Engelliler, Derneklerinde Ziyaret Edildi

Engelliler, Derneklerinde Ziyaret Edildi
Neval ÇOLAK- Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Muğla’da kutlandı. Muğla’da...

Neval ÇOLAK- Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak kabul edilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Muğla’da kutlandı. Muğla’da engelli ve zihinsel engelli derneklerinin ziyaret edilmesiyle engelli bireylere çiçek takdim edildi.

Muğla Zihinsel Engelliler Derneği ve Muğla Engeliler Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ziyaretçilerini ağırladı. Menteşe Belediye Başkanlığı, Muğla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Menteşe Kent Konseyi, Menteşe Engelliler Kent Konseyi, Muğla Ülkü Ocakları, Kötekli Gençlik Merkezi, Zirve Dağcılık, Emirbeyazıt İlkokul öğrencileri ve öğretmenleri engelleri bireyleri derneklerinde ziyaret etti.

Engelliler, Derneklerinde Ziyaret Edildi

“Engellinin Günü Kutlanmaz”

Engellinin günü kutlanmaz, farkındalık günü olur diyen Muğla Zihinsel Engelliler Dernek Başkanı Menderes Çetinözlü; “Bugün 3 Aralık Engelliler Farkındalık Günü. Farkındalık günü diyoruz. Çünkü engellinin günün kutlanmaz. Özellikle sürekli vurguluyoruz. Gününüz kutlu olsun diyorlar, engelinin günü kutlanmaz. Engelinin farkındalık günü olur. Biz bu şekilde bakılmasını istiyoruz. Zihinsel engellilere pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Çünkü bir bedensel engelli birey kendisini ifade edebiliyor, işitme engelli, görme engelli birey kendisini ifade edebiliyor ama zihinsel engelli bireyler hayatta kendilerini ifade edemiyorlar. Birileri bu bireyleri koruyup kollamaları gerekiyor. Zihinsel engellilerin yaşamları mutlaka birilerine bağlıdır.” şeklinde konuştu.

Çetinözlü konuşmalarına şu şekilde devam etti; “Zihinsel engeli birey 18 yaşını bitiriyor ama devletimiz hanenin gelirine bakıyor. Hanenin geliri yüksek veya düşük olması bir şey ifade etmiyor. Engelli bireylerimizin 2022’den yararlanarak engelli maaşının verilmesini istiyoruz. Yaşlı ve engellilerin engelli hakları yasasının düzenlenmesini istiyoruz. Ailenin geliri değil kişinin gelirinin baz alınmasını istiyoruz. Bunun dışında barınma konularımız var. Ağır durumdaki zihinsel engelli bireylerin barınmada çok büyük sıkıntıları var. Örneğin apartman katlarında yapamıyoruz. Bizim çocuklarımızın istem dışı hareketleri olduğu için ne zaman ne yapacakları ne tepki verecekleri belli olmuyor. Genç anne ve babalara istihdam sağlanması gerekiyor. Bunun yanında gündüz, engelli bakım rehabilitasyon merkezlerine ihtiyaçlarımız var. Biz çok bir şey istemiyoruz. Sorunlarımız çözülürse birçok ailemize nefes aldırmış olacağız.”

Muğla Engelliler Dernek Başkanı Emine Çakıroğlu ise; “Farkımızda olun, yanımızda olun, destek olun ama sadece özel günlerde değil her zaman engel olmadan olun. İstediğimiz ayrıcalık değil sadece eşitliktir. Bir toplumun gelişmişliği; engellilerin refah düzeyiyle ölçülür. Yaşadığımız sorunların mutlak çözümü, ancak eğitimle mümkün olabilir. Bizler, içinde yaşadığımız ülkenin herhangi bir vatandaşıyla eşit statüde, insanca yaşamak arzusundayız.” dedi.

Ziyaretler toplu fotoğraf çekimleri ile son buldu.

Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.