EĞİTİMDE YENİ KARAR

EĞİTİMDE YENİ KARAR
Birçok öğrenci ve veliler kaç yıldır eğitim sistemimizden şikayet ederken, “şimdi daha kötüye giden bir sistemin içine mi düştük?” diye düşünmekteyim.2019-2020...

Birçok öğrenci ve veliler kaç yıldır eğitim sistemimizden şikayet ederken, “şimdi daha kötüye giden bir sistemin içine mi düştük?” diye düşünmekteyim.

2019-2020 eğitim öğretim yılının bahar döneminde uzaktan eğitim olmak üzere dersler online verildi. İlköğretime yeni başlamış bir öğrencinin okuma-yazma temellerinin atıldığı senesinde ne kadar kaliteli bir eğitim olduğu şüpheli. Uzaktan eğitimin verimli olmadığını düşünmüş olacaklar ki, eksik kalan konuların okullar açıldığında giderileceğini söylediler.

Bir diğer taraftan baktığımızda ise, lise son sınıf öğrencileri okullarından uzakta evde hazırlanmak durumunda kaldı. Pandemi nedeniyle ilköğretim ve ortaöğretimlere alınan karara ek olarak üniversite sınav baraj puanları düşürüldü ve çoğu konu öğrencilerin sorumluluğundan kaldırıldı. Sizce baraj puanının düşmesi ve çoğu konuların kaldırılmasına rağmen, sınava giren insanlardan ne kadarı barajı geçemedi? Hemen söyleyeyim, neredeyse yarısı. Bilindiği üzere TYT sınavında toplam 120 soru bulunmakta. Hep beraber derslerin ortalamasına bakalım. Türkçe 40 soruda 14,2 ortalama, Sosyal Bilimler 20 soruda 7,8 ortalama, Matematik 40 soruda 5,5 ortalama ve Fen Bilimlerinden 20 soruda 2,7 ortalama yapıldı. Bence bu sonuçlar uzaktan eğitim de altyapımızın ne kadar yetersiz olduğunu göstermiyor mu?

2020-2021 Güz eğitim- öğretim döneminde ilköğretim, ortaöğretim ve liseler de hibrit eğitim sisteminin uygulanacağı, üniversitelerin ise, kendi kararlarına bırakıldığı söylendi. İsterseniz ilk önce size hibrit eğitim sistemini anlatayım. En sade biçimiyle geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmakta. Yani  Matematik, Türkçe, Fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim olacak. Tabi bu sistemin de sıkıntıları olacağı şimdiden belli. Örnek vermem gerekirse hayatımız normalleşmeye gitmişken yani ailelerimiz tekrar çalışmaya başlamışken ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri evde nasıl tek başına kalıp ders çalışabilecek? Köyde yaşayan öğrencilerin imkanları uzaktan eğitimi destekleyebilecek mi? Öğrenciler için uzaktan eğitim alt yapı eksiklikleri giderildi mi?

Üniversiteler içinde hibrit eğitim sistemini uygulayacağını söyleyen de var, yüzde 100 uzaktan eğitim şekilde derslerin işleneceğini açıklayan da. Bunların yanı sıra daha hiçbir bilgi vermeyen üniversiteler de mevcut, hatta bilgi vermeyen üniversite çoğunlukta. Hadi bir de yeni yerleşen ve okumakta olan üniversite öğrencilerinin yerine kendimizi koyalım. Dün YKS yerleştirme sonuçları belli oldu. Üniversiteye yerleşen öğrenciler sonuçlar ile sevinirken, aile bireyleri endişe içinde kaldı. Ebeveynler virüs nedeniyle çocuklarının yurtta kalmasını istemiyor fakat ev tutmak için de üniversitelerin nasıl bir yol izleyeceğini görmek istiyor.

2019-2020 Bahar döneminde Covid-19’un ülkemize gelmesi ile eğitimlerin uzaktan yapılmasına karar verildiğinde esnafların yanında öğrenciler de mağdur olmuştu. Bu mağduriyet ev sahiplerinden de kaynaklanmıştı. 1 yıl kira sözleşmesi şimdi tekrar aynı olayları yaşamamak için benimde içinde olduğum üniversite öğrencileri olarak bir an önce bütün üniversitelerin eğitimi nasıl gerçekleştireceğini açıklamasını bekliyoruz.

Virüsün yayılma hızının artmasından dolayı ilköğretim, ortaöğretim ve liseler 21 Eylül’e kadar online ders verip, üniversitelerin 1 Ekim’de açılmasına karar verildi. Biz eğitimimizi ertelerken düğünlere yasak gelmesi için neden bu kadar beklendi? Neden sahil kesimlerine yasak gelmiyor?  Bir de okulların online olmasından kaynaklı tatillerini uzatan insanlar olacak ki şimdiden sahil kesimindeki apart ve otellerin Eylül rezervasyonları bütün odaları doldurdu.

En çok merak edilen sorulardan birisi de acaba tatil yerleri bu kadar serbest iken virüsün yayılma hızı daha fazla artıp tekrar mecburi online eğitim yapılacak mı? Bence sadece eğitimde alınan tedbir eğitimi fazla önemsemeyen bir ülke olduğumuzu gösteriyor. Eğer mecburi olarak uzaktan eğitime geçilirse üniversite öğrencilerinden büyük tepki almalarını normal karşılamamız gerekiyor.

Şimdi sosyal medyada eğitimin nasıl bir yön izlemesini istediğimizi dile getirmemiz, tavsiyelerimiz için bir anket yapılmış. Siz de hem kendinizi öğrencilerin yerine koyarak, hem de velilerimiz olarak bu ankete katılıp eğitimde kalitenin artması ve mağduriyetlerin olmaması için fikir ve görüşlerinizi lütfen dile getirin. Sağlıkla kalın…

Bu haber toplam 852 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.