Eğitim Sen’den EBA TV’ye tepki: “MEB açısından izaha muhtaç bir durum”

Eğitim Sen’den EBA TV’ye tepki:  “MEB açısından izaha muhtaç bir durum”
Tüm dünyayı tehdit eden ve Türkiye’de de görülen Coronavirüsle mücadele kapsamında okulların tatil edilmesinin ardından öğrenciler, eğitimine uzaktan...

Tüm dünyayı tehdit eden ve Türkiye’de de görülen Coronavirüsle mücadele kapsamında okulların tatil edilmesinin ardından öğrenciler, eğitimine uzaktan öğretim olarak EBA TV’den devam etmeye başladı. Pazartesi günü başlayan eğitimde öğrencilere ders arasında belgesel niteliğinde eski Başbakan Adnan Menderes’in idam sahnesinin gösterilmesine veliler sosyal medyadan tepki göstermişti. Velilerin yanı sıra Eğitim Sen Muğla Şubesi de konuya sessiz kalmayarak tepki gösterdi.

Sinem Karakaya

Eğitim Sen Muğla Şubesi yaptığı yazılı basın açıklamasıyla uzaktan eğitimin EBA TV aracılığıyla ilk günden öğrencilere eski Başbakan Adnan Menderes’in idam sahnesinin gösterilmesine ve ders aralarında ilahiler okunmasına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, “Uzaktan eğitimin ilk gününde öğrencilere Adnan Menderes’in idamı ile ilgili video izlettirilmesi, ders aralarında çalınan ilahiler, bir kamu kurumu olan MEB açısından izaha muhtaç bir durumdur. İçerisinden geçmekte olduğumuz olağanüstü durumda eğitimin siyasi ve yeni rejimin inşası olarak gören bu yaklaşımı kabul etmeyeceğiz” denildi.

Milyonlarca öğrenciye, psikolojilerini olumsuz etkileyecek video izlettirme hakkının kimsede olmadığının vurgu yapıldığı Eğitim Sen Muğla Şubesi’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Okulların kapalı olması ve ne zaman yeniden açılacağı ile ilgili bir belirsizlik olmasından kaynaklı uzaktan eğitim EBA TV aracılığıyla başladı. EBA sistemine ise yaşanan yoğun internet kullanımından dolayı sağlıklı erişim sağlanamadığını da belirtmek gerekmektedir. EBA TV ile ilgili ilk izlenimler planlamanın ve ders içeriklerinin belirlenmesi ile ilgili yeni bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Ders içeriklerinin zorluk derecesi, öğrencilerin takibine çok uygun olmayan şekilde ders çekimlerinin yapılmış olması, ders içerikleri ve kullanılan örtük müfredat unsurları sorunludur. Uzaktan eğitimin ilk gününde öğrencilere Adnan Menderes’in idamı ile ilgili video izlettirilmesi, ders aralarında çalınan ilahiler, bir kamu kurumu olan MEB açısından izaha muhtaç bir durumdur. İçerisinden geçmekte olduğumuz bu olağanüstü dönemde dahi, eğitimi bir siyasetin, yeni rejimin inşası çabası olarak gören bu yaklaşımı kabul etmeyeceğimizi bir kez daha ifade ederiz.Milyonlarca öğrenciye, psikolojilerini olumsuz etkileyecek video izlettirme hakkının kimsede olmadığını belirtiriz. Günlerdir uzaktan eğitimin tanıtımını yapan Milli Eğitim Bakanının, acilen bu konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi gerekmektedir. Milyonlarca öğrenciye izlettirilecek videoların denetime tabi tutulmadan yayınlanabileceğini düşünmek bile istemiyoruz. Eğer denetlenmedikleri veya incelenmedikleri için böylesi hatalar olmuşsa, MEB’in eksikliği ve ihmali olan görevliler ile ilgili acilen inceleme başlatması gerekmektedir.”

“BU İÇERİKLERİN İZLENMESİNDE SAKINCA GÖRÜLMEDİYSE SORUNUMUZ DAHA BÜYÜK DEMEKTİR”

Bu konunun açığa kavuşması ve kamuoyunun eleştirilerine tatmin edici yanıtlar verilmesinin önemine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler kaydedildi:

“Bu içerikler incelenmesine rağmen yayınlanmasında sakınca görülmediyse, bu durumda sorunumuz daha büyük demektir. Bu konunun açığa kavuşması ve kamuoyunun eleştirilerine tatmin edici yanıtlar verilmesini beklemekteyiz. Uzaktan eğitimde kullanılacak ders içerikleri, görselleri ve diğer materyalin yayınlamadan önce bilim insanlarından oluşan bir kurul tarafından değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bilimsel gerçeklikle bağdaşmayan, pedagojik açıdan uygun olmayan içerikler mutlaka ayıklanmalıdır. Sendikamızın tüm yayınları yakından takip ederek, gerekli uyarıları yapacağı ve atılması gereken adımları atacağı bilgisini kamuoyu ile paylaşırız. Eğitim Sen, çocuklarımızın bu olumsuzluklardan daha fazla etkilenmemesi ile ilgili sorumluluklarının farkında, yerine getirmede de kararlı.”

Bu haber toplam 636 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.