Fasulyenin gözdesi, Dokuzçam

Fasulyenin gözdesi, Dokuzçam
Muğla’nın Merkezi Menteşe’de, Çarşamba günleri kurulan yerli üretici pazarı ile Perşembe günleri kurulan semt pazarında, bu haftanın en gözde ürünü,...

Muğla’nın Merkezi Menteşe’de, Çarşamba günleri kurulan yerli üretici pazarı ile Perşembe günleri kurulan semt pazarında, bu haftanın en gözde ürünü, Dokuzçam Fasulyesi oldu.

Teslime Yıldırım

Kılçıksız olmasıyla ve damak lezzetiyle tanınan Dokuzçam Fasulyesini, her yörede üretmenin mümkün olmadığını söyleyen üreticiler, hava sıcaklığının artmasıyla fasulye veriminin de düştüğünü belirtti.

Eylül Ayı ile sabah - akşam serinlikleri yaşanmasının, Dokuzçam Fasulyesinde üretim artışları sağladığını ve bu dönemi sabırla beklediklerini anlatan yetiştiriciler, fasulye fiyatının pahalı olmasını da bu sabırlı bekleyişlerine bağladı.

EMEK VE DEĞER

Dokuzçam Fasulyesinin uygun ekim şartlarının yanı sıra otlarının çapalanması gibi birçok işlem gerektirdiğini belirten üreticiler, fasulye çıkmayan yerlere doğal yolla aşılama, uzaması ve kol atması için de sırıklama yaptıklarına dikkat çekti. Fasulyenin çiçek dökmemesi için, çok özenli sulanmasının gerekli olduğu belirtip, fazla suyun da olumsuz etkilerinden söz eden yetiştiriciler, “Emek verilen her iş değerli! Fasulye yetiştiriciliği de çok emek isteyen bir iş! Pazarda Dokuzçam Fasulyesinin pahalı olması, emeğimizin karşılığı olarak anlaşılmalıdır” dedi.

Üreticiler, Dokuzçam Fasulyesinin, Soğangiller Familyasından olan sarımsak gibi, bu dönem, pazarın en pahalı ürünleri arasında yer almasının nedenini, yılda bir kez dikilmesi, bekleme süresinin uzun olması ve aylar sonra tek hasat yapılması olarak açıkladı.

 

 

Bu haber toplam 1567 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.