Ev ziyaretleri virüs yayılımını artırıyor

Ev ziyaretleri virüs yayılımını artırıyor
Koronavirüs salgınında virüs yayılımını artıran durumları değerlendirerek bilgi veren Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Ev ziyaretleri, misafirlikler,...

Koronavirüs salgınında virüs yayılımını artıran durumları değerlendirerek bilgi veren Milas Kaymakamı Eren Arslan, “Ev ziyaretleri, misafirlikler, doğum günü, nişan kutlamaları, taziye, eğlence gibi toplu bulunulan durumlar virüs bulaşma riskini kat kat artırıyor ve nitekim virüs son zamanlarda bu şekilde yayılıyor. Artık bu tür durumlara mahal vermeyelim” dedi.

Haber Merkezi

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu. Salgın sebebiyle sağlık sistemi üzerindeki yüke dikkat çeken Kaymakam Arslan, genel kısıtlamaların pandemide frene basılmasını sağladığını ancak halen vaka artışlarının devam ettiğini belirtti.

KALABALIK ORTAMDA RİSK BÜYÜK

Kaymakam Arslan, semt pazarlarındaki yoğunluğu düşüren uygulamalar gerçekleştirdiklerini, işçi sayısı fazla olan firmaların virüse karşı ciddi önlemler aldıklarını ve pazarcı esnafına HES kodu uygulaması getirdiklerini anlatarak pandemide devletin tüm kurumlarının canla başla çalıştığını ifade etti.

Son günlerde virüs bulaşma hikayeleri incelendiğinde ev ziyaretleri ve toplu bulunan alanların büyük risk içerdiğini söyleyen Kaymakam Arslan, vatandaşlara uyarılarda bulunarak şunları kaydetti:

“Halen ev ziyaretleri, yakın temas hikayeleri devam ediyor. Ev ziyaretleri, misafirlikler, doğum günü, nişan kutlamaları, taziye, eğlence gibi toplu bulunulan durumlar virüs bulaşma riskini kat kat artırıyor ve nitekim virüs son zamanlarda bu şekilde yayılıyor. Rica ediyor hatta yalvarıyoruz. Artık bu tür durumlara mahal vermeyelim, en yakın aile bireylerinin bile dikkatli olması, kendisini koruması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bunları yapmamalıyız. Hastalık yayılımı özellikle bu durumlar nedeniyle artıyor. Evlere gidip gelmeleri, akrabalar dostlar arası fiziksel iletişimi sıfırlamamız lazım. Bunu yapmazsak virüsle mücadele edemeyiz. Cenaze törenlerinde 30 kişiyi aşmayacak şekilde sadece birinci derece yakınları pandemi kuralları çerçevesinde katılabiliyor. Taziyeleri lütfen telefonla iletelim. Kalabalık ortam oluşturmak herkesi riske atıyor. Biz bu manada vefat anonslarını kaldırdık.”

“VAKA ARTIŞI DEVAM EDERSE, SAĞLIK SİSTEMİ BU YÜKÜ KALDIRAMAYABİLİR”

Yatak kapasitesi 250’ye çıkarılan Milas Devlet Hastanesi’nin durumu hakkında da bilgi veren Kaymakam Arslan, “Pandemi servisimizde şuan itibariyle yer yok. İyileşen hasta olursa, yer açılıyor. Vaka artışları bu şekilde devam ederse, sağlık sistemimiz bu yükü kaldıramayabilir. Şuanda ‘Biz bittik’ durumunda değiliz ama çok hassas bir seviyedeyiz. Bu sebeple vatandaşlarımızın, herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi, virüse karşı tedbirli olması gerekiyor.” dedi.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI VE KURALLARA UYMAYANLARA CEZA YAĞDI

Koronavirüs ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen denetimlerin aralıksız sürdürüldüğünü kaydeden Kaymakam Arslan, sokağa çıkma kısıtlamasındaki denetimler konusunda şu bilgileri aktardı:

“6 Aralık tarihinde Milas’ta jandarma bölgesinde; kısıtlamaya ve kurallara uymayan 6 vatandaşa toplam 50 bin 400 lira cezai işlem gördü. O gün jandarma bölgesinde toplam 698 denetim yapıldı. Ayın 5’inde yine jandarma bölgesinde kuralları ihlal ettiği için 32 kişiye 46 bin lira idari para cezası uygulandı.

Emniyet bölgesinde ayın 5’inde 3 kişi kuralları ihlal etti, 1 iş yeri de kapanış saatlerine uymadığı için idari yaptırım uygulandı. Ayın 6’sında emniyet bölgesinde 22 kişi sokağa çıkma yasağını ihlal etti ve idari yaptırım uygulandı. Bir iş yerine de çalışma saatlerine uymadığı için ceza kesildi.”

SOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Bugüne kadar Vefa Sosyal Destek ekiplerinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Kaymakam Arslan, “Vefa Sosyal Destek ekibimiz aracılığı ile 5 bin 511 talebi yerine getirdik. Bunlar; maaş çekilmesinden tutun, bakkal manav alışverişine, bankadaki işlemler gibi durumları kapsıyor. Dışarıya çıkma imkanı olmayan, kısıtlamaya takılan vatandaşlarımız için bu talepleri yerine getirdik, getiriyoruz. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu hizmeti hassasiyetle yerine getiriyoruz.

Milas Kaymakamlığı olarak Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfımız tarafından; süreç başladığı günden bu yana 12 bin 999 kişi destek aldı. Yani devletimizin, hükümetimizin desteği ile faz1, faz2, faz3 diye safhalar halinde ihtiyacı olan vatandaşlarımıza nakit destekler sağlandı. Sosyal Yardımlaşma Vakfımızın rutin hizmetleri zaten devam ediyor. Pandemi sebebiyle de rutin destekleri daha hızlı gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Malum kış ayı geldi, bu yıl 600 ton kömür tahsisi yapıldı. Bu kömürleri kırsal mahalle ve şehir merkezindeki ihtiyaç sahibi ailelerimize dağıtımını gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.

UNUTMAYALIM SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZIN YEDEĞİ YOK!

46 görevliden 23 filyasyon ekibinin Milas’ta gece yarılarına kadar çalıştığını, tüm sağlıkçıların da aynı şekilde canla başla virüsle mücadele ettiğini hatırlatan Kaymakam Arslan, “Her kim kurala uymuyorsa bu insanların onlar üzerinde hakkı var. Yazık günah. Hepimiz evimizde çocuğumuzla eşimizle sağlıklı huzurlu oturuyoruz ama bu arkadaşlar gece yarısında sahada çalışıyor. Hem de 9 aydır bu böyle gidiyor. Bu yükü, stresi, insani değerlerle değerlendirmek lazım. O insanlar üzerinde hepimizin vebali var. Bizler üzerinde büyük hakları var.” diyerek,  tüm vatandaşların bireysel ve toplumsal olarak virüsle mücadeleye duyarlı yaklaşmalarını rica etti.

MASKE VE ELDİVEN ATIKLARINI LÜTFEN ÇEVREYE ATMAYALIM

Atık maske ve eldiven konusunda son günlerde Milas halkına yakışmayan görüntülerle karşılaşıldığını ifade eden Kaymakam Arslan, hem doğayı hem de virüs yayılımına ortam sağlayan maske ve eldiven atıklarının çevreye, sokaklara ve doğaya atılmamasını, tüm bu atıkların özenle çöpe atılmasını istedi.

Bu haber toplam 686 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.