Süleyman Akbulut

Süleyman Akbulut

EMEK VE MİRAS

EMEK VE MİRAS

Ülkemizde uygulanan tam kapanma kararı nedeniyle şehrimizde günlük yayın yapan gazeteler 2’şer gün dönüşümlü olarak yayınlanıyor.

Bu nedenle yazılarımı her gün değil, gazetemizin yayınlayacağı günlerde kaleme alacağım.

Bu ayrıntıyı aktardıktan sonra başlayalım o halde bugünkü yazımıza.

“Market bahanesiyle gezenler tatile gidenleri eleştiriyor, tatile gidenler kongrelere gidenleri eleştiriyor, kongreye gidenler tatile gidenleri, vatandaş devleti, devlet vatandaşı eleştiriyor. Arada olan esnafa, dikkat eden kişilere ve sağlık çalışanlarına oluyor.”

Bu ifade sosyal medyada paylaşılmış bir vatandaş ifadesi.

Bir tane daha var; “Adam Bodrum’a giriş yapalı yarım saat olmuş, gelenleri eleştiriyor” şeklinde.

Yani eleştiriler aldı başına gidiyor.

Şaka gibi.

Bu süreçte sadece vatandaşın eleştirileri mi gündem oluşturuyor sanıyorsunuz. Tabi ki hayır, esnaf odalarının başkanlarının eleştiri ve açıklamalarına hatta tartışmalarına ne demeli?

Son günlerde iki esnaf odası başkanı arasında yaşanan bir tartışmayı ele almak istedim.

Esnafının içinde bulunduğu durumu her defasında açık yüreklilikle kamuoyuyla paylaşan Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, bu defa da Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu eleştirmiş.

Akarken, kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu düşüncelerini aktarmış:

“Rifat Hisarcıklıoğlu son 1 aydır neredeydi? Pandeminin sonuna geldiğimiz bu günlerde yalancı pehlivan gibi meydana çıkıp, mesaj veriyor. Bu mudur başkanlık? Esnafın halinden haberi var mıdır? Yazık senin yaptığın başkanlığa.”

Bir esnaf odası başkanından, esnaf odaları ve borsalarının üst çatısını oluşturan bir birliğin başkanına zehir zemberek niteliğinde ifadeler deyim yerindeyse.

Tabi bu açıklama TOBB’un Muğla’daki mensubu Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan’ı haklı olarak rahatsız etmiş.

Konuyu biraz araştırınca MUTSO Başkanı Mustafa Ercan ile Başkan Aakarken arasında yazılı olarak bir polemik yaşandığı bilgisine ulaştık.

Ercan, Akarken’e yönelik bir mesaj yazarak, paylaşımından duyduğu üzüntüsünü dile getirerek, Başkan Akarken’den TOBB Birlik Başkanına yönelik asla tasvip edemeyecekleri ifadelerini geri çekmesini dilemiş.

Aslında kendince kulak çekmeye çalışmış.

Akarken ise, seçimle gelen ve kamuya mal olmuş kişilerin hakaret ve küfür olmadığı sürece eleştiriye açık olması gerektiği hatırlatmasını yaparak, yazdıklarının arkasında olduğunu ve görüşlerinin sadece kendisinin değil esnafın görüşü olduğunu, MUTSO Başkanının eleştiriye değil de, esnafın bugünkü haline üzülmesi gerektiğini dile getirmiş.

Bu polemiğin devamı da var tabi, ben sadece özetini paylaşmak istedim.

İşte bizim memleketin hali, maalesef bu.

Eyyam ve biat kültürü sarmış etrafımızı.

Ya da kraldan çok kralcı olmak deyimine bir örnek bu yaşanan.

Yukarıda paylaştığım “Arada olan, esnafa, kurallara dikkat eden kişilere ve sağlık çalışanlarına oluyor” ifadesindeki gibi.

Esnafının haline üzülen, bu süreçte TOBB Başkanının gayretlerini yeterli görmediğini dile getiren ve düşüncesini sadece bu konuda değil, pandemi döneminde şehre kurulan sağlıksız açık yöresel gıda çadırları kurulduğunda ya da belediyenin esnafla rekabet edercesine işletmeler açtığında açıkça dile getiren bir esnaf odası başkanı ile kendi birlik başkanı eleştirildi diye üzülen bir başka esnaf odası başkanı.

Bu iki başkanın polemiği bana, ‘emek ve miras’ kavramları arasındaki farkı bir kere daha güncellememe sebebiyet verdi desem yeridir.

Bu iki kavramın altını da siz doldurun.

Bu yazı toplam 2338 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Süleyman Akbulut Arşivi
SON YAZILAR