DÜĞÜN İŞLETMECİLERİ 15 HAZİRAN’DAN UMUTLU

DÜĞÜN İŞLETMECİLERİ 15 HAZİRAN’DAN UMUTLU
***Muğla’da 15 aydır faaliyetlerine ara veren düğün işletmecileri ve organizasyoncular 1 Haziran’da kademeli normalleşme dönemine girilmesiyle yeniden çalışmaya başladı.***Muğla Düğün İşletmeleri ve Organizasyoncular Derneği...

***Muğla’da 15 aydır faaliyetlerine ara veren düğün işletmecileri ve organizasyoncular 1 Haziran’da kademeli normalleşme dönemine girilmesiyle yeniden çalışmaya başladı.

***Muğla Düğün İşletmeleri ve Organizasyoncular Derneği (MUDODER) Genel Sekreteri Onur Bozer, 15 aylık zorlu sürecin ardından tam istedikleri gibi bir açılmanın sağlanamadığını ve kapalı oldukları halde virüsün faturasının düğün işletmecilerine kesildiğini söyledi. 15 Haziran’dan sonra yemekli düğünlerin başlamasıyla hareketliliğinde başlayacağını dile getiren işletmeci Onur Bozer, 1 Temmuz’dan sonra sıkı bir döneme gireceklerini belirtti.

BERİTAN YÜCEL

Muğla'da yeni tip Coronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara verilen düğün salonları, kademeli normalleşme dönemine girilmesiyle yeniden çalışmaya başladı. Birçok yasak kararında gevşemeye gidilirken, düğün, nişan ve kına gibi organizasyonlarda '15 Haziran' detayı dikkat çekti. MUDODER Genel Sekreteri Onur Bozer, devlet desteklerinden çoğu düğün işletmecisinin yararlanamadığını, virüsün faturasının kendilerine kesildiğini ifade etti.

Haziran ayı normalleşme genelgesine göre 1 Haziran itibariyle düğünler kurallara uygun olarak yapılabilecek. Yiyecek-içecek ikramı yapılamayacak ve en fazla 100 davetliye izin verilecek. 15 Haziran salı gününden sonraki nikâh törenlerinde ise yiyecek ve içecek servisi yapılabilecek. Öte yandan nişan ve kına gibi etkinliklere ise 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.

“15-16 AY ÇOK ZORLU BİR SÜREÇ YAŞADIK”

15-16 aydır hizmet veremediklerini dile getiren MUDODER Genel Sekreteri Onur Bozer, devletin sağladığı desteğin yeterli olmadığına değindi. Fotoğrafçı ve düğün salonu sahibi Onur Bozer, “15-16 aylık süreç bizim çok zor geçti. Devletimizin verdiği desteklerden bazıları yararlanabildi ama bazılarımız ise maalesef yararlanamadı. Doğru düzgün devlet desteği alamadım. 16 aydır hem fotoğrafçılık hem düğün salonu sahibi olarak aldığım para 6 bin 500 TL’dir. Bizim işyerimizin kirası yıllık 150 bin TL. Biz kira sözleşmemizi göndererekte kira desteği talep etmemize rağmen aldığımız destekler işimizi görmedi” diye konuştu.

“ÇİFTLER İSTEDİKLERİ GİBİ BİR DÜĞÜN YAPAMIYORLAR”

Tam anlamıyla istedikleri gibi bir açılmanın sağlanamadığını söyleyen Onur Bozer, saat 22.00’de sokağa çıkma yasağının başlamasının ve Pazar günlerinin yasak olmasının düğünleri tamamen olumsuz etkilediğini belirtti. Onur Bozer, “Saat 22.00’de sokağa çıkma yasağının başlaması ve Pazar günlerinin yasak olması düğünlerimizi tamamen olumsuz etkiliyor.  Düğünler zaten saat 21.00’de başlıyor ve gece boyu sürüyor. Çiftlerde tam olarak istedikleri gibi bir düğün yapamıyorlar.  Bizde mecbur olarak nikâhlı düğünler yapıyoruz müşterilerimizin isteği üzerine. Kimisi yine yasaklar gelir yapamayız düşüncesinde kimi ise 2 senedir erteliyor. Bir daha ertelemeye yüzleri yok. Çiftlerimizde çok mağdur. Bizim olayımız maddi mağduriyet ama çiftlerin manevi mağduriyet daha kötü. Bir gelin olarak düşünüldüğünde kendinizi hazırlamışsınız, tarih almışsınız her şeyiniz hazır çat diye yeni bir genelge yayımlanıyor. Müzikli düğünlerimiz olucak fakat oynanmayacak deniliyor. Zaten saat 22.00’de yasağın olması bizim elimizi kolumuzu bağlıyor” dedi.

“60 BİN VAKANIN MAĞDURLARI NEDEN BİZ OLDUK”

Kapalı oldukları halde virüsün faturasının düğün işletmecilerine kesildiğini söyleyen Onur Bozer, “Biz Allah devletimize zeval vermesin, virüsten kurtulalım başka bir şey istemiyoruz dedikçe alınan önlemlerin hiçbiri bizi tatmin etmedi. 60 bin vakaya kadar çıktığında biz zaten düğün yapmıyorduk. Mekânlar kapalıydı. 60 bin vakanın mağdurları neden biz olduk. Hep bunu sorguladık. Kimse bizim sesimizi duymadı. Gelin damatlarımız tedirgin, güvenemiyorlar. Her an ’20 Haziran’dan sonra vakalar arttı. Temmuz ayınıda iptal edelim’ derler diye korkuyorlar. Eylül ayına sarkmalar var. Eylül ayında ise hava şartlarından dolayı tercih edilmiyor. Biz açık düğün salonu sahipleriyiz. Bilim Kurullarında açık alanların diğer alanlardan daha iyi olduğu açıklanmasına rağmen açık alanların kısıtlamaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“İLK DÜĞÜNLERİMİZİ YAPMAYA BAŞLADIK”

15 Haziran’dan sonra yemekli düğünlerin başlamasıyla hareketliliğinde başlayacağını dile getiren işletmeci Onur Bozer, 1 Temmuz’dan sonra sıkı bir döneme gireceklerini belirtti. Onur Bozer, “Süreç yeni başlıyor şuan. İlk düğünlerimizi yapmaya başladık. İnsanlar ‘ne olursa olsun yine düğün yapıcam’ kafasına girdiler. Kaymakamımızla ve belediye başkanlarımızla görüştük. Onlarında yapabileceği çok fazla bir şey yok mecbur prosedürleri uygulayacağız denildi. 15 Haziran’dan sonra yemekli düğünlerimiz olduğu için hareketlenme başlıyor. 1 Temmuz’dan itibaren daha sıkı bir dönem başlıyor. Muğla’mızda düğünler genelde hafta sonu yapılır ve 3 gün düğün yaparız. Randevularımız 1 Temmuz’a aktarılmış durumda” dedi.

Bu haber toplam 714 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.