Esnaf Şehir Merkezini Terk Ediyor

Esnaf Şehir Merkezini Terk Ediyor
Muğla Menteşe’de birçok esnaf kiraların yüksek olması sebebiyle dükkânını ya kapatıyor ya da şehir merkezinin dışında yer alan iş merkezleri bölgesine...

Muğla Menteşe’de birçok esnaf kiraların yüksek olması sebebiyle dükkânını ya kapatıyor ya da şehir merkezinin dışında yer alan iş merkezleri bölgesine taşınıyorlar. Tarihi Arasta esnafı ekonomik sebeplerden dolayı sıkıntıdayken, kurumsal şirketlerin de, şehrin dışına taşınması vatandaşları da olumsuz yönde etkiliyor. Şehir merkezinde bulunan İş Bankası ve Akbank şubelerinin ismet İnönü caddesinden taşınması, hem vatandaşı hemde Muğla’nın yerel esnafını zor durumda bıraktı.

Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde yerel esnaf can çekişiyor. Kentin en işlek caddelerinden biri olan ve Zihni Derin AVM’nin de içinde olduğu ismet İnönü Caddesi’nden, kurumsal şirketler bir bir çekiliyor. Özellikler bankaların bu caddede olmasından dolayı oldukça büyük bir sirkülasyona sahip olan İsmet İnönü Caddesi, artık eski iş merkezi olma özelliğini kaybediyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Arasta ve İsmet İnönü Caddesi esnafları bu durumdan oldukça şikayetçiler. Caddeler bomboş, şehri merkeze çekmeleri gerekirken, aşağı taşıyorlar diyen vatandaşlar; “HSBC kapandı, İş bankası gitti, Akbank gitti, caddelerin durumu, kiralar ortada taşınmayıp da ne yapalım. Hastaneyi taşıdılar, otogarı taşıdılar, büyük şirketler şehrin aşağısına doğru kaydığı için bizi de taşınmaya mecbur bıraktılar. Bankaları kaydırdılar, yolları tek yön yaptılar. Her şey felç oluyor resmen. Memnun değiliz. Akşam saat 8’den sonra bu caddeler, insanlarla dolardı. Şimdi artık kimse yok. Herkes aşağıdaki alışveriş merkezinde. Esnaflar yavaş yavaş ölüyor. Muğla’yı daha bu taraflara çekmeleri gerekirken bitiriyorlar, ne yapmaya çalışıyorlar gerçekten anlamıyoruz. Belki Muğla’nın büyümesi güzel ama tek bir yöne kaymaması gerekir. Muğla halkını zora düşürüyorlar. Dükkân kiraları pahalı olduğu için Muğla aşağı doğru kayıyor.” Diyerek arasta bölgesinin tekrar canlanmasını istediklerini söylediler.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ayyıldız; “Hastanenin Taşınmasına Bizde Karşı Çıkmıştık”

Arz ve talep meselesinin olması nedeniyle talebin çok olması durumunda şehir merkezinde kayma olduğunu belirten Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız; “ Elbet ki Muğla büyüyor. Aynı yerde tutmanız mümkün değil. Amaç elbet ki mevcut esnaf ve sanatkarı korumak, kollamak. Ancak arz ve talep meselesinin olması nedeniyle talep çok olunca haliyle kaymaya gidiyor şehir. Şehrin kaymaması için, şehir kaysa dahi merkezden, çarşıdan çıkmamak üzere Arastadan ayrılmamak üzere Arastaya insanların gelebileceği bir şeyin yerleştirilmesi lazım. Bu her şey olabilir. Günün 24 saati açık olan hiç kapanmayan, sürekli şehir kaydığı zamanda dahi evlerde, dükkanlarda kaysa da Arastaya ihtiyaç olan bir şey olması lazım ki o insanlar Arastan yine de kopmasın.” Dedi.

Arasta bölgesi için öyle bir şey yapılması lazım ki vatandaşlar Arasta’dan vazgeçemesin diyen Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız; “ Hastanenin orada olmasına itiraz edenlerden biri de bizdik. Mevcut hastanenin yerine de iyileştirerek başka amaçla yine sağlık tesisi olarak kullanılması gerektiğini de dile getirdik. Kabul edildi. Her ne zaman hastane oraya gitse de burada mevcut olan kullanılmak zorunda kalınıyor. O nedenle esnaflar taşınsa bile Arasta bölgesi için bir şey yapılması lazım ki Muğla aşağı doğru kaysa da merkez deki esnaflar zarar görmesin. Tek kişinin fikriyle değil de kamuoyu oluşturup herkesin fikrini alıp en güzelini bulduktan sonra onun hayata geçmesi sağlanması lazım. Enflasyonun durması lazım ki kiraların yükselmesi dursun. Yaşam git gide zorlaşıyor. Durum böyle olduğu sürece kir artışı durmaz. Şehrin kayması taksicilere yaradı, onlar mutludur ama diğer küçük esnaflar mağdur” Dedi.(Sinem Karakaya)

Bu haber toplam 1556 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.