Elveda Levissi ve Delbek Belgeselleri İzleyiciden Tam Not Aldı

Elveda Levissi ve Delbek Belgeselleri İzleyiciden Tam Not Aldı
SİNEM KARAKAYA- Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Sanatseverler Derneği (MUSANDER) işbirliğinde düzenlenen ve Yönetmenliğini...

SİNEM KARAKAYA- Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Sanatseverler Derneği (MUSANDER) işbirliğinde düzenlenen ve Yönetmenliğini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Karakaya’nın yaptığı “Elveda Levissi” ve “Delbek” belgesel filmlerinin gösterimi Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Katılımın yoğun olduğu etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Serdar Karakaya “Elveda Levissi” ve “Delbek” filmlerinin konusu, yapım aşaması ve içeriği ile ilgili katılımcılara bilgiler aktardı.

Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Saadettin Özbek yaptığı konuşmada; “Anadolu bir kültür platosudur. Bu platonun güney batısındaki yaşadığımız coğrafya 160 ören yerine sahip gezilebilir şekilde olan, bizi geçmişe götüren bir kültür özelliğine sahip. Bu kültürü Serdar Karakaya gezerek, görerek çekmiş olduğu coğrafyamızın en güzel yerlerinden Kaya köy Fethiye’de bulunan, geçmiş rumların yaşamış olduğu bir yerleşke. O zamanki ismi Levissi olarak geçiyor. Hocamız o kültürel dokuyu çekmiş olduğu belgeselle anlatacak” dedi.

“Belgesel, Yok Olup Giden Kültürleri Gelecek Kuşaklara Aktarıyor”

İki farklı belgesel filmini nasıl ortaya çıktığını anlatan, belgesel filmlerin yönetmeni Meslek Yüksek Okulu Radyo ve Televizyon Bölüm Başkanı Serdar Karakaya; “ Bir etkinlikte iki delbekçi kadın sahneye çıktı. Çok ilgimi çekti, nedir bunlar diye sorguladım. Böyle bir kültürü bilmediğim için Muğlalı olarak utandım. Kadınlara belgesel çekmek istediğimi söyleyerek ilk adımımı attım. Daha sonra bunun arkasında çok farklı kültür olduğunu gördüm. Sadece delbek çalıp türkü söyleyen kadınların hikayesi değildi. Orta Asya’ya dayanan bir kültür olduğunu öğrendim. Bu kadınlardan sadece 10-12 kişi kalmış. Ben 5 kişiye ulaşabildim. 30-40 yıl sonra böyle bir kültür kalmayacak. Belgeselinde işlevi bu noktada ortaya çıkıyor. Yok, olup giden kültürleri gelecek kuşaklara görsel olarak aktarıyor. Diğer belgeselim ise bir göç kentinin hikayesi. Göç edenlerin değil onların geride bıraktığı Kayaköy’ün hikayesi. Kayaköy’ü anlatmaya çalıştım. Umarım sizlere aktarabiliriz” dedi.

Konuşmaların ardından belgesel film gösterimleri gerçekleştirildi. 15’er dakikalık 2 gösterimin sonunda belgesel yapımlar izleyiciler tarafından çok beğenilerek uzun süre alkışlandı. Daha sonra Yönetmen Karakaya, izleyicilerin belgeseller ile ilgili merak ettikleri sorularını cevaplandırdı. Etkinlik sonunda Menteşe Belediyesi tarafından günün anısına Yönetmen Serdar Karakaya’ya teşekkür plaketi takdim edildi.

Bu haber toplam 638 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.