadar maske kullanımını tavsiye den Doktor Togan, doğru maske kullanımının yollarını da anlattı. Togan; “Sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri de maske kullanımı ile ilgili. Maskenin yanlış yöntemle ve yanlış zamanda kullanılması hem yalancı güven hissine yol açmakta hem de bir maliyet doğurmaktadır. Kendinizi hasta hissediyorsanız, öksürük gibi yakınmalarınız başladı ise mutlaka bir tıbbi maske takarak sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Böylelikle yakın çevrenizdeki kişileri ve size bakım verecek sağlık personelini de riske atmamış olursunuz. Maske üzerinde yer alan telli kısım burun üzerine oturtularak yüzümüze göre ayarlanmalıdır. Bağcıklı maskelerde üst ve alt bağcıkları bağlamalıyız. Maskenin ağız ve burnu tam olarak kapattığından emin olmalıyız. Maskemizi taktıktan sonra artık elimizle maskenin ön yüzeyine dokunmamalıyız. Çıkarırken de aynı şekilde ön yüzeye dokunmadan lastik ya da bağcığından tutarak çöpe atmalıyız. Kullanılan maskenin yıkanarak tekrar kullanılması koruyucu özelliğini kaybedeceğinden dolayı mümkün değildir”

“COVİD 19 ANTİBİYOTİK İLE TEDAVİ EDİLEMEZ”

Dr. Togan; “Virüs kaynaklı bir hastalık olan Covid 19 antibiyotik ile tedavi edilemez. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı vücutta başka tahribatlara neden olabilir. Covid-19, viral yani virüslerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Bu nedenle antibiyotikler daha çok bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlarda işe yaramaktadır” dedi.

“HASTANEMİZDE ENFEKSİYON KONTORLÜNÜ SAĞLIYORUZ”

Son olarak Togan sözlerini şu şekilde tamamladı; “Hastaneye ilk başvuruda hastane poliklinik ve Acil servis girişlerine triaj denilen uygulama başlatıldı. Triaj kelime anlamı seçme, ayırmadır. Burada Amaç, Covid-19 olabilecek hastaları belirlenen sorular ile sorgulayıp, şüpheli vakaları pandemi polikliniğine yönlendirmektir. Triaj ekibi, sorumlu hekim nezaretinde hemşirelerden oluşuyor. Mesai saatinden önce Hastanemizin giriş kapılarındaki yerlerini alan triaj ekipleri hastaneye gelen vatandaşlarımızın ateş ölçümü ve hastalık belirtileri açısından sorgulamalarını yapıyor ve hastada Covid-19 düşünülüyorsa, bir tıbbi maske takarak, güvenlik görevlilerimiz nezaretinde pandemi polikliniğine götürülüyor. Poliklinikte değerlendirilen hastaya gerekli tetkikler yapılarak yatış veya ayaktan izlemine karar veriliyor. Yatışına karar verilen hasta pandemi için ayrılan klinikte özel odaya yatırılıyor. Giriş ve çıkışlarda özel tedbirlerin uygulandığı Pandemi servislerimizde son derece titiz ve dikkatli bir bakım hizmeti verilmektedir. Covid 19 hastalarımız için özel ayrılmış bilgisayarlı tomografi cihazlarımız ve röntgen cihazlarımız ile hizmet veriyoruz. Her çekim sonrası odanın temizliği sağlanmakta ve havalanması için belirli bir süre beklenmektedir. Yoğun bakım şartlarında en üst düzey sağlık bakımı hizmeti sunuluyor. Salgını kontrol etmek hepimizin elinde, kurallara uymak hepimizin görevi, el hijyeni uyumu, sosyal mesafe ve temas önlemlerine uymak hayat kurtarıcıdır. Birbirimizi seviyorsak bu dönem birbirimizi korumak için birbirimizden uzak duralım.”

Bu haber toplam 688 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.