EŞİTLİK OLAN YERDE ADALET VAR MIDIR?

EŞİTLİK OLAN YERDE ADALET VAR MIDIR?
Eşitlik nedir? Eşitlik, insanın bedensel ve ruhsal farklılıkları ne olursa olsun tüm insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar açısından hiçbir ayrımın...

Eşitlik nedir? Eşitlik, insanın bedensel ve ruhsal farklılıkları ne olursa olsun tüm insanlar arasında toplumsal ve siyasal haklar açısından hiçbir ayrımın bulunmamasıdır.

Kadın erkek eşitliği nedir? Ülkemizde kadın ve erkek eşit midir? Bu sorularla çoğu kişi karşı cinsi yerme, hem cinsini yükseltme çabasında. Hiçbir zaman olaya objektif bakarak bu soruları cevaplayan çıkmıyor. Aslında günümüzde kadın ve erkeğin eşit olması gerektiğini söyleyip,  bu düşüncemizi faaliyete geçirecek bir faaliyet içinde olmuyoruz. Örnek vermek gerekirse,  gecenin geç saatlerinde cinsiyeti erkek olan bir kişinin dışarı çıkması normal karşılanırken, kadının asla dışarı çıkmaması gerektiği düşünülüyor. Eğer bir kadın gece dışarı çıktığında olumsuz bir olayla karşılaşırsa “Kendisi arandı, gecenin geç saatinde orada ne işi var?”  gibi düşünce ve söylemlerle kaf kalabalığı yapıp duruyoruz. Cevaplarını bizim dahi bilmediğimiz soruları sıralıyoruz peş peşe.

Adalet nedir? Adalet, hakkın belirtilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ve haksızın ayırt edilmesi adalet ile sağlanır.

Günümüzde adalet var mıdır? Adalet cinsiyete göre mi uygulanmaktadır? “Cinsiyet ile adaletin ne gibi bir bağıntısı olabilir?” diye düşünmekten alamıyoruz kendimizi. Gelin hepimiz bir kadın cinayeti ile erkek cinayetinin cezasının karşılaştırılmasını yapalım. Kadın cinayeti işleyen bir erkek hakim karşısında sadece kravat taktığı için iyi halden cezai indirim alıyorken, erkek cinayetinde kadın nefsi müdafaa yaptığı halde öldürse hiçbir şekilde kadın erkek ayrımı dikkate alınmıyor, cezalandırılıyor.

Adalet ve eşitlik aynı anlam mıdır? Eşitlik ve adalet kavramları birçok yerde beraber kullanılsa da aynı anlamı içermemektedir. Toplumumuzda beraber kullanıldığı için aynı anlammış gibi karşılanmakta. Adalet olan yerde eşitlik, eşitlik olan yerde adalet var mıdır? Her eşitlikte adalet yoktur, her adil olan eşit değildir. Eşit davranışlarda herkese aynı yaklaşımda bulunmak, adaletli davranmakta ise herkesin ihtiyacı olduğu kadar yanında bulunarak o dengeyi sağlamaktır.

Peki, siz neyi savunuyorsunuz? Eşitliği mi, adaleti mi?

Adalet olan yerde eşitlik, eşitlik olan yerde adalet var mıdır? Her eşitlikte adalet yoktur, her adil olan eşit değildir. Eşitlikte herkese aynı yaklaşımda bulunmak, adalette ise herkesin ihtiyacı olduğu kadar yanında bulunarak o dengeyi sağlamaktır.

Peki, sizce hangisi? Eşitlik mi? Adalet mi?

Bu haber toplam 6129 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.