ESNAF ALEV ALEV

ESNAF ALEV ALEV
MİKAİL ZEYBEK--Muğla’daki orman yangınlarının alevleri doğa ve tarımın yanı sıra kentteki ekonomi dinamiklerini de sardı. Esnaf borç batağından çıkamadı, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı. Muğla Esnaf ve...

MİKAİL ZEYBEK--Muğla’daki orman yangınlarının alevleri doğa ve tarımın yanı sıra kentteki ekonomi dinamiklerini de sardı. Esnaf borç batağından çıkamadı, çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı. Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, işletmelerin zor durumda olduğu belirtti. Birçok konuda kolaylık sağlanması ve destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Muğla’daki orman yangınları doğa, tarım ve turizmin yanında kentin ekonomi dinamiklerini de etkiledi. Birçok esnaf yangından etkilendi. Muğla’daki orman yangınlarından etkilenen esnafların durumuyla ilgili Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız açıklama yaptı. Başkan Ayyıldız, orman yangınlarının esnaflara ciddi zarar verdiğini vurguladı.

ESNAF BORÇ BATAĞINDA

Kentteki esnafların da alevlerden etkilendiğini ifade eden Şükrü Ayyıldız, “Muğla ve ilçelerinde çıkan orman yangınları nedeniyle özellikle sahil kenarlarının işletme sahiplerinin restoranlarda, lokantalarda ve yeme içme sektörü olan her işletmede yangından dolayı özellikle köylerimizde elektriklerin sık sık kesilmesinden ve uzun süre elektriklerin gelmemesinden dolayı işletmelerde stok edilen diprizlerde bulunan et, balık vs. gibi ürünlerin bozulduğu, bozulmaya yüz tuttuğu bunun yanında gene yangınlardan dolayı şehir merkezinde ve özellikle köylerde yangından yerli ve yabancı turistlerin ilçelerimizi terk ettiği ve ilçelerimizi terk etmekten dolayı haliyle esnafımızda sezona güvenerek borçlanmalarından dolayı şu anda borçlarını ödeyemez duruma gelmişlerdir.” dedi.

İŞTEN ÇIKARMALAR ARTTI

İşletmelerin zor durumda olduğunu ve bu nedenle Muğla genelinde işten çıkarmaların arttığını bildiren Ayyıldız şöyle konuştu: “Gene bunun yanında her işletmede çalışan onlarca, yüzlerce, binlerce çalışan elemanlarında işletme sahipleri çıkış vermeye başlamışlardır. Örnek verecek olursak, Marmaris İlçemizde işletmelerde 70-80.000 kişi çalışmakta idi. Bodrum İlçemizde 120-130.000 kişi, Fethiye İlçemizde gene 60-70.000 kişi çalışmakta idi. Bu çalışan kişilerinde işletme sahiplerinin gelirlerinin olmaması nedeniyle tekraren çıkışlarının verilmeye başladığı; çünkü gelir olmadığı için çalışanlara ücretinin ödenemeyeceği nedeniyle bu çıkışların başladığı, Muğla ve İlçelerimizde çıkan orman yangınlarından önce 2021 yılı yaz sezonunun çok iyi geçeceği hesaplanmış idi. Her işletme buna göre yatırım yapmış idi. Ancak yangınlar nedeniyle 2021 yılı yaz sezonunun olumsuz geçeceği görülmektedir.”

ESNAF DESTEK BEKLİYOR

Ayyıldız, esnaflara maddi destek verilmesi, ödemelerinin ertelenmesi ve faizlerinin alınmaması gerektiğini ifade etti. Afet bölgesi nedeniyle bütün oda başkanlıklarının görüş ve taleplerinin aynı doğrultuda olduğu aktaran Ayyıldız, “Bunun için işletme ayırt etmeden her meslek grubuna tabi ki devletimizin gücüne göre en az karşılıksız geri ödemesiz 10.000.-TL. ile 20.000.-TL. arasında maddi yardım yapılması ve kredi kefalet kooperatiflerinden, bankalardan alınan kredilerin en az bir yıl ötelenmesi, özellikle kredi kefalet kooperatiflerinden alınan kredilerin yangın bölgelerindeki esnaflarımızdan faizlerinin hiç alınmaması ve gene en az bir yıl ertelenmesi, bunun yanında Sigorta, Bağ-kur ve vergi gibi ödemelerinde bu süreç içerisinde 6 ay gibi ödeme yapılmaması, ancak mağdur olmalarından dolayı ödenmeyen aylarında hizmetten sayılması ve gene ödenmeyen ayların prim ödemelerine faiz gelmemesi, eğer gene devletimizin gücü yetiyor ise, devletimizin bütçesi müsait ise SGK, Bağ-kur primlerinin Afet bölgesi olması nedeniyle alınmaması gene bunun yanında işletmeleri yanmamış olsa dahi evleri yanan, eşyaları yanan gene ayırt edilmeden maddi yardım yapılmasını, TOKİ tarafından yapılacak olan evlerinde ücretlerinin alınmamasıdır. Yaptığımız araştırmalarda esnaf ve sanatkârlarımızın talepleri bu doğrultuda olduğu gibi oda başkanlarımızın ve birlik başkanlığımızın da görüş ve düşünceleri de bu doğrultudadır.” diye konuştu.

ODADAN ÜYELERE YARDIM

Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak bütçe imkanları dahilinde üyelerine destek vermeye devam ettiğini belirten Ayyıldız, “Ancak, Muğla İlimizde Marmaris, Köyceğiz, Milas, Bodrum, Fethiye, Seydikemer, Kavaklıdere ilçelerdeki orman yangınları devam etmekte olup, odalarımız tarafından işyeri veya evi yanan üyelerimizin odalarımız tarafından daha sağlıklı bir şekilde tespit edilebilmesi için yangın söndürme çalışmaları bittikten sonra zarar gören esnaflarımızın tam sayılarını sağlıklı bir şekilde ulaşacağımızı düşünmekteyiz. Yangın bölgelerindeki odalarımız ve Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığımız bütçelerine göre mağdur olan üyelerimize kuru gıda, el feneri, yangın eldiveni, kafa led lambası, powerbank sarj aleti, su, ayran, kola, ekmek, maske, el feneri pilleri, gaz maskesi vs. gibi gücümüz yettiği kadar yardım etmeye devam etmekteyiz. İlimizde ve ülkemizin değişik noktalarında çıkan orman yangınlarının biran evvel söndürülmesini ve yaraların hızlı bir şekilde sarılmasını temenni ederek, başta Devletimiz olmak üzere, Esnaf ve Sanatkarlarımıza, Milletimize geçmiş olsun dileklerimizi sunarken tüm yangında emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 621 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.