Evsel Atık dışındaki atıkları sisteme bırakmayın

Evsel Atık dışındaki atıkları sisteme bırakmayın
Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan kanalizasyon ve arıtma sisteminin sorunsuz olarak çalıştığı belirtilirken, evsel atıkların dışındaki bütün...

Muğla Belediyesi tarafından yaptırılan kanalizasyon ve arıtma sisteminin sorunsuz olarak çalıştığı belirtilirken, evsel atıkların dışındaki bütün katı, sanayi, tıbbi, endüstriyel atıklar, unlu mamulleri üretim atıkları gibi atıkların sisteme verilmemesi yönünde uyarıda bulunuldu.

Muğla Belediyesi yetkilileri düzenlediği bir basın toplantısı ile Kanalizasyon ve Aratma Sisteminin sorunsuz olarak çalıştığını belirtirken, vatandaşlara evsel atık suların dışındaki atık maddelerini kanalizasyon sistemine vermemeleri yonunda uyarıda bulundular.

Muğla Belediye Meclis Salonunda düzenlenen basın toplantısında BESOT Müdürü Baki Ülgen, Çevre Mühendisleri Osman Ateş ve Erdem Şener, sistemin çalışması ve atık yönetmelikleri, vatandaşların ve işletme sahiplerinin yasal olarak uymaları gereken konular hakkında bilgi verdiler.

Toplantıda, vatandaşların ve işletme sahiplerinin evsel atık sular dışındaki kimyasal, kızartma yağı, motor yağı, endüstriyel atık, unlu mamüllerin üretim atıkları, katı atıklar, sanayi atıklar, tıbbi atıkları kanalizasyon sistemine bırakmamaları doğrultusunda uyarırken, evsel atıklar dışındaki kirlilik yükü ağır  atıkların yasal olarak da sisteme bırakılmasının yasak olduğu hatırlatıldı. Arıtma tesisinin Evsel Nitelikli Biyolojik Arıtma Tesisi olduğu hatırlatılırken, sanayi bölgesindeki işletmelerden alınan analizlerin atıkların sisteme bırakılacak ölçülerin çok üstünde olduğu ve işletme sahiplerinin yasal olarak küçük ölçekte arıtma sistemleri kurmaları gerektiği belirtildi. Sanayi esnafına bu doğrultuda bilgilendirme tebligatlarının da gönderildiği ifade edildi.

Çevre mühendisleri Osman Ateş ve Erdem Şener, atık yönetmelikleri, atıkların toplanması, bertarafı ve arıtma sisteminin çalışması hakkında özet bilgiler verirken, BESOT Müdür Baki Ülgen ise vatandaşların ve işletme sahiplerinin uymaları gereken kullarları da anlattı. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Su Kirliliği Kontrol yönetmeliğinin ilgili maddeleri ve düzenlemeler ile ilgili bilgiler verdikten sonra, “Mevzuat ışığında evlerden gelcek atıksuların dışında oluşan özellikle sanayi ve bazı işyerlerinden şebekemize bağlantı müracatları yapılmaktadır. Bu tesisler, idaremizce atıksuyun niteliği bakımından birtakım labaratuvar analizleri yapılarak tespit edilmektedirr. Özellikle sanayi bölgemizde bulunan işyerlerinin atıkları madeni yağ, akaryakıt ve benzeri atıklar yüzünden kirlilik yükü çok fazla olduğu görülmektedir. Ayrıca lokontalardan gelen kızartmalık yağlar, fırınlar ve pastanelerden gelen mayalı atıklar da bu kapsamdadır.

Bahsi geçen atık üreticileri ya tek tek ya da toplu olarak ön arıtma veya kendilerine ait arıtma tesisi oluşturmak zorundadırlar. Hemşehrilerimizin mağdur olmamaları açısından ilgili mevzuata uymaları yararlarına olacaktır”dedi.

Bu haber toplam 512 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.