Emlak sektöründe yeni dönem

Emlak sektöründe yeni dönem
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacağı ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağı...

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacağı ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağı açıklamasının ardından Muğla Emlak Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan da, yetki belgesi süresinin uzatılmasının binlerce emlakçı yarattığını belirtti. Ercan, “Yönetmelik değişikliği yayınlanana kadar maalesef piyasa tabiri caizse yaptırım olmadığı için ayakçılara kalmıştı. Bu yönetmeliğin yayınlanması tüm emlakçılar adına iyi oldu” dedi.

Haber Merkezi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yetki belgesi alınmadan emlakçılık yapılamayacağını ve belgesi olmayanların ilan sitelerine üye olamayacağını bildirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile taşınmaz ilanlarında tüketicileri yanıltıcı hiçbir bilgiye yer verilemeyecek. Yetki belgesi bulunmadan emlakçılığa devam edenler hakkında ise idari yaptırım uygulanacak. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Muğla Emlak Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan, yönetmelik değişikliği yayınlanana kadar maalesef piyasanın yaptırım yapılmadığı için ayakçılara kaldığını söyleyerek, “Yetki belgesi süresinin uzatılması binlerce emlakçı yarattı” dedi.

Muğla Emlak Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Ziya Ercan yaptığı toplantıda yetki belgesi olmayan kimsenin emlakçılık yapamayacağını, emlak sitelerine üye olamayacağını ve iş yeri açmak için 100 saatlik eğitim alınması ve seviye-5 belgesine sahip olunması gerektiğini dile getirdi.

Ercan açıklamasında, “Türkiye'de 60 binin üzerine emlakçılık faaliyetinde bulunan yasal işletme bulunmakta ve ülkemizdeki gayrimenkul satışlarının yüzde 60'a yakını bu emlak işletmeleri tarafından yapılmaktadır. Yıllarca Borçlar Kanununun ilgili bir maddesi ile faaliyetlerini yürüten emlak sektörü ilk defa 5 Haziran 2018 tarihinde Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinde kendi kanunuyla buluştu. Tüm emlakçılarımızı bu yönetmeliğimize adapte edip yetki belgelerini 6 Aralık 2019 tarihine kadar almalarını oda ve derneklerimiz olarak sağlamaya çalışırken bu sürenin 31 Ağustos 2020 tarihine kadar uzatılması Türkiye genelinde binlerce emlakçı yarattı. Yine de kayıtlı emlakçılarımıza yetki belgelerini aldırmaya devam ettik ancak yönetmelik değişikliği yayınlanana kadar maalesef piyasa tabiri caizse yaptırım olmadığı için ayakçılara kaldı” şeklinde konuştu.

“EN BÜYÜK KAZANCIMIZ”

Tüm emlakçıların resmi kurumlardan yetki aldıkları satış yapacakları gayrimenkul ile ilgili tüm belgeleri alabileceklerini söyleyen Muğla Emlak Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Ercan, emlakçıların en büyük kazancının bu madde olduğunu belirterek, “Yetki belgesi almadan kimse emlakçılık yapamayacak, emlak sitelerine üye olmayacak, tüm emlakçılarımızın bekledikleri yetki belgesi alan ve oda kimlik kartı bulunan emlakçılarımız tapu dairelerinde, belediyeden, vergi dairesinden ve resmi kurumlardan yetki aldıkları satış yapacakları gayrimenkul ile ilgili tüm bilgileri ve belgeleri alabileceklerdir. En büyük kazancımız belki de bu. İş yeri açmak için en az 100 saatlik bir eğitim alınması ve seviye-5 belgesine sahip olunması gerekiyor. 5 Haziran 2018'den önce emlakçılık yapan ve yetki belgesini alan emlakçılardan bu kurs ve seviye-5 belgesi istenmeyecek. Ancak bakanlık gerekli gördüğü hallerde bu emlakçılar için eğitim öngörülebilecek. Emlakçılıkta alım satıma aracılıkta daha önceden belirlenmeyen hizmet bedelinin üst sınırı yüzde 2+KDV alıcıdan yüzde 2+KDV satıcıdan olmak üzere yüzde 4 sınırlandırıldı. Yine kiralama işlemlerinde de kiralama bedeli bir aylık kira bedeli olarak sınırlandırıldı” dedi.

“AYAKÇILARLA İLGİLİ CEZAİ İŞLEMLER TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜNCE TAKİP EDİLECEK”

Ercan, son olarak şunları söyledi: “Kaçak emlakçıların sınırlandırılması ve yetki belgelerinin verilmesi yine Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yürütülecek ancak Ticaret İl Müdürlüğü işyerlerine gitmeden elektronik ortamda emlakçı arkadaşlarımızın evraklarını kontrol ederek en kısa sürede yetki belgelerini verecek. Daha önce ki yönetmelikte sadece Halk Eğitim Merkezlerinden alınan belgeler geçerli kabul edildiğinden yetki belgesi alamayan ve mağdur olan özel dershanelerden, üniversitelerden, odalardan alınan belgeler de kabul edilerek mağduriyet önlendi ve bu arkadaşlarımızda yetki belgelerini en kısa sürede alacaklar. İş yeri ruhsatları verilirken belediye yetkili kılındı ve iş yerleri en az 20 m2 olmak zorunda ve iş yerinde çalışan her kişi için 6 m2 ilave zorunluluk getirildi. Yetki belgesine sahip olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacaklar. Emlakçılar sitelere verdikleri tüm ilanlarda yetki belgesi numarasına yer vermek zorundalar. Ayrıca işletme adı veya unvanının kullanılması zorunluluğu da getirildi. Taşınmazın yerinin hatalı işaretlenmesi gibi tüketicileri yanıltıcı hiçbir bilgiye yer verilmeyecek. Bunu yapanlara Bakanlık idari paza cezası uygulayacak. Vatandaşlarımız ticari faaliyet kapsamında olmayan taşınmaz ilanlarına bir kısıtlama getirilmedi. Vatandaşlarımız TTBS sistemi üzerinden çalıştığı emlakçının yetki belgesi alıp almadığını kontrol edebilecek. Ayakçılar ile ilgili cezai işlemler Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerince takip edilerek uygulanacak.”

Bu haber toplam 805 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.