Emlak Danışmanlarından Hükümete Esnaf Destek Paketi Çağrısı

Emlak Danışmanlarından Hükümete Esnaf Destek Paketi Çağrısı
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnaf ve sanatkarlara esnaf destek paketi açıkladı.  Destek paketinden belli başlı...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnaf ve sanatkarlara esnaf destek paketi açıkladı.  Destek paketinden belli başlı meslekler ve esnaflar yararlanırken hizmet sektöründe faaliyette bulunan emlak ofisleri ve gayrimenkul danışmanlık firmaları muaf tutulunca sektör temsilcilerinden meslektaşları adına hükümete ve devlet yetkililerine serzeniş ve sesleniş geldi.

Sinem Korkmaz

Recep Tayyip Erdoğan tarafından esnaf ve sanatkarlara esnaf destek paketi açıklamasının ardından destek paketinden sektöründe faaliyette bulunan emlak ofisleri ve gayrimenkul danışmanlık firmaları muaf tutulunca sektör temsilcilerinden meslektaşları adına hükümete ve devlet yetkililerine tepki geldi.

Merkezi İstanbul’da bulunan Emlak Müşavirleri Federasyonu (EMFED) ile yine merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) üyeleri ve aynı zamanda geçtiğimiz günlerde çalışmaları hakkında basında açıklamalarda bulunan ve kuruluş çalışmaları devam eden Ege Emlak Müşavirleri Federasyonu EGE EMFED kurucular kurulu üyeleri Mehmet Sert ile Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Kenan Akkuş konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaparak yetkililere seslendiler.

Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklama şu şekilde: “Bizler bu ülkenin ekonomik olarak belkemiğini oluşturan gayrimenkul sektörü ve ülkemizin ana vergi gelirlerinden sayılan taşınmaz ticaretine yönelik hizmet veren işletmelerin temsilcilerindeniz. Bu kadar yüksek cirolu bir sektörün hizmet sağlayıcı görevini yürütürken Devlet ve Hükümet yetkililerimizin bizi pandemi dolayısıyla çıkardığı bu desteklerden faydalandırmaması bizleri ve meslektaşlarımızı gerçekten üzmüş, bizde üvey evlatları muamelesi görerek yok sayılma hissi uyandırmıştır. Bizlerin işletmelerimizin yani emlak ofislerimizin her ay iş yapalım veya yapmayalım sabit giderlerimiz, bakmakla yükümlü olduğumuz ailelerimiz bulunuyor. Kredi oranlarının tekrar yükselmesi ve pandemi dolayısıyla vatandaşlarımızın yatırım işlemlerini askıya alması sebebiyle,  işlerimizin düşmesi nedeniyle zorluklar yaşıyor, hayatta ve ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Buradan özellikle bağlı olduğumuz Ticaret Bakanlığımıza çağrıda bulunuyoruz. Bizler taşınmaz ticareti yetki belgemizi sizlerin onayı ve denetlemesi sonucu alarak özel yasa ve yönetmeliklerle yapılan serbest meslek mensuplarıyız. Bizlerinde pandemiden dolayı her vatandaşımız gibi psikolojilerimiz etkilendi, bu süreçte zar zor ayakta ve hayatta kalmanın mücadelesini veriyoruz. Bizlerle birlikte iş ortağı olarak çalışan emlak danışmanlarımızda aynı sıkıntı ve zorluk içerisindeler. Bünyemizde hizmet veren ofis personellerimizde bizler iş yaparsak maaşlarını alabiliyorlar. Ofis kiralarımızın yanında internet, iletişim, ulaşım, kırtasiye giderleri ve en büyük gider kalemi olan dijital internet portallarına ödediğimiz yüksek ücretler bulunuyor. Artık bunları karşılayamaz hale geldik. Her başvuruda bulunan veya gayrimenkul gösterimine götürdüğümüz müşterilerimizin satış işlemi gerçekleşmiyor. Bazen aylarca siftah yapmayan ofislerimiz bulunuyor.

Hizmet sektöründe faaliyette bulunan biz emlak ofisleri ülkemizin en zor zamanlarında ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ anlayışıyla hareket ederek devletimizin ve hükümetimizin yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz.  Maalesef bazı meslektaşlarımızı Coronavirüs’ten dolayı kaybettik ve halen bu hastalıktan dolayı tedavi gören yaşam mücadelesi veren meslektaşlarımız bulunmakta. Devlet büyüklerimizden talebimiz bu zor zamanlarda bizlere ve ailelerimize sahip çıkmak adına meslek ve vatandaş ayrımı olmadan bu desteklerin kapsamı içine almasıdır. Devlet Baba deyimi zaten buradan geliyor. Nasıl bir baba evde ve ailede evlatları arasında ayrımcılık yapmadan hepsine kol kanat geriyorsa siz devlet büyüklerimizde bizleri ve meslektaşlarımızı öz evladınız gibi sahip çıkmalısınız. Bu meslekte ömrünü bu meslek ve meslektaşlarımız için adayan, bu sektör için mesai mefhumu gözetmeden canla başla hizmet eden yakın bir zaman önce aramızdan ayrılan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası kurucu Başkanı Sayın Sabri Ateş’e, İstanbul Ticaret Odası 21 Nolu Emlak Müşavirleri Meslek Komite Üyesi ve İTO Meclis Üyesi Sayın Nuri Özelmacıklı’ya, Emlak Müşavirleri Federasyonu yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Hüseyin Yankılış ile tüm Türkiye’de hayatını kaybeden tüm meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, tedavi görmekte olan meslektaşlarımız ve vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Gün ayrışma günü değil gün birlik olma günüdür.”

DESTEK PAKETİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

Birinci adım da, taksi, dolmuş, servis işletmecisi, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu gibi işletmelerin yararlanacağı desteğe ilişkin tebliğ yürürlüğe girmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklamalara göre iş yeri kira olan büyükşehirlerdeki esnafa 750, küçük şehirlerdeki esnafa 500 lira kira yardımı yapılacak.  30 büyük şehirde toplam 1 milyon 486 bin, 51 ilde de 497 bin esnaf bulunuyor. Salgından etkilenen 1.2 milyon esnafa 3 ay boyunca bin lira da destek ödemesi yapılacak. Kira desteği kapsamında aylık 1.3 milyar TL kaynak aktarılacağı açıklanırken, esnafa hibe ve diğer desteklere ilişkin ayrıntılar ise Esnaf Genel Müdürlüğü'nce yürütülen çalışma ile netleştirilecek. 1 milyon 239 bin esnafa 3 ay boyunca bin lira destek yapılacağı belirtilirken, hibe destekten taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, lokantacı yararlanacak.

Bu haber toplam 398 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.