Eğitim Sen Muğla Şubesi: “OKULLAR SALGIN ÖNCESİ KOŞULLARLA AYNI”

Eğitim Sen Muğla Şubesi: “OKULLAR SALGIN ÖNCESİ KOŞULLARLA AYNI”
Eğitim Sen Muğla Şubesi yüz yüze eğitimin ilk haftasında okullarda yüz yüze eğitim için alınan önlemler ile ilgili yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce yayımlanan anket...

Eğitim Sen Muğla Şubesi yüz yüze eğitimin ilk haftasında okullarda yüz yüze eğitim için alınan önlemler ile ilgili yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce yayımlanan anket verilerine göre bin 175 eğitim emekçisinin yüzde 43’ ü okullarda salgına yönelik hiçbir önlem alınmadığını, yüzde 39’ u alınan önlemlerin yetersiz olduğunu, yüzde 11’ i önlemlerin kısmen alındığını ve yalnızca yüzde 7’ si yeterli önlem alındığını ifade etti.

Eğitim Sen Muğla Şubesi yüz yüze eğitim için alınan önlemler ile ilgili yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını açıkladı.

Eğitim Sen Muğla Şubesi’nce yapılan anket çalışmasına katılan bin 175 eğitim emekçisinin yüzde 43’ ü okullarda salgına yönelik hiçbir önlem alınmadığını, yüzde 39’ u alınan önlemlerin yetersiz olduğunu, yüzde 11’ i önlemlerin kısmen alındığını ve yalnızca yüzde 7’ si yeterli önlem alındığını ifade etti.

“TÜM KOŞULLARIN BİRLİKTE SAĞLANMASI GEREKİYORDU”

Ankete katılan eğitim emekçilerinin yüzde 93’ ünün yeterli önlemlerin alınmadığını belirttiğini açıklayan Eğitim Sen Muğla Şubesi, “Salgının başından itibaren olduğu gibi yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda okullar açıldı ve biz eğitim emekçileri, öğrencilerimiz, velilerimiz salgında bir kez daha yalnız bırakıldık. Yüz yüze eğitimle ilgili okulların açılması yönünde alınan karar aylar öncesinde alınmalıydı. Ancak salgında kısa süreli yüz yüze eğitimin başlaması ile ilgili alınan kararlar sürecinde de yaşadığımız gibi yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda okullar açıldığında vakalar artmış, okullar tekrar kapanmıştı. Yüz yüze eğitimin sürdürülebilir olduğu ülkelerde de görüldüğü gibi okulların açık tutulabilmesi için alınması gereken önlemler son derce açıktı. Aşı, hijyen, havalandırma, fiziki mesafe; tüm koşulların birlikte sağlanması gerekiyordu.

Okullardan aldığımız bilgi ile bir kez daha gördük ki; okullara ulaştırılan maskeler son derece yetersiz ve işlevsiz; başta okul öncesi, ilkokul ve ortaokul öğrencileri olmak üzere öğrencilerin kullanımına uygun olmayan standart maskeler okullara gönderilmiş durumda. Siperlik vb. koruyucu malzemeler noktasında ise hiçbir hazırlık yok. Okullara yeterli miktarda hijyen malzemesi sağlanmamıştır. Başta lavabolar olmak üzere yeterli temizlik malzemesinin sağlanmadığı koşullarda yüz yüze eğitim devam etmektedir. Covid-19 rehberinde havalandırma sistemlerinin nasıl kullanılacağına dair madde olmasına rağmen kamu okullarının büyük çoğunluğunda havalandırma sistemi bulunmamaktadır. Kalabalık okullar, sınıflar sorunu devam etmektedir. Öğrenciler, eğitim emekçisi arkadaşlarımız 30-40-50-60 kişilik sınıflarda ve ortak kullanım alanlarında fiziki mesafenin sağlanmasının mümkün olmadığı koşullarda yüz yüze eğitime devam etmektedir. Ek dersliklerle ilgili hazırlıklar ve salgınla birlikte ihtiyaç ciddi boyutta artmasına ve atama bekleyen yüz binlerce arkadaşımız olmasına rağmen yeterli öğretmen ataması yapılmamıştır.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi temizlik personelinin İŞKUR üzerinden sağlanmaktadır. Temizlik personelinin görevlendirmelerinin okullar açıldıktan çok sonra yapılması önemli bir sorun olmayı sürdürmektedir. Temizlik görevlisi yardımcı personel olmayınca, birçok okulumuzda velilerimiz ekonomik yük altına girmek zorunda kalmaktadır” şeklinde açıklamada bulundu.

“PCR TESTİNE YÖNELİK UYGULAMA YALNIZCA KAĞIT ÜZERİNDE KALMIŞTIR”

Okul giriş-çıkışlarında gerekli hazırlık ve planlama yapılmadığı için velilerin de okul önlerinde, okul bahçelerinde olduğu anlarda okullarda ciddi bir yoğunluk yaşandığınıifade eden Eğitim Sen Muğla Şubesi, “PCR testine yönelik uygulama yalnızca kağıt üzerinde kalmıştır. Nerede, nasıl, hangi koşullarda yapılacağı ve takibinin nasıl olacağına dair belirsizlik devam etmektedir. Yüz yüze eğitimin yeterli önlem alınmadığı koşullarda okulların şimdilik açık tutulmasını sağlayan yalnızca eğitim emekçisi arkadaşlarımızın çabalarıdır. Yaşanılan sağlık riskine rağmen yüz yüze eğitimi sürdürebilmek için insan üstü çaba gösteren eğitim emekçisi arkadaşlarımızın özlük, mesleki, ekonomik hakları açısından desteklenmesi yönünde tek bir adım dahi atılmamıştır.

MEB’ i ve tüm karar alıcıları uyarıyoruz. Yeterli önlemlerin alınmadığı, yüz yüze eğitim için yeterli bütçenin sağlanmadığı koşullarda okulların açık tutulması durumunda öğrencilerimiz, eğitim emekçisi arkadaşlarımız ciddi risk altındadır. Yaşanılacak herhangi bir olumsuzluğun sorumlusu okullarda yeterli önlemleri almayanlardır.

Eğitim Sen Muğla Şubesi olarak yeterli önlemler alınıncaya kadar eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin haklarını savunmaya, sorunları kayıt altına almaya devam edeceğiz.

MEB; öğrencilerimizin, eğitim emekçisi arkadaşlarımızın sağlık hakkından, öğrencilerimizin kamusal eğitim hakkından sorumludur” dedi.

Bu haber toplam 289 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.