Ev ekonomisine İpekböceği desteği

Ev ekonomisine İpekböceği desteği
Milas’ın çalışkan kadınları, geleneksel yöntemlerle yetiştirdikleri ipek böceklerinden elde ettikleri kaliteli ipeği satarak ev ekonomisine destek oluyor.Milas’ta...

Milas’ın çalışkan kadınları, geleneksel yöntemlerle yetiştirdikleri ipek böceklerinden elde ettikleri kaliteli ipeği satarak ev ekonomisine destek oluyor.

Milas’ta geçmiş yıllarda hemen hemen her köyde bir gelenek olarak yapılan ipekböceği yetiştiriciliği, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Bursa Koza Birlik işbirliği ile yapılan çalışmalar neticesinde halen devam ediyor. 2011-2013 yılları arasında bazı köylerde uygulanan Geleneksel İpekböcekçiliğini Teşvik ve Geliştirme Projesi sayesinde yeniden ipekböceği yetiştiriciliğine başlayan köylüler, Milas Orman İşletme Müdürlüğü’nün ücretsiz dut fidanı dağıtmasıyla bir dönem kesintiye uğrayan geleneklerini halen sürdürüyor.

İpekböcekçiliğinin yaygın olarak yapıldığı Çomakdağ’da yaşayan çalışkan kadınlar, her gün dut yaprağıyla besledikleri ipekböceklerinden elde ettikleri kozaları eğirerek ipek elde ediyor. Beyaz kozanın yanı sıra sarı renkte ipek üretilen altın koza da yetiştiren kadınlar için ipekböceği yetiştiriciliği önemli bir iş kolu olmuş durumda.

İpekböcekçiliğinin çok zahmetli bir iş olduğuna dikkat çeken Çomakdağlı kadınlar, ürettikleri kozaları satarak aile ekonomisine katkı sağladıklarını, çocuklarının eğitim masraflarını karşıladıklarını söyledi.

Çomakdalıların ürettikleri ipeklerden kıyafet ve başörtüsü yaptığını söyleyen Çomakdağ Kültür, Turizm ve Araştırma Derneği Başkanı Hasan Yıldırım, köydeki bozulmayan kültürel dokunun yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gördüğünü belirterek, “Yörük olan atalarımız 10 farklı pınar bulunan bu bölgeye yaklaşık 500 yıl önce yerleşmiş. Bütün bu bilgileri mezar taşlarından öğreniyoruz. Köylü kadınlar ve kız çocuklarımız atalarının geleneklerini yaşatmak için günlük yaşamlarında ipekten yapılmış kıyafetler giyer, altın takılarla dolaşır. Bu yüzden Çomakdağlı kadınlar, rengarenk kıyafetleri ve başlarına taktıkları çiçeklerle köyü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Köyde üç-dört gün süren geleneksel düğünleri ve düğün güreşlerini izlemek için de çok sayıda turist köyümüzü ziyaret ediyor.” dedi.

Hasan Telli

Bu haber toplam 863 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.