Evinde Elektrik Yok, Elektronik İcatlar Yapıyor

Evinde Elektrik Yok, Elektronik İcatlar Yapıyor
FERDİ YAVUZ-  Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kodla Muğla" projesi kapsamında Kodlama ve Robotik Şenliği düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM salonun da düzenlenen şenliğe okullardan...

FERDİ YAVUZ-  Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kodla Muğla" projesi kapsamında Kodlama ve Robotik Şenliği düzenlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM salonun da düzenlenen şenliğe okullardan öğrenciler katıldı. Etkinliğe Köyceğiz Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden katılan 17 yaşında ki Ramazan Kargılı isimli genç mucit yaptığı icatlarla yoğun ilgi gördü. Ramazan Kargılı icatlarını evlerinde olan ihtiyaçlardan dolayı yaptığını dile getirdi. Muğla’nın Köyceğiz İlçesi Sazak Mahallesi’ne bağlı Kozluca’da oturan genç mucit Ramazan Kargılı evlerinde elektrik olmadığı halde geri dönüşüm malzemelerinden elektronik icatlar yapıyor. İlk yaptığı icat evlerinde ayran yapmak için gerekli araç gereç olmadığından dolayı annesi için yoğurt dövme makinesi yaptığını belirtti. Daha sonra babasının tarla ve bahçelerinde kullanması için biber kesme makinesi, güneş enerjisi ile çalışan çapalama makinesi yaptı. Genç mucit Ramazan Kargılı, yine annesi için güneş enerjisi ile çalışan elektrikli süpürge de yaptığını da belirtti.

Hocaları Ona “Mucit Ramazan” Diyor

Köyceğiz Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan Ramazan Kargılı'ya yaptığı icatlardan dolayı öğretmenleri " Mucit Ramazan" diye hitap ediyor. Türkiye'de gençler için sağlam bir bilimsel alt yapı yapmak istediğini belirten Mucit Ramazan "Nuri Demirağ'ın bir uçak fabrikası vardı ama bir uçağı düştü diye o uçak fabrikası kapandı. O yüzden şuan yerli uçağımız yok. Geçmişteki notlara bakmadan, geleceğe not bırakamayız. Biz köyde yaşıyoruz ve üç kardeşiz. Bir kardeşim kalp rahatsızlığından dolayı vefat etti. Babam yaz aylarında Marmaris'te otellerde çalışıyor. Kışın ise tarlalarda naranciye topluyor. Asıl geçim kaynağımız çiftçilik. Evimizde elektrik yok. Elektrik alacağımız trafoda yok. Bundan dolayı babam yaptığı bir araç gereç ile evimizin elektriğini kendimiz üretiyoruz. " dedi.

Mucit Ramazan “İhtiyaçlar İcatları Doğurdu”

Kendi kendini eğiterek yetiştirdiğini belirten Mucit Ramazan " Hiç bir kodlama bilgim ve eğitimim yoktu. Evimizde ihtiyaçlardan doğan sebeplerden dolayı icat yapmaya başladım. Dediğim gibi evimizde ayran için yoğurt dövme makinesi ihtiyaç oldu. Bende bunun icadını yaptım. Sonra İhtiyaçlar devam etti ve benim icatlarımda bununla birlikte devam etti. Ama ailemde biraz tedirginlik var. Bunu sebebi fazla ders çalışamayıp devamlı icatları üzerinde çalıştığım için. O yüzden ailem bu konudan pek memnun değil. Gelecekte bir iş sahibi olamayacağımdan korkuyorlar. Aslında bende korkuyorum. Çünkü gerekli desteği bulamıyorum. Mekatronik Mühendisliği okuyarak bu icatlarıma devam etmek istiyorum." dedi.

Bu haber toplam 2352 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.