EKŞİLİ KÖY TAVUĞU DOLMASI

EKŞİLİ KÖY TAVUĞU DOLMASI
Marketlerden satın aldığımız tavukların yumurtadan çıktığı andan itibaren en geç 40 gün içinde kesilecek büyüklüğe ulaştığını, hatta kızarmış...

Marketlerden satın aldığımız tavukların yumurtadan çıktığı andan itibaren en geç 40 gün içinde kesilecek büyüklüğe ulaştığını, hatta kızarmış piliç makinesinde dönmekte olan tavukların en fazla 30 günlük olduklarını, çok dar alanda hareket etme imkânı bulamayan tavuklara vitaminli yem verilerek şişirildiklerini biliyor musunuz? Bu tavuklar ne kadar sağlıklı? 25 günde 1 kiloya ulaşan 50 gramlık civciv düşünün. Bu nedenle Market tavuğunun sağlıklı olup olmadığını takdirinize bırakıyorum.

Ben gelenekselciyim. Köy tavuğundan asla vazgeçmiyorum. Bu yazımda sizlere Geleneksel köy tavuğumuzu kullanarak sarımsaklı ve ekşi soslu köy tavuğu dolmasını anlatacağım.

Göçebe yaşayan atalarımızdan, göçmeye devam edenler, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte yerleşik düzene geçerek, yerleştikleri yerlerde hayvancılık yapmaya devam etmişlerdir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanında, kümeslerde kanatlı hayvan besiciliğine önem vermişlerdir. Her “hayat”ta(bahçe) mutlaka bir kümes bulunur, Kümesteki hayvanlarının yumurtasından ve etinden faydalanırdı. Tavukların eti; bağ, bahçe ve tarlalarda doğal beslendikleri için çok lezzetli olurdu. Bu tavuklar günümüzde köy tavuğu olarak adlandırılmaktadır.

Dünyada Tavuk ile ekşiyi bir arada en iyi kullanan nadir yerlerden bir tanesidir Muğla.

Malzemeler:

1 tane köy tavuğu

1 bardak yıkanmış pilavlık pirinç

1 kaşık tereyağı

Yarım bardak haşlanmış nohut

1 küçük (ince doğranmış)soğan

6 diş sarımsak

Yarım çay bardağı Zeytinyağı

1 kaşık Domates veya biber salçası

Karabiber

Tuz

Koruk ekşisi, yoksa 1 limonun suyu

Dolmalık fıstık

1 tutam Kıyılmış maydonoz

YAPILIŞI:

Köy tavuğunu tüylerinden arındırmak için ocağın üstünde ütme işlemi yapın.

1 kaşık tereyağı ve yanmaması için az zeytinyağını tavaya koyarak ocağa oturtun.

İnce doğranmış soğanı ve 2 diş kıyılmış sarımsağı ilave ederek dolmalık fıstıkla beraber kavurun.

Soğanlar kavrulurken pirinci ilave ederek kavurmaya devam edin.

Salça, karabiber, tuz ve kıyılmış maydanozu ilave ederek karıştırın. Ocaktan indirin.

Kenarda beklemekte olan köy tavuğunun içine iç pilavı doldurun. Pirinç pişince şişeceği için tam doldurmayın. (2/3)

Büyükçe bir tencereye tavuğu yerleştirin. Üzerine geçecek kadar su ilave edin. Kapağını kapatarak tavuk pişene kadar kısık ateşte kaynatın. Pişmesine yakın, haşlanmış nohudu suyuna ilave edin.

Tavuk pişince ocaktan alarak suyunu süzün.

Büyükçe bir tavada zeytinyağını kızdırıp bütün tavuğu tavaya alın. Arkalı önlü kızartın.

Kızaran tavuğu büyükçe bir tabağa alın.

Dövülmüş sarımsakları aynı tavanın içine katıp kavurun (en fazla 40 saniye). Bu sırada kavrulan sarımsağın içine 1 limon suyu ya da koruk ekşisi ilave edin. Tavuğu haşladığınız tavuk suyundan 1 bardak kadar üzerine ilave ederek ocaktan alın.

Kızarmış olan köy tavuğunun üzerine dökün.

Not: Tavuk kızarmadan önce üzerine ballı yoğurt karışımı sürüldüğü de kayıtlara geçmiştir.

Afiyet olsun.

Bu haber toplam 924 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.